به گزارش بیبیسی پژوهشگران در این بازبینی که نتایج آن در ژورنال پزشکی بریتانیا (BMJ) منتشر شده است، دریافتند که در افرادی که قهوه مینوشند، خطر کمتر بیماری کبدی و برخی از سرطانها کاهش مییابد و همچنین این افراد در معرض خطر کمتر مرگ ناشی از سکته مغزی هستند.
البته این پژوهشگران میگویند این بررسی ثابت نمیکند که قهوه علت این سودمندیها است.این بازبینی همچنین نشان داد که مصرف بیش از حد قهوه در دوران بارداری زیانبار است.همچنین کارشناسان میگویند افراد نباید به دلیل سلامتبخش بودن نوشیدن قهوه را آغاز کنند.
پژوهشگران دانشگاه ساوثهمپتون در بریتانیا با در نظر گرفتن بیش از ۲۰۰ بررسی که اغلبشان مشاهدهای بودند، دادهها درباره اثر قهوه بر همه جنبههای بدن انسان را گردآوری کردند.
نتایج نشان داد افرادی که حدود سه فنجان در قهوه در روز مینوشیدند، نسبت به افرادی که قهوه نمینوشیدند، ظاهرا در معرض خطر کمتر دچار شدن به مشکلات قلبی یا مرگ ناشی از آنها هستند.
بیشترین سودمندی مصرف قهوه مربوط به کاهش خطر دچار شدن به بیماری کبدی از جمله سرطان کبد بود.
پروفسور پل رودریک یکی از دونویسنده مقاله این بررسی، از دانشکده پزشکی دانشگاه ساوثهمپتون میگوید این بازبینی ثابت نمیکند که مصرف قهوه علت این سودمندیها است.
او گفت: «عواملی مانند سن، اینکه فرد سیگاری است یا نه و اینکه چقدر ورزش میکند ممکن است در این مورد تاثیر داشته باشند.»
اما به گفته او در مجموع این یافتههای این تحقیق در مطابقت با یافتههای سایر بازبینیها و بررسیها درباره نوشیدن قهوه، به نفع مصرف قهوه است.
رودریک گفت:«به نظر میرسد سودمندیهای مصرف در حد متوسط قهوه بر خطرات احتمالی آن برتری داشته باشد.»
- محدودیتهای مصرف قهوه
سازمان ملی سلامت بریتانیا به زنان باردار توصیه میکند که در روز بیش از ۲۰۰ میلیگرم کافئین (ماده محرک موجود در قهوه) - معادل دو لیوان بزرگ قهوه فوری- مصرف نکنند، چرا که مصرف بیش از حد کافئین خطر سقط جنین خودبهخودی را افزایش میدهد.
این بازبینی همچنین نشان میدهد که زنان در معرض خطر شکستگی استخوانها نیز باید مصرف قهوهشان را کم کنند.
اما برای سایر بزرگسالان مصرف در حد متوسط کافئین تا حداکثر ۴۰۰ میلیگرم در روز - معادل سه تا چهار فنجان قهوه مشکلی ایجاد نمیکند- البته قهوه تنها نوشیدنی نیست که باید در طول روز مصرف کنید.
- میزان کافئین موجود در نوشیدنیهای متفاوت
- یک لیوان بزرگ (ماگ) قهوه فیلتر شده: ۱۴۰ میلیگرم
- یک لیوان بزرگ (ماگ) قهوه فوری: ۱۰۰ میلیگرم
- یک لیوان بزرگ (ماگ) چای: ۷۵ میلیگرم
- یک قوطی نوشابه کولا ۴۰ میلیگرم
- یک قوطی۲۵۰ میلیلیتری نوشابه انرژیزا تا ۸۰ میلیگرم
- یک قطعه شکلات ساده میلهای کمتر از ۲۵ میلیگرم
- یک قطعه شکلات شیری میلهای کمتر از ۱۰ میلیگرم
این پژوهشگران میگویند افرادی که قهوه مینوشند باید به«قهوههای سالم» روی آورند- قهوهای که شکر، شیر یا خامه زیادی ندارد و با یک میان وعده چرب همراه نمیشود.
این پژوهشگران همچنین خواستار انجام کارازماییهای بالینی دقیق برای آگاهی بیشتر از سودمندیهای بالقوه بهداشتی قهوه شدهاند.
این پژوهشگران میگویند در حال حاضر تعیین دقیق مقدار مصرف قهوهای که اثرات مثبت بر سلامت ایجاد کند، مشکل است، اما این امر به اثرات آنتیاکسیدان و آنتیفیبروتیک (ضد ایجاد فیبروز در کبد و سایر اندامها( بستگی دارد که از آسیب به سلولها در بدن جلوگیری یا روند آسیب را کند میکنند.
- نظرات کارشناسان دیگر
دکتر الیسئو گولار از دانشکده بهداشت عمومی بلومبرگ دانشگاه جانز هاپکینز در اظهارنظری درباره این بازبینی گفت هنوز درباره اثرات مصرف میزانهای بالاتر قهوه تردیدهایی وجود دارد.
اما او افزود: «ظاهرا مصرف در حد متوسط قهوه بیخطر است و میتواند بخشی از رژیم غذایی سالم اغلب جمعیت بزرگسال باشد.»
از طرف دیگر تام سندرز، استاد تغذیه و رژیمهای غذایی در کینگز کالج لندن میگوید افرادی که قهوه مینوشند، ممکن است از ابتدا سالمتر از دیگران باشند و این امر میتواند باعث تحریف یافتهها شود.
او گفت:«میدانیم که قهوه در برخی افراد باعث ایجاد سردرد میشود و همچنین نیاز به رفتن به توالت برای ادرار کردن را افزایش میدهد- بنابراین برخی از افراد به این دلایل قهوه نمینوشند.»
«همچنین اغلب به بیماران دارای ریتم غیرطبیعی ضربان قلب توصیه میشود که قهوه بدون کافئین مصرف کنند. کافئین میتواند فشار خون را هر چند به صورت گذرا بالا ببرد.»