به گزارش پایگاه اطلاعرسانی سازمان حفاظت محیط زیست (پام)، طاهره افتخاری مدیرکل دفتر موزه تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی با بیان این که در فصل رویشی گیاهان قرار داریم و با توجه به بارندگیهای اخیر و شرایط مساعد جهت رویش گونههای مختلف گیاهی و بویژه قارچها در مناطق مختلف کشور، تاکید کرد: ضروری است در خصوص جمعآوری و استفاده از قارچها و گونههای گیاهی دقت نظر لازم صورت گیرد و از مصرف قارچهای خودرو و گیاهان وحشی ناشناخته اجتناب شود.
به گفته وی، شناسایی و تشخیص قارچ خوراکی از قارچ سمی بسیار مشکل است و تنها افراد متخصص و با تجربه، توانایی تفکیک بین این قارچها را دارا است.
افتخاری تاکید کرد: از طریق ویژگیهای ظاهری، بو و رنگ قارچ نمیتوان بطور قطعی سمی و غیر سمی بودن آن را تشخیص داد و کوچکترین اشتباهی در تشخیص ممکن است منجر به مرگ یا آسیبهای جدی به کبد و سایر اعضای بدن شود. لذا توصیه میشود افراد غیر متخصص در این زمینه، به هیچ وجه از قارچهای خودرو استفاده نکنند.
وی خاطر نشان کرد: چنانچه برخی از افراد به استفاده از گیاهان وحشی و قارچها علاقمند هستند ضروری است اطلاعات و دانش خود را جهت شناسایی و تشخیص این گونهها افزایش دهند.
افتخاری با بیان این که تمامی رستنیها دارای خواص ویژهای هستند و برخی از آنها از قرنها پیش در طب سنتی مورد استفاده قرار گرفتهاند افزود: ولی توجه به این نکته حائز اهمیت است که مقدار مصرف و یا دوز آنها بسیار مهم و حیاتی است.
وی افزود: در صورتی که میزان بیشتری از این گیاهان استفاده شود مسمومیتهای شدیدی را به دنبال خواهند داشت از جمله این گیاهان میتوان تاتوره، خرزهره، فرفیون، شوکران، سرخدار، کرچک و آقطی را نام برد.
افتخاری به منظور حفظ سلامت جسمی و روانی، به تمامی هموطنان عزیز اکیداً توصیه کرد از تماس پوستی و تست چشایی رستنیهای ناشناخته جداً خودداری نمایند و ذکر این نکته ضروری است که با جوشاندن و یا حرارت دادن انواع گونههای گیاهی سمی و قارچها، سمیت و خطر آنها رفع نمیشود.
این گزارش میافزاید، مریم مغانلو رئیس گروه گیاهی سازمان حفاظت محیط زیست افزود: بطور کلی پنج گروه قارچ سمی وجود دارد: دسته اول قارچهایی که مشکلات گوارشی ایجاد مینمایند و اولین علایم مصرف این گروه قارچها، تهوع، استفراغ و اسهال است.
وی ادامه داد: مانند قارچهای Boletus satanus ,Russula emetic ,Lactarius terminosus. دسته دوم قارچهایی که مشکلات مغزی ایجاد مینمایند که علایم آنها مسمومیت، سرگیجه در هنگام راه رفتن و اختلال در بینایی است.
دسته سوم قارچهایی که باعث تجزیه خون میشوند و علایم آنها مسمومیت، درد ناحیه بطنی - شکمی و بلافاصله ایجاد حالت یرقان میباشد که نمونه آن قارچ Gyromitra esculenta میباشد. دسته چهارم قارچهایی که محرک مغز میباشند و مسمومیت با این قارچها با علائم معدی آغاز میشود که به حالت خلسه منتهی میشود.
دسته پنجم قارچهای کالری فرم (Choleriform) هستند که علایم مسمومیت با این گروه از قارچها عکس العملهای گوارشی با درد شدید است که سریعا گسترش مییابد و باعث کاهش سریع قوا به همراه آسیب به ماهیچه قلب و ایجاد حالت اغماء است که بر اساس میزان مصرف قارچ در 60% موارد منجر به مرگ میشود و همچنین خوردن میزان کم این گروه قارچها در کودکان منجر به مرگ میگردد، گونههایی از Amanita بویژه A.phalloides ,A.verna در این گروه میباشند.