دکتر منصور رضایی متخصص تغذیه عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و رئیس دپارتمان تغذیه بیمارستان دکتر مسیح دانشوری در گفتوگو با همشهری آنلاین، از بایدها و نبایدهای تغذیه ای در دوران امتحانات میگوید:
* توصیههای دکتر منصور رضایی درباره چگونگی تغذیه در دوران امتحانات را بخوانید:
- دانش آموزان تا حد امکان غذاهای سبک و غذاهایی که هضم آنها راحت است، مصرف کنند.
- غذاهای سنگین مانند کلهپاچه، حلیم و برخی از خورشتها چون هضم سنگین دارند، سبب اختلال در گردش خون میشوند و باعث میشوند تا خون راحت به مغز نرسد و این همه هم دستگاه گوارش را دچار مشکل میکند و هم سبب خستگی زودرس میشود.
- در دوران امتحانات بدن دانش آموزان و دانشجویان نیاز به مواد نشاسته ای و قندی، پروتئین، حبوبات و انواع گوشتها و حتی خانواده چربیها دارد. چرا که بدن سهگانه سوز است و نیاز به همه این مواد احساس میشود و ضروری است.
- تنوع غذایی حتما در دوران امتحانات رعایت شود. رعایت تنوع غذایی، هم میل و رغبت برای خوردن را افزایش میدهد و هم تمام نیازهای غذایی بدن را تامین میکند.
- تعادل در مصرف چربیها، در دوران امتحانات رعایت شود. به این معنا که غذاها نه خیلی کمچرب باشند و نه خیلی پرچرب. چربی غذاها متعادل باشد.
- تا حد امکان سعی شود از خانواده پروتئینهای خوب مصرف شود. مصرف زیاد گوشت قرمز توصیه نمیشود.
- مصرف حبوبات مثل عدس و لوبیا مفید است اما حبوبات حتما از شب قبل خیسانده شوند.
- مغزها و دانهها مثل تخمه آفتابگردان، کدو، هندوانه، گردو، بادام، پسته و فندق بسیار مفید هستند چراکه محلی برای تجمع انواع ویتامینها و املاح برای مغز هستند.
- نوشیدن چای و قهوه مفید است به شرط آنکه در حد یک یا سه فنجان چای و یا یک تا سه فنجان قهوه در روز مصرف شود. چای کمرنگ توصیه میشود.
- چای، قهوه و شکلات ترکیباتی دارند که سبب فعال شدن ذهن و افزایش تمرکز میشوند، نفس را باز میکنند و استرس را کاهش میدهند. اما تعادل در مصرف این مواد غذایی حتما باید رعایت شود.
- مایعات در دوران امتحانات به نشاط کمک میکنند. به همین دلیل در این دوران نوشیدن دمنوشها مفید است. دمنوش بابونه، سنبلالطیب و اسطوخودوس به میزان روزانه یک تا دو فنجان میتواند کمککننده باشد.
- مصرف شیر و لبنیات در دوران امتحانات مفید است.
- دانش آموزان و دانشجویان در هنگام سحر و افطار، غذاهای چرب، شور و سنگین مصرف نکنند. کلهپاچه و حلیم مناسب دوران امتحابات نیست، آش و سوپ توصیه میشود.
- فستفود دردوران امتحانات، ممنوع.
درباره مصرف مکملهای غذایی در دوران امتحانات
- اگر موضوع تنوع غذایی در دوران امتحانات رعایت شود، نیازی به مصرف مکملهای غذایی نیست اما اگر به هر دلیل در دوران امتحانات، تنوع غذایی وجود ندارد، مصرف مکملهای غذایی البته با مشورت پزشک توصیه میشود. در دوران امتحانات چون میزان اضطراب و استرس بالاست نیاز به مکملهای گروه ب آنهم در میزان نرمال و با مشورت پزشک توصیه میشود.
- برای کاهش استرس، دوش آب خنک، رفتن به طبیعت و مکانهای سرسبز، نفس عمیق، بوکردن انواع میوهها به ویژه سیب، ریحان، پونه و به طور کلی میوه و سبزیجات معطر مفید است.