در قالب اين برنامه 85درصد تعرفه دولتي خدمات ناباروري براي همه زوجهاي نابارور در كشور پرداخت ميشود.
اما طي تماسهاي مردمي و همچنين پيگيري همشهري با بيمارستانهاي دولتي داراي مراكز درمان ناباروري عنوان شد كه هيچ بخشنامهاي به آنها ابلاغ نشده است. اما ايرج حريرچي، سخنگوي وزارت بهداشت در پاسخ به اين سؤال با تأكيد بر اينكه اين بخشنامه از سوي وزارت بهداشت به مراكز درمان ناباروري ابلاغ شده است، به همشهري گفت: با بيمارستانهاي داراي مراكز درمان ناباروري كه اين بخشنامه را ناديده بگيرند، برخورد ميكنيم. سخنگوي وزارت بهداشت با اشاره به اينكه در حدود ۲ ميليون زوج نابارور در كشور وجود دارد، افزود: ۳۵ درصد اين افراد نيازمند درمانهاي پيشرفته هستند. از همين رو، در ۲۴ مركز دولتي و ۳۸ مركز خصوصي، حمايتهاي مالي از زوجين نابارور انجام ميشود. وي به موضوع ناباروري و هزينههاي درمان آن اشاره كرد و گفت: براساس ابلاغ وزارت بهداشت، ۸۵ درصد هزينههاي درمان ناباروري در مراكز دولتي را پرداخت ميكنيم. ضمن اينكه براي درمان به روش IVF نيز يك ميليون و ۷۰۰ هزار تومان تقبل ميكنيم. اين در حالي است كه در گذشته كل هزينه را مردم ميدادند. البته اين تعرفه دولتي است يعني اگر به مركز دولتي يا خصوصي طرف قرارداد با دانشگاه مراجعه شود، اين هزينه به زوجها پرداخت ميشود و هر خدمت نيز تا 3 نوبت تحت پوشش قرار ميگيرد.
- اعتبار 105ميلياردي مكفي است
دكتر كاظميني، رئيس مركز مديريت پيوند وزارت بهداشت هم در اينباره گفت: طي هفته گذشته كليه مراكز درمان ناباروري در بخشهاي دولتي نسبت به اين موضوع توجيه شدهاند و ملزم به اجراي بخشنامه ابلاغيه از سوي وزارت بهداشت هستند. وي ميگويد: بهطور قطع و يقين اعتبار اين طرح فراهم شده و در اختيار مراكز قرار گرفته است و درصورت اجرا نشدن از سوي مراكز درماني، برخورد تخلف محرز صورت گرفته و بهشدت از سوي ما با آنها برخورد خواهد شد. دكتر كاظميني همچنين از شهروندان خواست كه در مراجعات خود به مراكز درماني توجه داشته باشند از مسئولان مستقيم بخش ناباروري كسب اطلاعات كنند.
وي همچنين در پاسخ به سؤال همشهري درباره اختصاص اعتبار 105ميلياردي اين برنامه افزود: بايد به اين نكته توجه كرد كه همه 2ميليون زوج با مشكلات اساسي ناباروري روبهرو نيستند و ممكن است در يك يا 2جلسه مشكلاتشان رفع و رجوع شود.
دكتر كاظميني همچنين نقصها و كمبودهاي موجود بر سر راه اين برنامه را منكر نشد و گفت: در آغاز شروع هر كاري ممكن است مشكلات و موانعي وجود داشته باشد كه ما منكر آنها نميشويم اما در اينباره بايد بگوييم كه كار آغاز شده، بودجه و اعتبار تأمين شده و در اختيار مراكز درماني دولتي و دانشگاهي قرار گرفته است و جاي هيچگونه اگر و امايي وجود ندارد. اصلاح جمعيت به بودجه نياز دارد و بايد براي آن سرمايهگذاري كرد كه هماكنون در وزارت بهداشت اين اتفاق رخ داده است.
- انتظاري كه وزارت بهداشت در ميان زوجين نابارور ايجاد كرده تحقق پيدا ميكند ؟
دكتر آخوندي رئيس پژوهشگاه فنـاوريهاي نـوين علوم زيستي جهاد دانشگاهي- ابنسينا : تأمين هزينههاي تشخيصي و درماني ناباروري تحتپوشش طرح تحول سلامت و اينكه 85درصد هزينههاي درمان ناباروري امكان پذير شده است خبر خوبي است.اميدواريم اين انتظاري كه وزارت بهداشت حدود يكماه است كه در ميان زوجين نابارور ايجاد كرده است تحقق پيدا كند. به هر حال يكي از مهمترين مشكلاتي كه پيشروي زوجين نابارور همواره بوده وهست، هزينههاي بالاي درمان ناباروري است كه باتوجه به بند ۲سياستهاي كلي ابلاغي رهبر معظم انقلاب در حوزه جمعيت، لازم است براي تحت پوشش قرار گرفتن هزينههاي درمان ناباروري قدم برداشته شود.حالا وزارت بهداشت مدعي اين است كه اين راه را هموار كرده است و هماكنون ۱۰۵ ميليارد تومان اعتبار براي اين منظور درنظر گرفته شده است كه البته بايد ديد اين رقم جوابگوي 2ميليون زوج نابارور كه بعضا تا چندبار بايد مورد درمان قرار بگيرند هست يا نه ؟ البته بعيد بهنظر ميرسد كه اين رقم اعتبار بتواند جوابگوي اين جمعيت باشد.ضمن اينكه درباره نوع خدمات ارائه شده اطلاعاتي در دسترس نيست و بهطور مثال اين موضوع عنوان نشده كه در هر دوره درمان چه نوع خدماتي قرار است ارائه شود. ضمن اينكه با گذشت حدود يكماه همچنان مراكز درماني از ارائه خدمات به زوجين با عنوان اين موضوع كه به آنها بخشنامهاي ابلاغ نشده سرباز زدهاند. همچنين شرايط افرادي كه ميتوانند از اين خدمات بهرهمند شوند نيز مورد بحث است چرا كه خود انحصار ايجاد ميكند. البته معمولا زوجين تمايل چنداني به استفاده از مراكز دولتي ندارند و ترجيح ميدهند بهدليل خدمات مناسب، امكانات و حصول نتيجه نهايي از مراكز خصوصي استفاده كنند. در نهايت اينكه آيا مراكز دولتي توان ارائه خدمات را به لحاظ تجهيزات و خدمات دارند يا خير؟