هر دو ثانیه، یک نفر در ایالات متحده، به دریافت خون نیاز دارد و در مجموع به گزارش صلیب سرخ آمریکا، روزانه 44 هزار مورد اهدای خون در این کشور انجام میشود.
اهداي خون برای اهدا کنندگان خون، فوايد بسيار دارد. با مزاياي اهداي خون، براي بدن ْآشنا شويد.
- سلامت قلب و عروق: تحقیقات نشان داده است که، به طور کل، برخی مردم معمولا بیشتر از میزان مورد نیاز روزانه خود آهن مصرف میکنند. مصرف آهن بیشتر از حد توصیه شده، تولید رادیکالهای آزاد در بدن را بیشتر میکند. رادیکالهای آزاد موجب ایجاد تغییرات سلولی میشود که عملکرد طبیعی سلولها را مختل کرده و خطر برخی بیماریهای مزمن مثل بیماریهای قلبی و سرطان را افزایش میدهد. این مشکل در مردها و خانمهای یائسه حادتر است. افرادی که بیش از حد از گوشت قرمز استفاده میکنند نیز در خطر افزایش میزان آهن در بدن هستند.
اهدای خون مقداری از این آهن اضافه را که میتواند موجب تولید رادیکال آزاد در بدن شود، بیرون میبرد. در واقع، تحقیقات نشان داده است که مردهایی که خون اهدا میکنند معمولا کمتر در خطر ابتلا به بیماریهای قلبی قرار دارند. از آنجا که بیماریهای قلبی متداولترین علت مرگ در مردان است، این میتواند یکی از بهترین فواید اهدای خون بر سلامتی آنها باشد.
- کاهش خطر ابتلا به سرطان: کاهش ذخیره آهن اضافه در بدن میتواند خطر ابتلا به سرطان را نیز کم کند. آهن اضافه همانطور که گفته شد با خطر آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد و افزایش خطر ابتلا به سرطان و پیری در ارتباط است. اهدای خون طبق تحقیقات انجام شده، از سرطانهای کبد، ریه، روده بزرگ و سرطان گلو پیشگیری میکند.
- سوزاندن کالری: به طور کلی در هر بار اهدای خون 650 کالری از دست میرود و این یعنی اهدای خون منظم میتواند منجر به از دست دادن مقادیر قابل توجه وزن شود. البته حفظ سطح آهن مناسب در بدن و توجه به شرایط وزنی اهدا کنندگان ضروری است.
- جریان خون بهتر: به گفته محققان، اهدای خون مکرر، جریان خون را بهتر کرده و کمتر سبب تخریب دیواره رگهای خونی و انسداد شریانی میشود.
- برخي فوايد ديگر اهداي خون
یکی از دلایل تاثیر اهدای خون بر سلامتی فرد اهداکننده آن است که پیش از هر بار اهدای خون سلامت فرد اهدا کننده با سنجش میزان فشار خون، ضربان قلب، میزان هماتوکریتهای خون (گلبول های قرمز خون) بررسی شده و سپس اجازه اهدا به فرد داده میشود. به این ترتیب بسیاری از بیماریهای فرد مانند فشار خون بالا، مشکلات خونی، ناراحتیهای قلبی و... با همین آزمایشهای به ظاهر ساده اما مهم شناسایی میشود.
- توصيههاي لازم براي اهداي خون
پس از اهداي خون، به مدت 15 دقيقه در محل خونگيري استراحت کنيد و نوشيدني و خوراکي که در اختيار شما قرار ميگيرد، ميل کنيد. به دستي که از آن خون گرفته شده فشار وارد نکنيد و حداقل تا 4 ساعت پس از آن با آن دست بار سنگين بلند نکنيد.
*وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي