همشهری آنلاین: انجمن سرطان آمریکا، برخی از عوامل محیطی که احتمال ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهد، اعلام کرد.

با این که سبک خاصی از زندگی مانند سیگار کشیدن، قرارگیری بیش از حد در معرض آفتاب و سموم، و ... خطر ابتلا به سرطان را چند برابر می کند اما این همه ماجرا نیست. گاهی اوقات علل تعجب آور شما را در معرض ابتلا به انواع سرطان‌ها قرار خواهند داد.
انجمن سرطان آمریکا، برخی علل محیطی كه احتمال ابتلا به سرطان را افزايش مي‌دهد را چنين اعلام كرده است.

  • شب کاری: کار کردن در شیفت شبانه فقط مختل کننده خواب شما نیست بلکه می‌تواند خطر ابتلا به سرطان سینه را نیز افزایش دهد. این را آژانس بین المللی تحقیقات سرطان ثابت کرده است. مطالعات اپیدمیولوژیک روی زنان پرستار به مدت ۶ ماه نیز نشان داده که خطر ابتلا به سرطان سینه در این زنان چند برابر سایرین است. دلیل احتمالی این است که الگوی تغییر خواب منجر به توقف تولید ملاتونین (هورمون تنظیم کننده چرخه خواب و بیداری) می‌شود و خطر توسعه تومور را بیشتر می‌کند.
  • دود اگزوز: گروهی از محققان سازمان بهداشت جهانی نتیجه گرفتند که این گازها موجب ابتلاء به سرطان ریه و همچنین بروز تومورهایی در مثانه می‌شود. این نتایج حاصل از تحقیقات صورت گرفته بر روی کارگران مشاغل پرخطر مانند کارگران معدن، راه آهن و رانندگان کامیون است. گفته می‌شود افرادی که در صنایع پرخطر زندگی می‌کنند حدود ۴۰ درصد خطر ابتلا به سرطان ریه را در خود افزایش می‌دهند.
  • افزایش وزن در نوجوانی: نتایج تحقیقات آمریکایی نشان داده که زندگی نوجوانان می‌تواند تاثیر بزرگی بر پیامدهای سرطان داشته باشد. محققان دریافتند که خطر ابتلا به سرطان مری و معده در نوجوانانی که شاخص توده بدنی آنها بیش از ۴۰ است و مبتلا به اضافه وزن هستند، ۸۵ درصد بیشتر از سایرین است.
  • الکل: خطر ابتلا به انواع سرطان‌ها و مرگ و میر ناشی از آنها با مصرف الکل افزایش می‌یابد. به گفته محققان دانشگاه بوستون، ۳ و نیم درصد از کل مرگ و میرهای ناشی از سرطان، مرتبط با الکل است. الکل حتی اگر در مقادیر بسیار کم مصرف شود، قوی ترین پیوند را با مرگ و میرهای ناشی از سرطان‌های سینه، مری، کولورکتال و کبد دارد.
  • گوشت قرمز: دو گروه از مواد سرطانزا در گوشت‌های کبابی و گریل شده وجود دارد: یک گروه آمین‌های هتروسیکلیک هستند که زمانی تشکیل می‌شوند که گوشت‌ها (گوشت گاو، گوسفند، مرغ و ماهی) در حرارت خیلی بالا پخته یا در واقع کبابی شوند. یک گروه دیگرهیدروکربن‌های آروماتیک پلی سیکلیک هستند که بر روی سطح گوشت‌ها به وسیله دود یا شعله آتش تشکیل می‌شوند. این اتفاق زمانی می‌افتد که چربی یا آب گوشت بر آتش ریخته می‌شود و با واکنشی که با آتش و دود می‌دهند، منجر به تولید چنین ترکیبات سرطانزایی در سطح گوشت می‌شوند. مطالعات نشان داده که پخت و پز تمام انواع گوشت در دمای بالا بخصوص در حالت سرخ کرده، علاوه بر سرطان کولورکتال، خطر ابتلا به سرطان پیشرفته پروستات را تا ۴۰ درصد افزایش می‌دهد.
  • کرم‌های ضد آفتاب: این نکته ثابت شده که اشعه ماوراء بنفش خورشید و اشعهUVدر سالن ‌های برنزه خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش می ‌دهد اما محققان دانشگاه میسوری آمریکا نیز اعلام کرده اند که برخی از کرم‌‌ها و محصولات دارویی ضد آفتاب ممکن است باعث ابتلا به سرطان پوست شود زیرا حاوی ماده اکسید زینکzinc oxideاست که یکی از مواد شایع مورد استفاده در این محصولات به شمار می‌رود. محققان در تفسیر این امر به بروز کنش و واکنش بین اشعه خورشید و اکسید زینک اشاره کردند که باعث شکل‌گیری رادیکال‌های آزاد شده می‌شود و به نوبه خود در تخریب سلولها و DNA آنها نقش دارد و احتمال ابتلا به سرطان را افزایش می‌‌دهد.

منبع:*وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي

برچسب‌ها