دکتر علی اصغر پیوندی با اشاره به بدهی حدود ۵۰۰ میلیارد تومانی سازمانهای بیمهگر به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به ایسنا گفت: این بدهی روزافزون باعث شده تا تعهدات بسیاری در مجموعه بیمارستانهای دانشگاه شکل بگیرد که یکی از مهمترین آنها عدم پرداخت کارانه پزشکان از ابتدای سال جاری تا کنون است.
وی با اشاره به سخنان نایب رییس مجلس شورای اسلامی در یک برنامه تلویزیونی تاکید کرد: آنچه در رسانهها طی روزهای اخیر درخصوص درآمد هفت برابری پزشکان متخصص ایرانی نسبت به پزشکان متخصص امریکایی انعکاس یافته، با واقعیتها و مستندات موجود همخوانی ندارد. حرف زدن از عدد و رقم و آمار در حوزه سلامت و مقایسه نظام سلامت ما با کشورهای دیگر نیازمند مطالعات دقیق و جامع است. با مقایسه سطحی و تعمیم نادرست نباید ادعاهایی را در رسانهها مطرح کنیم که از اساس اشتباه است. بیان مطالب و ارایه آمار و ارقام بدون مبنای علمی و پژوهشی آن هم از سوی کسی که خود پزشک و جراح است و زمانی مسئولیت حوزه سلامت کشور را عهدهدار بوده است، دور از انتظار و انصاف است.
وی گفت: اینکه مطرح میشود پزشکان متخصص ایرانی هفت برابر پزشکان متخصص آمریکایی درآمد دارند، واقعا بر اساس چه دادههایی صورت پذیرفته است؟ اگر بنا به گفته برخی افراد و رسانهها متوسط درآمد متخصصان امریکایی ۱۵۰ الی ۶۰۰ هزار دلار در سال باشد، متوسط درآمد متخصصان ایرانی بنا بر همین ادعا باید بین یک تا چهار میلیون دلار در سال باشد.
پیوندی افزود: این درحالی است که در مجموعه بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، پزشکان متخصص بطور متوسط حدود ۶۵۰۰ دلار در ماه بیشتر درآمد ندارند و این درآمد جمع میان حقوق ماهانه و کارانهای است که معمولا با شش یا هفت ماه تاخیر و بعد از کسر مالیات ۲۰ درصدی پرداخت می شود. حالا خودتان حساب کنید که نسبت درآمد پزشکان متخصص در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با آن ادعا چه فاصله ای دارد.
رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان این که همه موارد پرداختی هم براساس قوانین موجود انجام شود، در عین حال تاکید کرد: ضروری است که برای توزیع عادلانهتر پرداختیها در نظام سلامت به همه اعضا کادر درمانی، برخی از این قوانین مورد بازنگری قرار گیرند. در این شرایط اینگونه هجمهها به جامعه پزشکی واقعا منصفانه نیست. ما در مجموعه بیمارستانهای خودمان هنوز نتوانستهایم کارانه فروردین ماه پزشکان را پرداخت کنیم، آنگاه چطور میتوانیم آنها را برای حقوق دریافت نشده مورد شماتت قرار دهیم؟
پیوندی با بیان این که وضعیت دانشگاههای علوم پزشکی دیگر هم به همین شکل است، گفت: چطور میشود وقتی حداقل همه پزشکان دولتی بیش از شش ماه است که کارانهای دریافت نکرده اند، کسی پزشکی را در بخش دولتی سراغ داشته باشد که همین الان ۱۹۰ میلیون تومان حقوق میگیرد؟
رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به سخنان دکتر پزشکیان و مقایسه درآمد پزشکان ایرانی با پزشکان آمریکایی با تاکید بر اینکه هر مقایسه ای باید منطق خودش را داشته باشد، افزود: متوسط درآمد یعنی مجموعه درآمد همه افراد تقسیم بر کل و در این شرایط منطقی نیست بالاترین درآمد را ملاک متوسط همه افراد بگیریم و به همه تعمیم بدهیم.
پیوندی ادامه داد: GDP و سرانه درمان یکی از فاکتورهای متعدد موثر بر محاسبات اقتصادی است و نمیتوان صرفا بر مبنای آن تصمیمات کلانی اتخاذ کرد. به عنوان مثال اگر بخواهیم سرانه ۸۰۰۰ دلاری در امریکا و حقوق سالانه ۱۵۰ تا ۶۰۰ هزار دلاری پزشکان امریکایی را صرفا با سرانه ۴۰۰ دلاری مقایسه کنیم و پرداختیها را با آن تنظیم کنیم، به ناچار باید به پزشکان متخصص و جراحانمان حدود دو تا هشت میلیون تومان پرداخت کنیم که کاملا بیمنطق و غیرواقعی است.
وی گفت: بهتر است تمرکز در مجلس شورای اسلامی بر افزایش سرانه درمان و نزدیک کردن آن به استانداردهای جهانی باشد.
پیوندی همچنین با اشاره به برخی انتقادات درخصوص عدم پرداخت یا پرداخت ناچیز مالیات توسط پزشکان نیز با طرح این پرسش که مگر میشود در نظام دریافت و پرداخت دولتی، مالیات شفاف نباشد؟ تصریح کرد: مطابق قوانین، همه دریافتیهای پزشکان نیز همانند همه کسانی که در بخش دولتی کار میکنند، مشمول دریافت مالیات میشود و حتی کارانه آنها نیز بالغ بر ۲۰ درصد مالیات دارد که کسر و به حساب دولت واریز میشود. بنابراین اگر ادعا کنیم که پزشکان در بخش دولتی مالیات نمیدهند، حرف بیپایهای است.
پیوندی با اشاره به انتقادات مطرح شده در خصوص طرح تحول نظام سلامت نیز اذعان داشت: در سال گذشته در محدوده فعالیت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ۱۴۱ مرکز بهداشت بر اساس استانداردهای وزارت بهداشت راه اندازی شده و ۸۵ مرکز بهداشتی نیز با گسترش فعالیت ها به مرکز سلامت جامعه تبدیل شدهاند. این آمار در طول یکسال برابر با ۲۵ سال گذشته است. در چنین شرایطی ادعا میشود که فعالیتهای بهداشتی و پیشگیرانه در طرح تحول نظام سلامت نادیده گرفته شده است.
وی یادآور شد: اولویت دادن به خدمات پیشگیرانه در حوزه بهداشت به معنای نادیده گرفتن هزینههای فوری بخش درمان نیست و نمیتوان به بهانه سرمایهگذاری در حوزه پیشگیری، بخش درمان را نادیده گرفت. طبیعی است که فعالیت های بهداشتی و پیشگیرانه کمتر به چشم میآید و بخش درمان به دلیل فعالیتهای بیمارستانی و درمانی کاملا در معرض دید همگان است، اما نباید برای اینکه فعالیتهای بهداشتی بیشتر به چشم بیاید از سهم فعالیتهای درمانی کم کنیم.
رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی خاطرنشان کرد: اقدامات انجام شده در حوزه درمان در بیمارستانهای دولتی چه از نظر سطح دسترسی به خدمات، چه از نظر کاهش بار مالی برای مردم و چه از نظر بهسازی فضاهای درمانی و ارتقای هتلینگ و راهاندازی بخشهای جدید و افزایش تختهای بستری و ویژه، واقعا بی نظیر است و نادیده گرفتن این خدمات کمی دور از انصاف است.
رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در پایان با قدردانی از سعه صدر همه پزشکان و کادر درمانی که علی رغم عدم دریافت بخش زیادی از درآمد ماهانه خود همچنان بدون هیچ خللی به فعالیتهای درمانی خود در بیمارستانهای دولتی ادامه میدهند، اظهار امیدواری کرد: با کاهش بار بدهی بیمهها به بیمارستانهای دولتی بتوان خدمات درمانی را با کیفیت بیشتری به مردم ارایه داد.