به گزارش ايرنا، محمد امینی روز یکشنبه گفت: جنگلهای شمال به طور طبیعی چند طبقه و چند لایه هستند، ولی دخالتهای انسانی مانند جادهسازی، ایجاد شبکه برق و ویلاسازی سبب شد تا بین لایههای جنگلی شکاف و یا برش اکوسیستمی ایجاد شود.
وی توضیح داد: جنگلهای شمال در مقابل آفات و بیماریها و بلایای طبیعی خود نگهدارنده هستند و در برابر بلایای طبیعی مانند سیل به صورت سدی طبیعی عمل میکنند و ذخیرگاه آبهای سطحی هم محسوب میشوند، ولی "تنک" Tonok شدن جنگل پذیرش و نفوذ آفت و بیماری را در آن افزایش داده است.
عضو هیات علمی موسسه تحقیقات و منابع طبیعی مازندران به خاکبرداریهای سنگین، از بین رفتن آببندانها و یا خشک کردن آنها با هدف آبیاری زمینهای کشاورزی اشاره کرد و گفت: این موارد در واقع دخالتهای انسانی هستند که برش اکوسیستم در جنگلهای شمال را بیشتر کرده است.
وی به وجود بیماری خزان زودرس درختان شمشاد و آفت شب پره جنگلهای شمال اشاره کرد و گفت: البته تغییرات آب و هوایی، بارندگیهای سیلآسا و افزایش یک و نیم درجهای دمای هوا هم آفتپذیری جنگلهای شمال را بیشتر کرده است.
امینی بر لزوم تغییر رفتار و دخالت انسانی در جنگلهای شمال تاکید کرد و هشدار داد: اگر نتوانیم برخوردهای علمی با جنگل داشته باشیم، حمله آفات و بیماری علیه جنگل به بحران جدی تبدیل میشود.
وی در عین حال گفت که بازگشت اکوسیستم طبیعی جنگلهای شمال سخت و در عین حال زمانبر است، اما با تغییر الگوی رفتاری میتوان بیماریها و آفتهای جنگلهای شمال را کنترل کرد.
عرصه جنگلی شمال کشور بر اساس برآوردهای رسمی یک میلیون و 900 هزار هکتار است و بیش از یک هزار و 35 گونه جنگلی در این مناطق یافت میشود.
تاکنون دست کم 30 عامل آفتزا در جنگلهای شمال شناسایی شد که گروه وسیعی از درختان را در برگرفته و برخی از گونههای با ارزش نظیر "ملچ" و "شب خسب" را به مرز انقراض نزدیک کرده است.
بیماری بلایت و شب پره شمشاد 2 آفتی است که در سالهای اخیر در جنگلهای شمال شیوع یافته و بخش زیادی از شمشادهای هیرکانی را از بین برده است.