تشخیص ریتم قلب نامنظم ناشی از فیبریلاسیون دهلیزی میتواند سخت باشد. بعضی از افراد هیچ کدام از نشانههای این بیماری را ندارند و تنها بعد از یک حمله قلبی یا سکته مغزی، فیبریلاسیون دهلیزی در آنها تشخیص داده ميشود.
براي آنكه بتوانید ریتم قلبتان را خودتان اندازه گیری کنید، روشهاي مختلفي وجود دارد.
- انتخاب روش سنتی اندازه گیری ضربان قلب: روش سنتی اندازه گیری شامل قرار دادن انگشتان دست بر روی شاهرگ است. بهترین نقاط برای اندازه گیری ضربان قلب، ناحیه مچ دست و گردن است. انگشت اشاره و انگشت وسط خود را روی انتهای مچ دست مخالف قرار دهید. باید تپش قلب را در زیر انگشتان خود حس کنید. کف دست مخالف باید به سمت بالا رو به روی شما باشد. برای اندازهگیری ضربان قلب از انگشت شست استفاده نکنید. برای اندازهگیری ضربان قلب از طریق شاهرگ گردن، انگشت اشاره و انگشت وسط خود را روی یک طرف گردن در کنار گلو، نزدیک به انتهای فک پایین قرار دهید و به آرامی فشار دهید. تعداد ضربان قلب را در 10 ثانیه بشمارید و در 6 ضرب کنید تا تعداد ضربان قلب در دقیقه را به دست آورید. برای افراد بزرگسال، تعداد ضربان طبیعی قلب شامل 60 تا 100 ضربه در دقیقه است. برای کودکان کمتر از 18 سال، تعداد طبیعی ضربان قلب شامل 70 تا 100 ضربه در دقیقه است.
برای تعیین تعداد طبیعی ضربان قلب باید آرام باشید (در حال استراحت) نه در حال انجام کار و فعالیت بدنی و یا در خواب.
- گوشیهای هوشمند: گوشیهای هوشمند، راه دیگری برای نظارت بر ضربان قلب است. در حال حاضر برنامههای کاربردی مختلفی در گوشیهای هوشمند ضربان قلب را اندازه گیری میکنند و به طور رایگان قابل دسترس هستند. مطالعه که در سال 2013 بر روی یکی از این برنامهها انجام شده نشان داد که چنین روشی میتواند به طور دقیق ضربان قلب نامنظم را در مبتلایان به فیبریلاسیون دهلیزی تشخیص دهد.
- هولتر مانتیورینگ: هولتر مانیتورینگ، دستگاه ثبت پیوسته ضربان قلب به صورت سیار است. گاهی اوقات علامت آریتمی قلبی در زمان تشخیص دیده نمیشود، در این موارد پزشک از وسیله ای به نام هولتر مانیتورینگ استفاده میکند که بسته به تشخیص پزشک میتواند به صورت روزانه هفتگی و یا حتی ماهیانه به بیمار وصل شود. حملات آریتمی، داخل آن ثبت و با خواندن اطلاعات داخل آن توسط پزشک میتوان به آریتمی و نوع آن پی برد.
*وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي