همشهری آنلاین: عملیات میدانی بررسی و شناسایی باستان‌شناسی منطقه قصرشیرین و گیلانغرب در محدوده اجرای طرح گرمسیری به شناسایی ۷۰ محوطه باستانی مربوط به دوره پارینه‌سنگی و نوسنگی تا ساسانی منجر شد که برخی از آنها تخریب شده‌اند.

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، پیمان منصوری سرپرست گروه باستان‌شناسی با اعلام این خبر گفت: در میان محوطه‌های باستانی 45 محوطه متعلق به دوران پارینه‌سنگی و 25 محوطه متعلق به دوران‌ نوسنگی، تا ساسانی هستند.

او افزود: عمده محوطه‌های پارینه‌سنگی، مربوط به پارینه‌سنگی قدیم، میانی و جدید هستند.

وی با اشاره به اینکه تمرکز اصلی هیات بررسی و شناسایی بر نقاط آسیب‌پذیری بود که لوله‌گذاری و زِهکشی می‌شوند، تصریح کرد: لوله اصلی انتقالِ آبِ طرحِ گرمسیری از تنگه بازی دراز واقع در شرقِ روستای کورکهرک وارد دشت امام حسن می‌شود.

این باستان‌شناس تاکید کرد: متاسفانه قبل از بررسی و شناسایی باستان‌شناسی مسیر لوله، جاده و کانالی به عرض 45 تا 60 متر در عرض دشت (به طول 12 کیلومتر)، ایجاد شده است.

به گفته منصوری، این جاده پس از عبور از عرضِ دشتِ امام حسن و ضلعِ شمالی کوهِ گَمَ کو به سمت نفت‌شهر امتداد می‌یابد.

او با اشاره به فراوانی تراکم محوطه‌های باستانی در این دشت، افزود: در حاشیه رودخانه امام حسن و حاشیه مسیر جاده لوله، محوطه‌های از دوران مس و سنگ تا تاریخی ثبت و مستندنگاری شد.

به گفته وی به احتمال زیاد این مسیر ایجاد شده برای خطِ انتقالِ آب، محوطه‌ها را تخریب و تسطیح کرده باشد.

او در پایان تاکید کرد: پیش‌بینی می‌شود تا پایان این فصلِ بررسی و شناسایی شمار محوطه‌هایِ ثبت و مستندنگاری شده به بیش از 100 محوطه برسد.

این باستان‌شناس تأکید کرد: امیدواریم با همت و همکاری مسئولین ذیربط در نهادهای مرتبط عمرانی بتوانیم آثار نیاکان خود را حفظ و صیانت کنیم.

طرح موسوم به طرح گرمسیری طرح ایجاد شبکه‌های انتقال آب به دشت‌های استان‌های ایلام و کرمانشاه است که توسط شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران و بدون هیچگونه هماهنگی با میراث فرهنگی و انجام مطالعات فرهنگی - تاریخی اجرا می‌شود.

گفتنی است، بر اساس بند ج ماده 114 قانون برنامه 5 ساله چهارم، تمامی وزارتخانه‌ها، سازمان‌ها و موسسات دولتی موظفند قبل از اجرای پروژه‌های بزرگ عمرانی و در مرحله امکان‌سنجی و مکان‌یابی نسبت به انجام مطالعات فرهنگی - تاریخی «میراث فرهنگی» اقدام و در طراحی و مکان‌یابی پروژه‌های یاد شده نتایج مطالعات را رعایت کنند.