اسدالله افلاکی: روز گذشته استاندار مازندران با بیان اینکه آفت شب‌پره که در میان شمشادها شایع شده، آفتی وارداتی است از بررسی این آفت در ستاد بحران در سطح استان و کشور خبر داد. ربیع فلاح‌جلودار درجمع خبرنگاران گفت: شیوه‌های مختلف ازجمله مبارزه شیمیایی برای کنترل این آفت مطرح است.

نابودی ۴۰ میلیون درخت شمشاد

استاندار مازندران در حالي از تشكيل ستاد بحران براي بررسي آفت شب‌پره در ميان شمشادها خبر مي‌دهد كه آفت شب‌پره كه از اواخر ارديبهشت‌ماه در ميان شمشادهاي اطراف هتل خزر چالوس مشاهده شده بود به شمشادهاي استان گيلان سرايت كرده و در بخش‌هايي از رضوانشهر و آستارا هم ديده شده است.

آنچه اكنون مايه نگراني است استفاده از سموم شيميايي براي مقابله با اين آفت است درحالي‌كه تجارب جهاني نشان مي‌دهد مقابله با اين آفت نيازمند استفاده از روش‌هاي بيولوژيكي است. دكتر حسين رجايي، حشره‌شناس موزه تاريخ طبيعي اشتوتگارت آلمان، در يادداشتي كه براي همشهري ارسال كرده بود و شنبه گذشته در همين صفحه به چاپ رسيد استفاده از سموم شيميايي را خطرناك‌ترين روش مبارزه براي دفع اين آفات ذكر كرده و هشدار داده بود كه سمپاشي، خاك را آلوده مي‌كند و تبعات بسيار خطرناكي دارد.

به گفته وي، سموم (به‌ويژه سموم سيستميك و نئونيكوتينوئيد) تا سال‌هاي سال در خاك باقي مي‌ماند و به جز نابود كردن باكتري‌هاي خاك، حشرات مفيد را نيز نابود مي‌كند. ازجمله اين حشرات مفيد، زنبورهاي ريزي هستند كه دشمن طبيعي بسياري از آفات ديگر هستند؛ زنبورهايي كه وقتي از بين بروند، به جاي يك آفت، ده‌ها آفت ديگر طغيان خواهد كرد. علاوه براين استفاده از سموم به جز اثرات مخربي كه روي طبيعت برجاي مي‌گذارد، آب‌هاي سطحي و زيرزميني را نيز آلوده مي‌كند و باعث شيوع سقط جنين و انواع سرطان مي‌شود. باوجود اين، اظهارات استاندار مازندران كه زماني رياست سازمان جنگل‌ها، مراتع وآبخيزداري كشور را برعهده داشته است نشان مي‌دهد اين هشدارها در شيوه‌هاي مقابله با آفت شايع شده در ميان شمشادها جايي ندارد.

براين اساس انتظار مي‌رود مسئولان سازمان جنگل‌ها و مراتع كشور براي دفع اين آفت از راهكارهاي تجربه شده جهاني استفاده كنند؛ به‌ويژه آنكه مساحت كل رويشگاه‌هاي شمشاد در شمال كشور 70هزار هكتاربرآورد مي‌شود، اين درحالي است كه سال91، حدود 40هزار هكتار از اين رويشگاه‌ها به‌دليل ابتلا به بيماري قارچي خشك شد و اكنون آفت شب پره، 30هزار هكتار شمشادهاي باقيمانده را با خطر جدي مواجه كرده است.

کد خبر 343946

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha