همشهری آنلاین- فتانه انفرادی: آیین آخرین سه شنبه ماه اسفند، آئین آتش‌افروزی است که تا روزگار ما بر جای مانده و نام چهارشنبه سوری بر خود گرفته‌است اما این آیین، متاسفانه در سال‌های اخیر، از حالت سنتی خارج و به سمت خشونت سوق داده شده است.

 آتش بازي مراسم چهارشنبه سوري، سالانه تعداد زيادي از افراد را به دليل آسيب‌هاي جبران ناپذيري همچون سوختگي، قطع عضو و معلوليت‌هاي جسمي روانه بيمارستان‌ها و مراكز درماني مي‌كند.

رييس گروه پيشگيري از حوادث معاونت بهداشت وزارت بهداشت به همشهري آنلاين مي‌گويد: سوختگي چهارشنبه سوري، ويژگي‌هاي خاصي دارد، كه از جمله اين ويژگي‌ها، مي توان به سن و جنس افراد سوخته و نوع سوختگي آنها اشاره كرد.

دکتر علیرضا مغیثی اضافه مي‌كند: معمولا افراد قرباني، در دوره نوجواني و آغاز جواني و بيشتر از پسران هستند. نوع سوختگي هم بيشتر تماس بدن، با شعله مستقيم آتش و كمتر به علت برخورد اجسام داغ است، از اين رو وسعت سوختگي از مشكلات اساسي است چون در اين مراسم، معمولا آتش بازي در فضاي باز اتفاق مي‌افتد، سوختگي‌هاي استنشاقي معمولا ديده نمي‌شود و در اين بيماران عوارض تنفسي ناشي از سوختگي معمولا ثانويه است.

  • مصدومان حوادث مربوط به چهارشنبه پایانی سال 1393


رييس گروه پيشگيري از حوادث معاونت بهداشت وزارت بهداشت، گزارشي ارائه مي‌كند از افرادي كـه در حـوالي مراسـم چهارشـنبه سوري سال 93 ، دچار آسيب ناشـي از مـواد محترقـه شـده و به اورژانس مراکز پزشکی وبیمارستان‌های تحت پوشش معاونت اموربهداشتی دانشگاه‌های علوم پزشکی سراسر کشورمراجعه كرده اند.

به گفته دكتر مغيثي، 2052 بيمار در فاصله 15 اسفند ماه 93 تا15 فـروردين ماه 94، دچار آسيب ناشي از مـواد محترقـه شده اند.

بیشترین موارد ثبت شده از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، آذربایجان غربی وایران گزارش شده است (به ترتیب 9/13،  12 و 10درصد) که نزدیک به36 درصد ازکل موارد گزارش شده در سال 1393 را شامل می‌شود.

کمترین موارد گزارش شده از دانشگاه‌های علوم پزشکی فسا،کرمان ،شاهرود وشیرازبوده است. (سه نفر و کمتر)

رييس گروه پيشگيري از سوانح و حوادث وزارت بهداشت مي‌گويد: بيـشترين تعـداد آسيب‌ها در گروه سـني نوجوانان (9/42درصد)وسپس جوانان (5/26 درصد) ثبت شده است.

ميانگين سني آسيب ديدگان 4/22 سال و (سن اين افراد بين 5/1 تا 89 سال متغير بـود).

1985نفـر (3/79درصد) از کل مصدومین گزارش شده مـذكر و بقيـه مونـث بودنـد.

از نظرعضو آسیب دیده ، دست(3/36درصد) ،چشم (23درصد) وپا (3/7درصد) بــه ترتيــب بیشترین فراوانی آسیب را به خود اختصاص داده است.

از نظر نتیجه حادثه 7/79درصد موارد بهبود یافته اند.تعداد 30مورد معلول و10موردفوت گزارش شده است.

10 مورد فوت از دانشگاه‌های آذربایجان غربی، البرز، شهید بهشتی، کردستان، مشهد (به ترتیب 3،1،2،2،2نفر)گزارش شده است.

معلولیت‌ها از دانشگاه‌های آذربایجان شرقی، ایران، اصفهان، البرز، تبریز، شهید بهشتی، کاشان، گلستان وهمدان ثبت شده است.

بیشترین حوادث درمناطق شهری روی داده است. (8/92درصد)

از نظرنوع حادثه سوختگی نیمی از کل موارد مصدوم‌های ثبت شده را به خود اختصاص داده است.

بیشترین موارد گزارش شده از بیمارستان سوختگی مطهری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بوده است (4/7درصدکل موارد) بیشترین تعداد ثبت شده از نظر شغل محصل بوده اند (9/33درصد) سپس آزاد (3/23درصد)وخانه دار (3/9درصد).
ازنظر تحصیلات بیشترین موارد سیکل (1/13درصد) متوسطه ودیپلم به ترتیب6 /11و2/10درصد را به خود اختصاص داده اند.

از نظر موقعیت مصدوم حین حادثه، 6/67درصد، حین استفاده ازمواد محترقه، مصدوم شده اند.

  • مردم نكات ايمني را رعايت كنند

رييس گروه پيشگيري از سوانح و حوادث وزارت بهداشت كه معاون فني دفتر مديريت بيماري‌هاي غير واگير هم است، بر رعايت نكات ايمني هم تاكيد مي‌كند و از مردم مي‌خواهد كه حتما اين نكات را رعايت كنند تا چهارشنبه سوري به چهارشنبه سوزي تبديل نشود.

دكتر مغيثي مي گويد: آموزش دادن به والدين و آگاهي دادن به كودكان یک ضرورت است. سوختگي حادثه اي است و به خوبي قابل پيشگيري است. با برخورد آگاهانه و مسئولانه ، هم مي توان تعداد بيماران سوخته را كاهش داد و هم ميزان سوختگي را در مواردي كه آتش سوزي اتفاق مي‌افتد را به حداقل رساند.

از نگهداری مواد محترقه، تهیه و ساخت وسایل آتش بازی به خصوص در منزل، زیر زمین، محل کار جداً جلوگیری کنید.

از حمل مواد محترقه و آتش گیر و انفجاری حتی به مقادیر بسیار کم، در جیب لباس و کیف جداًً خودداری کنید.

هیچگاه مواد آتش بازی (منفجره و محترقه) را در ظروف شیشه ای یا فلزی قرار ندهید زیرا در صورت انفجار ذرات شیشه یا فلز، به اطراف پرتاپ شده و سبب صدمات و خطرات جانی خواهد شد.

از پرتاب مواد آتش زا مانند فشفشه و موشک بر روی درخت‌ها، بام و بالکن منازل که از عوامل عمده بروز آتش سوزی است جداً خودداری کنید.

هیچگاه از الکل برای آتش‌گیری مواد استفاده نکنید.

هنگام آتش بازي يك سطل آب در دسترس باشد.

افرادي كه عينك دارند از عينك خود استفاده كنند در غير اينصورت از عينك محافظ استفاده شود.

هنگام روشن كردن وسيله محترقه هيچگاه سر را روي آن نگه نداريد.

كودكان زير 12 سال، نظارت والدين را به همراه آتش بازي داشته باشند و كودكان زير 7 سال از دست زدن به اين وسائل منع شوند.