به گزارش ایرنا، اگر چه طرح اکتشاف این پهنههای معدنی برای شناسایی مواد معدنی گرانبهای نهفته در این منطقه با دریافت مجوز قانونی بدون توجه به اعتراض محیط زیست انجام گرفته است، ولی ادامه اجرای این طرح میتواند پیش زمینهای برای از بین بردن بخش دیگری از جنگلهای هیرکانی شمال کشور باشد.
بر اساس گزارش برخی تشکلهای زیست محیطی مازندران، برای اجرای این طرح حداقل یک هزار هکتار از اراضی جنگلهای هیرکانی واقع در پهنه البرز شمالی نابود میشود.
این کار اکتشافی، صرف نظر از نابود کردن وسعت زیادی از جنگل هیرکانی، ثبت جهانی این جنگل به نام جمهوری اسلامی ایران را در سازمان یونسکو هم به خطر میاندازد و احتمال ثبت آن را به نام کشور آذربایجان، دیگر مدعی جنگلهای هیرکانی تقویت خواهد کرد.
جنگلهای هیرکانی یا جنگلهای مختلط خزری - هیرکانی یک زیست منطقه در زیستبوم جنگلهای مختلطِ پهن برگِ حاشیه دریای خزر به مساحت 55 هزار کیلومتر مربع است که در حاشیه جنوبی و جنوب غربی دریای خزر و در دو کشور ایران و جمهوری آذربایجان واقع است.
این جنگل از منطقه هیرکان جمهوری آذربایجان آغاز و تا استان گلستان در ایران امتداد دارد و در ایران مورد حفاظت مشترک سازمان محیط زیست و سازمان میراث فرهنگی قرار دارد.
جنگلهای هیرکانی با قدمت 40 میلیون سال یکی از ارزشمندترین جنگلهای جهان به شمار میآید و از آن به عنوان موزه طبیعی یاد میشود. واژه هیرکان شکل یونانی نام گرگان است.
- بر باد رفتن رویای ثبت جنگل های هیرکانی
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران گفت که اسناد معتبر برای ثبت جهانی جنگل هیرکانی به نام جمهوری اسلامی ایران به سازمان یونسکو ارسال شده است و بازرسان این سازمان نیز برای بازدید وارد مازندران شدند.
دلاوربزرگ نیا افزود: هرگونه دست یازی در داخل جنگلهای هیرکانی شانس ما را برای ثبت جهانی این جنگلها به نام جمهوری اسلامی ایران با خطر مواجه میکند.
وی در باره کلید خوردن اکتشاف معدنی در داخل جنگلهای هیرکانی هم گفت: طرح اکتشاف معدنی در جنگلهای هیرکانی را شنیدم، ولی کارگروهی را برای بررسی صحت و سقم این موضوع مامور کردهام که در صورت صحت داشتن این موضوع ، کار باید متوقف شود.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت مازندران اجرای طرح اکتشاف معدن در البرز شمالی که جنگلهای هیرکانی نیز در آن قرار دارد را مورد تایید قرار داد و گفت که این طرح صرفا اکتشافی است و آسیبی به جنگلهای هیرکانی در این منطقه وارد نخواهد کرد.
محمد محمدپورعمران افزود : حدود نیم درصد از مساحت استان را پهنه معدنی تشکیل میدهد و این طرح که به صورت گمانهزنی و در حدود سه سانتیمتر مربع انجام میشود که هیچ آسیبی به جنگل وارد نخواهد کرد.
وی ادامه داد: بر اساس اطلاعات جمعآوری شده، با اجرای طرح گمانهزنی معدنی حتی یک اصله درخت نیز قطع نخواهد شد و ما در این زمینه حاضر به دادن ضمانتهای لازم به محیط زیست یا هر ارگان دیگری هستیم.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت مازندران گفت که این طرح اکتشافی برای یافتن معادن طلا و مس انجام میشود و پیشتر مجوز قانونی برای اکتشاف هم اخذ شده است.
- اعتراض حامیان محیط زیست
دبیر شبکه تشکلهای حامی محیط زیست و منابع طبیعی مازندران هم گفت که تشکلهای زیست محیطی نسبت به اجرای این طرح اکتشاف معدنی در جنگلهای هیرکانی که در آستانه ثبت جهانی قرار دارد، اعتراض خود را به صورت کتبی و شفاهی به مسئولان ارشد استانی اعلام کردند.
داریوش عبادی افزود: این طرح اکتشافی که از قضا با مجوز شورای حل اختلاف معادن صادر شده، در منطقه حفاظت شده و طرح جنگلداری اجرا میشود که از لحاظ قانون هرگونه تغییر و تحول در این مناطق ممنوع است.
وی اظهار داشت: اعضای شورای حل اختلاف را نماینده حقوقی معدن، خبره معدن و مدیران صنعت، معدن و تجارت به همراه نمایندگان استانداری و محیط زیست تشکیل میدهند که در این شورا اکثریت با معدنیهاست و از اول نیز رای این شورا مشخص است.
عبادی اضافه کرد: در شرایط فعلی ساخت و سازهای غیرقانونی و بعضا قانونی و برداشت بیرویه انجام شده در جنگلهای هیرکانی، ثبت جهانی آن را با اما و اگر در یونسکو مواجه کرده است و طرح اکتشاف میتواند برای همیشه این موضوع را منتفی کند.
دبیر شبکه تشکلهای محیط زیست و منابع طبیعی مازندران با تاکید بر مخالفت تشکلهای زیست محیطی نسبت به اجرای این طرح، گفت که این تشکلها اعتراض مدنی خود را نسبت به این طرح از طریق رسانهها به گوش مسئولان ارشد استانی و کشوری میرسانند.
در مازندران افزون بر 40 تشکل حامی محیط زیست و منابع طبیعی فعالیت دارد.
- مخالفت محیط زیست با طرح اکتشاف
مدیرکل محیط زیست مازندران هم صدور مجوز شورای حل اختلاف ماده 24 مکرر برای طرح اکتشاف معدنی در جنگلهای هیرکانی در منطقه البرز شمالی در غرب مازندران را تایید کرد.
حسینعلی ابراهیمی کارنامی گفت که محیط زیست مخالفت خود را با این طرح اکتشافی به مدیر ارشد استانی و سازمان حفاظت محیط زیست اعلام کرده است.
مازندران حدود 24 هزار هکتار مساحت دارد که 70 درصد از این مساحت را عرصه منابع طبیعی تشکیل میدهد. این استان حدود یک میلیون و 700 هزار هکتار جنگل دارد.