به گزارش ايرنا، سرپرست دفتر بهداشت و بیماریهای آبزیان سازمان دامپزشکی کشور گفت : ماهیان زینتی و قرمز در شمار آبزیان خانگی محسوب میشوند و این گروه به عنوان کمخطرترین در انتقال و انتشار بیماریهای انگلی و باکتریایی هستند و مردم نگرانی در این خصوص نداشته باشند.
امراله قاجاری، پیرامون انتشار شایعاتی مبنی بر انتقال بیماریهای انگلی، باکتریایی و ویروسی از ماهی قرمز به انسان که توسط شبکههای مجازی منتشر شده، تکذیب کرد و افزود: اکنون سازمان دامپزشکی کشور برنامه کنترل و نظارت بر مراکز تولید و تکثیر کوچک و بزرگ اینگونه ماهیها و همچنین توزیع و عرضه را برعهده دارد تا مشکلی بروز نکند.
وی اظهارداشت: گروههای خاص از جمله افراد مسنی که ایمنی بدنی پایین دارند و کودکان از دست زدن مستقیم به ماهی قرمز یا ماهیان زینتی بپرهیزند.
به گفته وی، ماهیان زینتی و قرمز در بحث نگهداری در منازل کمخطرترین موجودات در بحث انتقال بیماریها محسوب میشوند و اکنون اصفهان، کاشان و گیلان قطب تولید ماهیان قرمز کشورند.
قاجاری تصریح کرد: سازمان دامپزشکی کشور سالیانه و به ویژه در ایام پایانی سال بیش از پیش مراکز تولید و تکثیر، توزیع و عرضه و نگهداری ماهیان قرمز را مورد کنترل و پایش قرار میدهد.
وی اضافه کرد: طبق پایشهای صورت گرفته در مراکز تکثیر ماهیان قرمز، هیچگونه بیماری ویروسی کوئی هرپس و بیماریهای باکتریایی در بین این نوع آبزیان دیده نشده است.
سرپرست دفتر بهداشت و بیماریهای آبزیان سازمان دامپزشکی گفت: اکنون نمونه برداریها و پایش های صورت گرفته از 250 مرکز تولید و تکثیر بزرگ این نوع از آبزیان زینتی و حتی برخی مراکز کوچک و روستایی انجام شده است.
- مردم از دستفروشان ماهی قرمز نخرند
قاجاری در بحث رعایت اصول بهداشتی خرید و نگهداری ماهیان قرمز مورد استفاده در سفره هفت سین شب عید توصیه کرد: بهتر است مردم ماهی قرمز را از مراکز معتبر و تحت نظارت سازمان دامپزشکی از مراکز عرضه ماهیان زینتی (آکواریوم فروشیها) و میادین شهرداریها خریداری کنند و تا حد ممکن از دستفروشان ماهی قرمز نخرند.
وی اظهارداشت: بخش مهم کنترل و نظارت اکیپهای سازمان دامپزشکی کشور در مراکز عرضه و توزیع است به طوری که چنانچه ماهیان دارای مشکل بی حالی ، کندگی فلس و دارای شناهای نامتعارف دیده شود با عرضه کنندگان برخورد میکند.
به گفته وی؛ ماهی قرمز باید دارای ظاهر، تحرک مناسب و شنای متعادل باشد.
وی از شهروندان خواست، تا در صورت مشاهده چنین مواردی نه تنها از خرید ماهی قرمز از این مراکز خودداری کنند بلکه این مراکز را به سازمان دامپزشکی اعلام کنند.
- چگونگي نگهداري ماهي
وی گفت: مردم برای نگهداری اصولی ماهیان قرمز میتوانند برای هر عدد ماهی قرمز انگشت قد دو تا 2.5 لیتر آب، دمای آب 22 تا 24 درجه سانتی گراد، ظروف درباز به ویژه آکواریومها (برای انتقال اکسیژن)، تعویض آب هر هفته یک تا دو بار، شستشوی صحیح ظروف حداقل هر هفته یکبار با نمک طعام سه درصد، غذای ماهیان آکواریومی استفاده کنند.
به گفته این مقام مسئول، همچنین از مصرف آب شهری به شکل مستقیم ، شن، ماسههای رنگی و تیز جهت تزئین آکواریومها و تنگهای ماهی جلوگیری شود.
وی اضافه کرد: آب مورد استفاده برای نگهداری ماهی قرمز باید بهداشتی و سالم باشد در صورت استفاده از آب شرب شبکه آبرسانی شهری باید جهت تعادل گازها و خروج کلر، آب مورد نیاز قبل از مصرف حداقل به مدت 48 ساعت در ظروفی دهان گشاد نگهداری و ذخیره شود.
همچنین از قراردادن آکواریومها و یا تنگهای ماهی در جلوی نور مستقیم آفتاب، کنار شومینه یا داخل آشپزخانه خودداری شود.
وی با تاکید براین که کودکان و افراد حساس و دارای بیماریهای خاص از دست زدن مستقیم به ماهیان زینتی و قرمز خودداری کنند افزود: استفاده از دستکش به ویژه برای افراد حساس و دارای سوابق آلرژی، شستشوی کامل دستها با آب و صابون بعد از هر بار دست زدن به آب یا ماهیان زینتی، جلوگیری از دست زدن کودکان به ماهیان و آموزش بهداشت فردی به آنها و عدم دستمالی چشم، صورت و دهان بعد از کار با آکواریوم از دیگر اقدامات بهداشتی است.
- ماهی قرمز در فضای استخرهای بسته پارکها رهاسازی شوند
سرپرست دفتر بهداشت بیماریهای آبزیان گفت: شهروندان پس از پایان ایام نوروز از رهاسازی ماهیان قرمز در منابع ابی آزاد همچون جویبارها و رودخانهها و دریاچه ها به طور جدی خوداری کنند، زیرا میتواند مشکلات بهداشتی جدی را پدید اورد.
وی اضافه کرد: میتوان این نوع ماهیان را در فضای بسته استخرهای پارکها که شهرداریها تعیین میکنند، رهاسازی کنند.
به گزارش ایرنا، چندی پیش مسئولان سازمان شیلات ایران اعلام کردند، طی 9 ماهه امسال بیش از 200 میلیون قطعه انواع ماهیان زینتی در کشور تولید شده که 80 میلیون قطعه معادل 40 درصد آن ماهی قرمز (گلدفیش) برای نیاز شب عید است.
ماهی قرمز از خانواده کپور ماهیان با نام علمی carassius auratus به عنوان گلدفیش، ماهی طلایی و ماهی شب عید، دارای بیش از 200 نژاد است که از زمره ماهیان زینتی به شمار میرود.
ماهی قرمز یکی از نخستین ماهیان آکواریومی است که خاستگاه اولیه آن کشور چین و با گذشت زمان به نقاط دیگر جهان معرفی شده است.
ماهی قرمز با طول 10 تا 15 سانتی متر میتواند طول عمری در حدود 5 تا 30 سال داشته باشد.