مجلس دیروز بعد از این افشاگریها با کلیات طرحی موافقت کرد که درصورت نهایی شدن بخشی از جوانان در چرخه مدیریت کشور فعال میشوند. این طرح برخی دستگاهها را مکلف میکند که با بازنشستگان تسویه حساب کنند و به جای آن از جوانان متخصص استفاده شود. مخالفان این طرح هم میگویند کشور رو به کهنسالی میرود، برای همین باید از تجارب قبلیها در پستهای مدیریتی استفاده کرد.به گزارش ایسنا، کلیات این طرح با ۱۷۴ رأی موافق، ۴۴ رأی مخالف و ۷ رأی ممتنع از مجموع ۲۳۱ نماینده حاضر در مجلس تصویب شد.
- استانداران و سفرای بازنشسته از چرخه مدیریتی حذف میشوند
این طرح دارای یک ماده واحده است که میخواهد قانون ممنوعیت بهکارگیری بازنشستگان مصوب ۲۰ اردیبهشت سال ۹۵ را اصلاح کند.اردیبهشتماه 2سال پیش، مجلس قانون ممنوعیت بهکارگیری بازنشستگان را تصویب کرد اما در تبصره 1قانون استثنائاتی تبعیضآمیز قید شده بود. به این معنا که مقامات مذکور در ماده71 قانون خدمات کشوری و همترازان آنها و ایثارگران، فرزندان شهدا، جانبازان 70درصد و بالاتر، نیروهای مسلح، وزارت اطلاعات و دارندگان اجازات خاصه مقام معظم رهبری از قانون ممنوعیت بهکارگیری بازنشستگان مستثنی شده و میتوانستند بعد از بازنشستگی دوباره در دستگاههای اجرایی و همچنین کلیه دستگاههایی که بهنحوی از بودجه عمومی کل کشور استفاده میکنند، حضور داشته باشند.
طرح جدید مجلس برخی از این تبعیضها را از بین میبرد. درصورتی که طرح اصلاحی مجلس در مرحله بعد به تصویب نهایی برسد، استانداران، سفرا و معاونین وزرا پس از بازنشستگی نمیتوانند در هیچیک از دستگاههای اجرایی و یا کلیه دستگاههایی که بهنحوی از بودجه عمومی کشور استفاده میکنند استخدام مجدد شوند. از سوی دیگر با اصلاح قانون قبلی، روسای قوا، معاونین اول روسای جمهور، روسای مجالس، اعضای شورای نگهبان، وزیران و نمایندگان مجلس پس از بازنشستگی فقط میتواند در همان دستگاهی که تا پیش از این خدمت میکردند مشغول بهکار شوند.
- موافقان: بازنشستگان پستها را تحویل نمیدهند
موافقان اصلاح این ماده واحده میگویند که مدیران هیچگاه از سیستم مدیریتی کشور خارج نمیشوند و فقط از پستی به پست دیگر منتقل میشوند. زهرا سعیدی نماینده مردم مبارکه در مجلس دیروز در دفاع از این طرح گفت: تمامی معاونان استاندار دولتهای گذشته بهعنوان معاون وزیر در سیستم میچرخند.
وی افزود: باید به جوانان نشان دهیم که مجلس تمام تلاش خود را برای اشتغال آنها انجام میدهد.نماینده مردم مبارکه در مجلس شورای اسلامی همچنین تصریح کرد: ضعف و ناتوانی ماست که نتوانستهایم چرخه مدیریتی را ایجاد کنیم. سعیدی با بیان اینکه پیشکسوتان برای ما قطعا از اهمیت برخوردارند، گفته است: ما میتوانیم در هیأتهای اندیشهورز از آنها استفاده کنیم تا گرههای اقتصادی را باز کنند. علیاصغر یوسفنژاد در ادامه بررسی این طرح بهعنوان موافق طرح سخن گفت.
او میگوید: مطلع هستیم نظام اداری بیمار است، چراکه در کشورحدود ۲ هزار نیروی مدیریتی داریم که پستها بین آنها دست بهدست میشود؛ نظام اداری ما برای افزایش بهرهوری نیازمند نیروی محرکه جدید و تحصیلکرده است. بهمن طاهرخانی نماینده مردم تاکستان نیز در موافقت با کلیات طرح یک فوریتی اصلاح قانون ممنوعیت به کارگیری بازنشستگان گفت: ۴۰ سال از عمر نظام مدیریتی کشور گذشته، اما متأسفانه اداره کشور به کندی پیش میرود. با توجه به اصولی از قانون اساسی دولت مکلف شده تا تأمین شغل کند؛ اگر میخواهیم اقدامی داشته باشیم تا روزنهای برای سوءاستفاده ایجاد نشود باید براساس قانون اساسی عمل کنیم.
- مخالفان: کشور پیر میشود، پس به بازنشستگان نیاز داریم
علیرضا محجوب نماینده مردم تهران اما مخالف کلیات این طرح بود و در بیان دلیل مخالفتش گفته است: در این قانون شرایط بهکارگیری مشاغل مستثنی شده است؛ از این استثناء عدهای ازجمله معاونین و دیگر مقامات حذف شدهاند. او با بیان اینکه در سالهای آینده با معضل سالخوردگی مواجه هستیم، تأکید کرد:
از همین الان باید تدابیری برای بهکارگیری سالخوردگان در دستورکار داشته باشیم اساسا این طرح علیه سالخوردگان است. فرجالله رجبی نماینده شیراز هم در مخالفت با طرح مذکورعنوان کرد: این طرح در واقع بهکارگیری جوانان محسوب نمیشود و نباید با این قانون توقع زیادی در بین آنها ایجاد کرد. در واقع با اصلاح این طرح در هر برش زمانی تنها برای ۲۰۰ تا ۳۰۰ نفر فرصت شغلی ایجاد میشود.
بهرغم صحبتهای موافقان و مخالفان و تصویب کلیات این طرح، مجلس روز گذشته وارد بررسی جزئیات آن شد. در زمان بررسی جزئیات بهدلیل اشکالات و ایرادات این طرح و مغایرت بخشهایی از آن با قانون برنامه، علی لاریجانی رئیس مجلس خواستار ارجاع این طرح به کمیسیون اجتماعی برای بررسی بیشتر شد. نمایندگان نیز با ۱۷۱ رأی موافق، ۳۵ رأی مخالف و ۳ رأی ممتنع از مجموع ۲۲۹ نماینده حاضر در مجلس موافقت کردند که این طرح به کمیسیون اجتماعی ارجاع شود و به گفته رئیس مجلس، این کمیسیون در زمان بیشتری اشکالات قانون اساسی و برنامه را در این طرح اصلاح کند.
زهرا ساعی سخنگوی کمیسیون اجتماعی یکی از علل عدم بهکارگیری نیروهای جوان را بهکارگیری مجدد بازنشستگان در مدیریتهای کلان و میانی دانسته و گفته: برخی افراد بهصورت مادامالعمر در یک سری از پستها حضور دارند که باعث شده چرخه مدیریتی تغییر نکند. او گفته است: چه بهتر که اکنون از بازنشستگان بهعنوان مشاور و در کنار جوانان استفاده شود تا تجربیات آنان نیز به کارآید.