تاریخ انتشار: ۲۳ آذر ۱۳۸۶ - ۱۶:۱۰

عزیز شاه محمدی: گرچه سازمان ملل در خاورمیانه هیچ‌گاه ابتکار عمل را در دست نداشته است اما به هر حال در فرصت‌های اندکی که دست داده، با واکنش‌های مقامات سازمان ملل و با گزار‌ش‌های نهادهای وابسته این سازمان توانسته است گوشه‌ای از حقایق این منطقه را فاش کند.

نیروهای حائل سازمان ملل (یونیفیل) در جنوب لبنان مستقر هستند؛ در فلسطین اشغالی نیز سازمان ملل عضو گروه 4جانبه (روسیه، اتحادیه اروپا، سازمان ملل و آمریکا) است . از طرف دیگر چند نهاد امدادگر وابسته به سازمان ملل نیز در خدمت فلسطینیان نوار غزه و کرانه باختری هستند.

این درحالی است که بان‌کی‌مون دبیرکل سازمان ملل در زمره دعوت‌شدگان به نشست آناپولیس در آمریکا بود.

ازاین‌رو، هرچند سازمان ملل در فلسطین و لبنان نقش درجه اول ندارد اما به هر حال کاملا درگیر است. با وجود این بان‌کی‌مون- دبیرکل کره‌ای سازمان ملل- نسبت به وقایع فلسطین و لبنان رویکرد بسیار جالبی دارد.

وی‌که در زمان حمله آمریکا به عراق و افغانستان وزیر امور خارجه کره‌جنوبی بود، نه‌تنها همراهی کشورش با آمریکا را موجب شد، بلکه پس از آن نیز کاملا در جهت سیاست‌های آمریکا در منطقه قدم برمی‌دارد.

بان‌کی‌مون شاید حق داشت در مقام وزارت امور خارجه کره‌جنوبی آنچه لازم می‌دانست در رابطه با کشورش با آمریکا انجام دهد اما ظاهرا دبیرکل سازمان ملل هنوز باور نکرده است که در رأس یک سازمان جهانی با مسئولیت‌های مهم قرار دارد و بی‌طرفی دبیرکل این سازمان نقش کلیدی در کارآمدی آن دارد.

در محافل دیپلماتیک نیویورک از بان‌کی‌مون به‌عنوان دبیرکلی که به سیاست خارجی آمریکا بسیار احترام می‌گذارد، یاد می‌شود. به‌نظر می‌رسد رفتار با‌ن‌کی‌مون در قبال سیاست خارجی آمریکا  فراتر از احترام باشد. بان‌کی‌مون در قبال مسائل فلسطین و لبنان یا ساکت است و یا به جانبداری از آمریکا و اسرائیل سخن می‌گوید.

بان‌کی‌مون هیچ‌گاه نقض حریم هوایی لبنان از سوی جنگنده‌های رژیم صهیونیستی را محکوم نکرده است؛ بان‌کی‌مون حتی در جریان ترور ژنرال فرانسوا الحاج که چهارشنبه صورت گرفت سکوت اختیار کرده‌است.

دبیرکل سازمان ملل نسبت به حملات توپخانه‌ای و هوایی اسرائیل به غزه و شروع دور جدید شهرک‌سازی در اراضی اشغالی فلسطین نیز بی‌تفاوت است.

از زمان برگزاری نشست آناپولیس در 27 نوامبر (6 آذر) تاکنون حداقل 50 فلسطینی در حملات رژیم صهیونیستی به شهادت رسیده‌اند. و این غیر از ادامه محاصره شدید اقتصادی غزه است.

بان‌کی‌مون حتی نسبت به تهدید رژیم صهیونیستی به قطع جریان برق و سوخت به غزه ساکت مانده است.

البته این همه ماجرا نیست؛ بان‌کی‌مون اظهارنظرهای خود در مسائلی که به آمریکا مربوط می‌شود کاملا هماهنگ عمل می‌کند.

وی هم‌صدا با رژیم صهیونیستی اعلام کرده است که حزب‌الله به جنوب لبنان سلاح قاچاق می‌کند اما حاضر نشده است به درخواست فرمانده نیروهای سازمان ملل در جنوب لبنان نسبت به نقض حریم هوایی لبنان از سوی رژیم صهیونیستی حق عکس‌العمل بدهد.

بان‌کی‌مون در یک سال اخیر درمورد کوزوو، دارفور، تغییرات آب و هوایی و میانمار اظهارنظر کرده است؛ اظهارنظرهایی که البته کاملا با رعایت احترام سیاست خارجی آمریکا بوده است.