اين شهرها و روستاها در حالي در فصل زمستان و بارندگي، با بحران آب دست به گريبان شدهاند كه آمارهاي رسمي وزارت نيرو از كاهش شديد بارندگي در كشور خبر ميدهد. براساس اين آمارها، حجم بارشها در 117روز نخست سال آبي 96-95 (از اول مهر سالجاري تا 27دي) نسبت به بارندگيهاي سال آبي گذشته به كمتر از نصف رسيده است.
طبق اعلام شركت مديريت منابع آب ايران، ارتفاع كل ريزشهاي جوي در اين دوره زماني بالغ بر 54ميليمتر است كه اين مقدار نسبت به ميانگين دورههاي مشابه درازمدت (93ميليمتر) 42درصد كاهش و نسبت به دوره مشابه سال آبي گذشته (127ميليمتر) 57درصد كاهش را نشان ميدهد؛ ضمن اينكه كاهش بارندگي 6حوضه آبريز اصلي كشور در فصل آبي جاري نسبت به ميانگين 48ساله از 8تا 82درصد كاهش دارد. همچنين آخرين آمارها حاكي از كاهش37درصدي ميزان آب ورودي به سدهاي كشور در مقايسه با مدت مشابه سال گذشته است.
- تأمين آب، نيازمند اعتبار نقدي
آمارهاي زمستاني وزارت نيرو از وضعيت بارندگي در كشور، در شرايطي نسبت به تشديد بحران آب در آينده و بهويژه فصول گرم سال96 هشدار ميدهد كه در شرايط فعلي نيز، طبق اعلام معاون وزير كشور، 520شهر كشور با بحران آب آشاميدني مواجه هستند.
اسماعيل نجار، معاون وزير كشور و رئيس سازمان مديريت بحران ميگويد: هماكنون به 7هزار و 500روستاي كشور نيز به وسيله تانكر آبرساني ميشود. اواسط ديماه بود كه اسحاق جهانگيري، معاون اول رئيسجمهور به وزارت نيرو و سازمان برنامه و بودجه كشور دو هفته مهلت داد تا پيشنهادها و راهكارهاي اجرايي براي حل مشكل تأمين آب شرب در استانهايي كه با بحران مواجه هستند را تدوين و ارائه كنند. مسئلهاي كه به گفته رحيم ميداني، معاون آب و آبفاي وزارت نيرو نيازمند 500ميليارد تومان اعتبار است كه بايد بهصورت نقدي تخصيص يابد چراكه براي حل مشكل تأمين آب شرب استانهاي بحراني پروژههاي اضطراري و كوتاهمدت تعريف شده كه آنها را نميتوان در قالب اعطاي اوراق مشاركت و... اجرا كرد.
نجاري در بخش ديگري از سخنان خود با تأكيد بر اينكه تأمين آب شرب كشور در اولويت قرار دارد، ميافزايد: اكنون در كشور نزديك به 100ميليارد مترمكعب آب از روانآبها استحصال ميشود كه حدود 3درصد آن در اختيار شرب، 7درصد در اختيار صنعت و باقيمانده در اختيار كشاورزي است. نجار با يادآوري لزوم مديريت صحيح و اصولي مصرف آب توصيه ميكند: در اين شرايط بايد كشتهاي پر محصول، كم آب و پربازده در دستور كار قرار گيرد.
- ايران، گرفتار تغيير اقليم گسترده
پروفسور پرويز كردواني، پدر علم كويرشناسي ايران، در گفتوگو با همشهري، نسبت به تغيير اقليم گسترده در ايران هشدار ميدهد. اين جغرافيدان ميگويد: با گرم شدن كرهزمين، بر حجم بارندگيها در مناطقي كه قبلا پربارش بودهاند، افزوده خواهد شد و به همين مقياس مناطقي كه قبلا كمبارش بودهاند، كاهش بارندگي را تجربه خواهند كرد. رئيس سازمان مديريت بحران نيز در بخشي از صحبتهاي خود، تغيير اقليم را واقعيتي عنوان ميكند كه بايد در مديريت آب لحاظ شود.
نجار ميافزايد: در طول ساليان، تغيير بارش، تغيير ميزان بارش، پراكنش باران و برف، خشكساليهاي بلندمدت، كاهش پوشش گياهي و افزايش بيابانزايي در كشور نشاندهنده عمق اثرات تغيير اقليم در ايران است. او فرونشست زمين را نيز يكي از مخاطرات جدي در كشور معرفي ميكند كه ناشي از برداشت بيرويه آب از سفرههاي آب زيرزميني است و تأكيد ميكند كه اين مسئله بايد مورد توجه جدي قرار گيرد.