بسياري از اقتصاددانان كه اقتصاد چين را بررسي و رصد ميكنند براين باورند كه در حين 25سال گذشته با خانه تكانيهاي اساسي سطح زندگي مردم خود را با نرخ رشدي دورقمي بهطور چشمگير بالا برده است و رشد 5.6درصد برنامهريزي شده است! چين براي پاكسازي و خانه تكاني گامبهگام خود (فنگشويي اقتصادي) و نظم وفسق دادن به اينكه هرچيز جاي خود باشد و رشد موزون، فراگير و پايدار حاصل شود، از 10فرمان مطرح براي اقتصادها جهت رهايي از يك اقتصاد دولت زده پيروي كرده است.
- انضباط در سياست پولي
- رهايي از توزيع مجدد مخارج عمومي از طريق يارانهها (بهخصوص يارانههاي تبعيضآميز و حركت آن وجوه به سمت امتيازهايي كه پشتشان توانمندسازي كم درآمدها بوده و از رشد اقتصادي كشور حمايت كند مثل: آموزش مهارتها و ارتقاي سطح بهداشت همگاني)
- اصلاح ماليات ها، وسعت بخشيدن به پايه مالياتي و ملايمسازي شيبهاي نرخ نهايي ماليات
- نرخ سود بانكي و نرخ تسهيلات كه قواي بازار يعني عرضه و تقاضاي آنها را تبيين كنند (نرخ بهره واقعي مثبت و ملايم)
- نرخ ارز رقابتي
- آزادسازي تجاري. با تأكيد خاص بر رفع موانع مقداري و كمي گمركي و حمايت تجاري به كمك تعرفههاي پايين و متحد الشكل تشويق و خانه تكاني اقتصاد ملي براي جذب سرمايهگذاريهاي مستقيم خارجي
- خصوصيسازي واقعي بنگاههاي دولتي
- مقرراتزدايي: ابطال مقرراتي كه مانع ورود و خروج بنگاهها از بازار هستند و «رقابتپذيري» محصولات كشور را در بازارهاي داخلي و خارجي تضعيف ميكنند. بهجز آن مقررات و قوانيني كه جهت ايمني و حمايت از مصرفكنندگان وضع شدهاند و كارايي نهادهاي مالي را ارتقا ميبخشند.
- ايجاد امنيت حقوقي براي حق مالكيتهاي مشروع
اگر مجلس جديد در راستاي جبران وقتهاي تلف شده به ياري 2 قوه ديگر همين 10فرمان را كه كشورهاي نوظهور بر اجراي آن اراده ملي داشتهاند، مدبرانه بهكمك مشاوران اقتصادي مستقل و دلسوز براي هر فرمان برنامه كوتاهمدت همسو با برنامه توسعه مطرح كند بهار اقتصادي پرباري براي كشور بايد انتظار داشت.
- كارشناس اقتصادي
نظر شما