و از دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا میخواهند برنامه به اصطلاح بازجویی «تشدیدشده» سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) را دوباره شروع نکند.
به نوشته هلثدی ترامپ گفته است که با امضای فرمانی اجرایی روشهای شکنجه مانند واتربوردینگ یا القای خفگی را دوباره برقرار میکند و مدعی است که این کار شیوه موثری برای کسب اطلاعات است.
انجمن روانشناسی آمریکا (APA) یکی از چندین گروه و سازمانی که به مخالفت با این پیشنهاد جنجالبرانگیز پرداختهاند. این گروه نماینده ۱۱۵۰۰ دانشمند، مدرس، متخصص بالینی و دانشجو در حوزه روانشناسی است.
آنتونیو پوئنت، رئیس APA گفت: «APA مخالفت قوی خود با شیوههای بازجویی تشدید شده را که به وسیله رئیسجمهور جرج دبلیو بوش مجاز اعلام شد و رئیسجمهور اوباما آنها را متوقف کرد، اعلام کرده است.»
پوئنت که عصب-روانشناس و استاد روانشناسی در دانشگاه کارولینای شمالی در ویلمینگتون است، در بیانیه خبری این انجمن اعلام کرد: «ما نگران هستیم اگر این فرمان اجرایی به وسیله رئیسجمهور ترامپ امضا شود، راه برای به کار گرفتن شیوههای بازجویی که در حال حاضر غیرقانونی هستند و وحشیانه، غیرانسانی و نابودکننده بازداشتشدگان هستند، گشوده شود.»
واتربوردینگ شامل بیحرکت کردن فرد بازداشتی و ریختن آب روی صورت و راههای تنفسی است که باعث ایجاد احساس غرق شدن در فرد میشود.
این گروه روانشناسان همچنین تأکید ترامپ بر این که این شیوههای بازجویی قهرآمیز کارآمد هستند را رد میکند.
پوئنت گفت: «برخلاف اظهارات رئیسجمهور، هیچ شاهد علمی معتبری درباره تأثیربخش بودن شکنجه وجود ندارد؛ اما شواهدی وجود دارد که تکنیکهای بازجویی بر اساس ایجاد رابطه با فرد بازداشتی کارآمد هستند.»
APA اعلام کرد که شکنجه را محکوم میکند. سیاست این انجمن این است که روانشناسان را از مشارکت در شکنجه افراد یا انجام کارهای مخالف قانون اساسی ایالاتمتحده یا قوانین بینالمللی بازدارد.
بیانیه این انجمن میگوید روانشناسان از لحاظ اخلاقی متعهد به «محترم شمردن شان و ارزش فرد و تلاش برای رعایت و حفاظت حقوق بنیادی بشر هستند.»