استرس، خشم و غم و اندوه، در برخی افراد منجر به روی آوردن بیش از حد به مواد غذایی شوند، حتی اگر فرد گرسنه نباشد.
افرادی که دچار پرخوری احساسی هستند، احساسات خود را با روی آوردن به غذا برطرف میکنند. به عبارت دیگر به دلیل مسائل احساسی به خوردن رو میآورند. با این حال توصیههایی برای کنترل این عارضه وجود دارد:
- فرق گرسنگی واقعی و احساسی را تشخیص دهید: گرسنگی احساسی میتواند ناگهان یا در اثر چند موضوع استرس زا ایجاد شود یعنی زمانی که نشانههای گرسنگی را ندارید و بدون فکر شروع به خوردن میکنید.
- حسهای مختلف را بشناسید: یکی از دلایل پر خوري عصبي، ممکن است عصبانی شدن از چیزی باشد و این که به دنبال آرامش در غذا باشید. ممکن است عصرها یعنی زمانی که احتمال بودن با سایرین کمتر است، بیشتر احساس تنهایی کنید و با این بهانه که غذا آرامش بخش است به آن روی بیاورید. بسیاری از افرادی که دچار خوردن احساسی هستند، میخواهند خلا خود را با غذا پر کنند. ممکن است بعد از برگشت به خانه احساس استرس کنید و برای رفع این حالت، به دنبال غذا باشید. ترس و تردید، از دیگر عوامل بی دلیل خوردن هستند. ممکن است هنگام ترس، غذا را دوست قابل اعتماد خود بدانید.
- غذایی که میخورید و حسی که دارید را یادداشت کنید: احساسهای ناخوشایند خود را مشخص کنید و یاد بگیرید قبل از روی آوردن به غذا به عنوان منبع آرامش، چطور با احساسات مختلف مقابله کنید.
- گزینههای جایگزین پیدا کنید: اگر غذا خوردن شما از روی یکنواختی یا تنهایی است، روشهای دیگری برای گذراندن اوقات فراغت خود پیدا كنيد. تنهایی، منجر به غمگینی و غم منجر به جدایی و کناره گیری از مردم خواهد شد.
- با اطرافیانتان تماس داشته باشید: دسترسی به دوستان یا خانواده یادآور آن هستند که افرادی به فکر شما هستند و تنها نیستید.
- ورزش کنید: فقط ۱۰ دقیقه پیادهروی هنگامی که احساس میکنید میخواهید غذا بخورید، باعث کاهش میزان استرس شده و میل به خوردن را کاهش میدهد. ورزش، میتواند به دلیل آزاد شدن اندورفین، خلق و خوی شما را تغییر دهد.
- به طبیعت پناه ببرید: دسترسی به محیطھای طبیعی و سرسبز اثر فوق العاده ای بر کاھش استرس و کاھش مقدار کورتیزول خون دارد. علاوه بر این، میتوانید با پیاده روی و داشتن فعالیت بدنی در طبیعت، انرژی بیشتری نیز بسوزانید و به تناسب اندام خود کمک کنید.
- غذاهای ضد التهاب بخورید: روزانه ٩ واحد میوه و سبزی و در ھفته ٢ تا ٣ واحد ماھیھای روغنی مصرف کنید. ھمچنین، از مواد غذایی غنی از فیبر مثل لوبیا و مغزھا استفاده کنید. به علاوه، بسیار مھم است که از مصرف مواد غذایی التھاب زا مثل چربیھای ترانس، الکل، غلات تصفیه شده و فراوری شده و مملو از شکر و شیرینی، پرھیز کنید.
*وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي