به گزارش مهر،هجدهمین ویژه برنامه «تولد ماه» که به تولد جمشید مشایخی بازیگر پیشکسوت تعلق داشت در موزه امام علی(ع) برگزار شد.
در ابتدای این مراسم مسعود فروتن از کارگردانان سینما خطاب به جمشید مشایخی گفت: من دستان شما را می بوسم. خدا را شکر می کنم که در چنین روزی خدا شما را به ما داد.
وی افزود: من امروز الگوی انسان بودن را به چشم می بینم و فکر می کنم که چه نسل خوشبختی هستم که با مشایخی کار کرده ام و به همین دلیل پُزِ کار کردن با او را می دهم. می توانم بگویم هر روزی که مشایخی و آثارش را می بینم روز تولد او است. در واقع در هر اثری که بازی کرد اتفاق تازه ای متولد شد.
فروتن عنوان کرد: باید از مسعود کیمیایی تشکر کنیم که فیلم «قیصر» را ساخت و ما به واسطه آن دایی قیصر را نمی توانیم فراموش کنیم.
در ادامه مراسم غلامحسین لطفی از بازیگران سینما و تلویزیون گفت: جمشید مشایخی نیازی به تعریف ندارد اما جالب است بگویم هر ماهی که من حقوق دریافت می کنم یاد جمشید مشایخی می افتم آن هم به این دلیل است که اوایل انقلاب ما نمایشی به نام «سربازها» به کارگردانی هرمز هدایت را روی صحنه داشتیم. آن موقع کسی من را نمی شناخت و به واسطه نقش منفی که در آن بازی می کردم توانستم معرفی شوم. یک شب جمشید مشایخی به تماشای آن نمایش نشست و به همین ترتیب ما با یکدیگر آشنا شدیم و او به من گفت فردا به اداره تئاتر بیا. در همان جا من به استخدام اداره تئاتر درآمدم و در حال حاضر حقوق آنجا را دریافت می کنم. به همین ترتیب هر موقع که حقوق می گیرم یاد او می افتم و همین جا باید بگویم تولد جمشید مشایخی تولد من در بازیگری است.
سپس کامران قدکچیان پشت تریبون قرار گرفت و اظهار کرد: کار کردن با مشایخی تبدیل به ژست شده است. کسانی که با او کار می کنند به این موضوع افتخار می کنند و ژستِ با جمشید مشایخی کار کردن را به خود می گیرند.
وی افزود: من در چند پروژه دستیار اول مرحوم حاتمی بودم و این افتخار را داشتم که در خدمت جمشید مشایخی باشم. بعد از انقلاب نیز در پستی بودم که در چند اثر با او همکاری کردم بنابراین می توانم بگویم که من بسیار از او آموختم و بر همین اساس ژست با جمشید مشایخی کار کردن را در خودم احساس می کنم.
پس از صحبت های قدکچیان، بهزاد فراهانی روی صحنه حاضر شد و بیان کرد: نسل جوانی که در این سالن هستند شاید گذشته های این مُلک را ندانند. ما آن موقع ها آرزو داشتیم که مشایخی روی صحنه بیاید و ما او را ببینیم. به یاد دارم در اوایل دهه ۴۰ به گروه تئاتر شاهین سرکیسیان دعوت شدم و بعد از آن توانستم شاگرد برخی از پیشکسوتان مثل جمشید مشایخی باشم البته باید بگویم که من برخی از پیشکسوتان را به دلیل اینکه فضیلت ندارند پیشکسوت نمی دانم.
وی افزود: ما واژه ای به نام فردیت خلاق هنرمند داریم که این واژه هنوز در میان جوانان ما آن صورت که باید شناخته و معرفی نشده، اما مشایخی به خوبی با این واژه عجین شده است. من در تمام این سالها ندیدم و نشنیدم که او در مقابل دولتمردی سر خم کند. او شعر می گوید و می خواند و خوشنویسی هم می کند، او برای مردم خود گریه می کند و نمایندگی آنها را در برابر دشمنان دارد. در واقع مشایخی نوکر مردم است و هرگز ندیدم در مجلسی باشد و از اینکه در خدمت مردم است حرفی نزند.
فراهانی عنوان کرد: هنگامی که او رییس تئاتر مملکت شد اجازه داد که من نمایشم را به صحنه ببرم. آن نمایش «پتک» نام داشت که برخی اگر پوستر آن را ببینند میزهای خود را رها می کنند و به گوشه ای می خزند. در آن روزها افرادی بودند که ما را به دلیل داشتن اندیشه عدالت اجتماعی از خود راندند، افرادی من من، پرویز فنی زاده و محمود دولت آبادی را از خود راندند که من برای آنها متاسفم.
وی در ادامه بیان کرد: من این موضوع را که نباید در مقابل هیچ دولتمردی خم شوم و ارجمندی مردمم را فدای آنها بکنم را از جمشید مشایخی آموختم.
در ادامه مراسم محمود صلاحی رییس سازمان فرهنگی هنری شهرداری به صحنه آمد و گفت: به نظرم این سنت خوبی است که هر ماه تولد بزرگان را جشن بگیریم و دور هم جمع بشویم و او را به جوانان معرفی کنیم. اصلی ترین سرمایه کشورها، آدم هایی هستند که در آن به دنیا می آیند، رشد می کنند و باعث رشد دیگران می شوند. البته خیلی ها رشد می کنند و باعث گمراهی دیگران می شوند مثل صدام اما خیلی ها بدنیا می آیند و یک اثر جاویدان باقی می گذارند. آدمهای بزرگی زیادی داریم ولی بعضی ها بزرگتر هستند مانند جمشید مشایخی.
وی افزود: به نظرم باید برای معرفی جمشید مشایخی کتابها نوشت زیرا شخصیت انسانی او بسیار بالاتر از شخصیت هنری اش است و همواره در قلب مردم ماندگار می شود.
در ادامه جمشید مشایخی پشت تریبون قرار گرفت و گفت: این را بدانید که جمشید خاک پای همه است. خیلی ها می گویند زندگی خصوصی هنرمند به کسی ربطی ندارد اما من می گویم این موضوع اشتباه است زیرا آنها الگوی مردم هستند و باید به آنها بیاموزند.
وی افزود: اگر حالا من و دکتر شفیعی کدکنی با هم راه برویم مردم بیشتر من را می شناسند این در حالی است که آرزوی من این است که با او ۵ دقیقه بنشینم و صحبت کنم. در انتها باز هم می گویم که خاک پای مردم هستم.
در ادامه این مراسم و در بخش اهدای هدیه، کامران ملکی از اعضای خانه سینما دسته گلی از سوی منوچهر شهسواری مدیرعامل خانه سینما به جمشید مشایخی تقدیم کرد و گفت: برنامه های زیادی تاکنون برگزار شده است اما این مراسم یکی از بهترین مجلس هایی بود که من در آن حضور پیدا کردم.
در پایان مراسم یدالله صمدی کارگردان سینما گفت: دو سال پیش سر صحنه تولدی برای من گرفتند و استاد در آن صحنه شعری به من هدیه کرد که من هنوز آن شعر را نزد خود نگه داشته ام. افتخار می کنم که با او در دو فیلم همکاری داشته ام. نام او زینت بخش فیلم های من شد. کار و حضور او همواره با عشق است.