در حالی که سنگ کلیه بیشتر مردان را درگیر خود میکند، در سالهای اخیر به علت افزایش نرخ ابتلا به چاقی و سایر عوامل پرخطر در زندگی، شانس ابتلای زنان به این عارضه نیز افزایش یافته است.
اگر میخواهید از تشکیل این سنگها پیشگیری کنید، باید از علل ابتلا به این سنگها آگاه باشید. در اینجا ۱۰ علت شگفت انگیز که خطر ابتلا به این عارضه را تشدید میکنند، معرفی شده است:
- مصرف بیش از حد مکملهای ویتامین سی: بر اساس مطالعات اخیر، مکملهای ویتامین سی عامل ابتلا به سنگ کلیه هستند.
کسانی که بیش از ۷ مکمل ویتامین سی در هفته دریافت میکنند، بیشتر در معرض ابتلا به این عارضه هستند. دلیلش هم این است که ویتامین سی در فرم اگزالات دفع میشود و میتواند در مجاری کلیوی به سنگ تبدیل شود. البته هیچ ارتباطی بین غذاهای طبیعی سرشار از این ویتامین و ابتلا به سنگ کلیه وجود ندارد.
دریافت نكردن کافی مرکبات: مرکبات حاوی سیترات هستند، ترکیباتی که خطر ابتلا به سنگ کلیه را کاهش میدهند. افزایش لیمو به آب آشامیدنی، راهی آسان برای پیشگیری از ابتلا به سنگ کلیه است.
- تغییرات اقلیمی: افزایش دمای روزانه در شهرهای مختلف، خطر ابتلا به سنگهای کلیوی را افزایش میدهد.
مصرف کم کلسیم: تصور اکثر مردم این است که کاهش مصرف کلسیم باعث کاهش خطر ابتلا به سنگهای کلیوی می شود. این فرض اشتباه است چون بنا به نتایج تحقیقات، افرادی که رژیمهای کم کلسیم دارند، بیشتر به سنگ کلیه مبتلا میشوند.
- خوردن بیش از حد سبزیجات تیره رنگ: این سبزیجات سرشار از اگزالات هستند و همانطور که گفته شد، این ماده خطر ابتلا به سنگ کلیه را افزایش میدهد. اگر سابقه ابتلا به سنگ کلیه را دارید، این سبزیجات را کمتر مصرف کنید.
- کم آبی بدن: ننوشیدن کافی آب خطر ابتلا به سنگ کلیه را افزایش میدهد. اطمینان حاصل کنید که حداقل ۲ لیتر مایعات را در طول شبانه روز مصرف میکنید.
- مصرف زیاد نمک: مصرف نمک به میزان زیاد باعث افزایش مقدار کلسیم دفع شده توسط کلیه میشد و خطر ابتلا به سنگ کلیه را تشدید میکند. اکثر نمک مصرفی ما در غذاهای فراوری شده پنهان است.
- ژنتیک: در برخی از افراد، بدن به دلایل ژنتیکی قادر به جذب اگزالات نیست و این افراد حتی اگر سبک زندگی سالمی هم داشته باشند، در معرض خطر ابتلا به سنگ کلیه هستند.
- مصرف نوشابه: اگر فکر میکنید نوشیدن نوشابهها به هضم موثر غذا کمک میکند، در اشتباهید. بر اساس تحقیقات فروکتوز موجود در این نوشیدنیها باعث افزایش خطر ابتلا به سنگ کلیه میشود. مصرف روزانه یک قوطی نوشابه خطر ابتلا به سنگ کلیه را تا ۲۳ درصد افزایش میدهد.
- خوردن بیش از حد گوشت: این روند باعث افزایش اسید اوریک بدن شده و خطر ابتلا به سنگ کلیه را بالا میبرد. کسانی که گیاهخوار هستند یا بیشتر ماهی میخورند، ۳۰ تا ۵۰ درصد کمتر در معرض خطر این عارضه هستند.
* منبع: وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي