رابعه تیموری-خبرنگار:  شورایاران برخلاف تصور برخی از شهروندان، قدرت اجرایی به‌ویژه در زمینه اجرای پروژه‌های عمرانی و توسعه‌ای ندارند، اما به‌عنوان پل ارتباطی بین مردم و مدیریت شهری از قدرت چانه‌زنی و پیگیری مطالبات بهره‌مند هستند.

به همین دلیل طی سال‌های گذشته، این تشکل مردم‌نهاد پروژه‌های عمرانی بسیاری را در قالب مطالبات شهروندی پیگیری کرده و بی‌شک همین پیگیری‌ها در سرعت‌بخشیدن به روند اجرای طرح‌های عمرانی و بعضاً خارج شدن برخی از آنها از حالت رکود تأثیرگذار بوده است. امروز به ثمر رسیدن بسیاری از پروژه‌های عمرانی و خدماتی منطقه را حاصل تعاملشان با شهرداری و پیگیری‌های مجدانه خود می‌دانند.  

  • ساخت مجموعه فرهنگی و گردشگری رازی (برج طغرل)  
    مجموعه فرهنگی و گردشگری رازی که به دلیل مجاورت با برج تاریخی طغرل به پروژه برج طغرل هم معروف شده است، از حدود ۱۵ سال قبل کلید خورده اما به دلیل برخی موانع که مهم‌ترین آن کمبود بودجه بود، سال‌ها بدون پیشرفت باقی ماند. در چند سال گذشته آغاز دوباره عملیات اجرایی این پروژه یکی از مهم‌ترین مطالبات مردم بود که از طریق شورایاران به مدیریت شهری منتقل شد و سرانجام چرخ‌های این پروژه فرامنطقه‌ای به چرخش درآمد. مجموعه فرهنگی رازی از معدود پروژه‌های نسبتاً بزرگ مقیاسی است که در مجاورت یکی از بناهای ارزشمند تاریخی شهرری و پایتخت در حال ساخت است و افتتاح آن موجب ارتقای زیرساخت‌های فرهنگی شهر باستانی ری خواهد شد. این مجموعه دارای بام سبز، موزه ری، سایت آثار کاوش شده میراث فرهنگی، باغ میانی، صحنه نمایش محلی، مجموعه رستوران‌ها و قهوه‌خانه‌ها، کتابخانه و کارگاه‌های آموزشی، سالن سینما و همایش، صحنه و سالن تئاتر و... است. مجموعه فرهنگی رازی در زمینی به مساحت ۴۱ هزار و ۵۰۰‌ مترمربع و زیربنای ۳۱هزار و ۵۰۰مترمربع توسط سازمان عمرانی مناطق شهرداری تهران در حال ساخت است. شورایاران منطقه آغاز دوباره عملیات عمرانی این پروژه و افزایش پیشرفت فیزیکی آن از ۱۵ درصد به ۹۰ درصد را حاصل پیگیری‌های خود می‌دانند.  
  • جمع‌آوری قبرستان کمپرسورها 

در چند سال گذشته عده‌ای بی‌مبالات با ایجاد قبرستان کمپرسورها و ماشین‌های سنگین، آن هم درست کنار دژ تاریخی رشکان، نه فقط انواع آلودگی‌های زیست‌محیطی (آلودگی صوتی، ایجاد گرد و خاک و...) را بر این محله تحمیل کردند بلکه با کنده‌کاری در کوه رشکان، این اثر تاریخی را در معرض نابودی قرار دادند. مردم و شورایاران محله چشمه‌علی‌ـ صفائیه سال‌ها پیگیر حل این مشکل بودند و اکنون خبرهای خوشی به گوش می‌رسد. آن‌طور که شورایاران می‌گویند قبرستان کمپرسورها در آینده‌ای نزدیک از این محله جمع‌آوری خواهد شد.  

  • تعطیلی چهارشنبه بازار پردردسر 

اهالی محله چشمه‌علی‌ـ صفائیه سال‌ها از وجود روزبازاری که چهارشنبه‌ها مهمان ناخوانده کوچه‌ها و خیابان‌های شلوغ این محله بود گلایه داشتند. افراد غیربومی از محله‌ها و حتی مناطق و شهرهای خارج از محدوده پایتخت به این محله می‌آمدند و بساط کسب و کارشان را پهن می‌کردند و در نتیجه روزهای چهارشنبه زندگی عادی مردم این محله تعطیل می‌شد. آنها نه فقط باعث شلوغی و ترافیک در این محله می‌شدند بلکه همواره این نگرانی وجود داشت که در صورت بروز حادثه‌ای غیرمترقبه همچون آتش‌سوزی امکان امداد و نجات وجود نخواهد داشت. جلوگیری از بساط‌گستری این افراد هم به دلیل مقاومت سفت و سختی که وجود داشت کار آسانی نبود اما سرانجام با همت شهرداری و پیگیری‌های شورایاران، این اتفاق افتاد و آرامش به محله چشمه‌علی‌ـ صفائیه برگشت.  

  • پایان بلاتکلیفی ۲۰ ساله 

حکایت طرح توسعه و ساماندهی اطراف حرم حضرت عبدالعظیم(ع) قصه امروز و دیروز نیست. حدود ۲۰ سال قبل عملیات اجرایی طرحی آغاز شد که نام آن را توسعه و ساماندهی اطراف حرم گذاشتند. براساس این طرح باید وزارت مسکن و شهرسازی با همکاری شهرداری منطقه ۲۰ و آستان مقدس حضرت عبدالعظیم(ع) خانه‌های فرسوده و قدیمی را تملک و به جای آن ضمن توسعه حرم، برخی سرانه‌های شهری را در اطراف آنها ایجاد می‌کردند، اما این طرح هم به سرنوشت بسیاری از طرح‌های عمرانی و توسعه‌ای دیگر دچار شد و به دلیل کمبود اعتبار، جمع زیادی از اهالی هاشم‌آباد و نفرآباد در برزخ بلاتکلیفی گرفتار شدند. این مشکل جزء اولویت‌های نخست شورایاران و اهالی این محله‌ها بود تا اینکه سرانجام با اختصاص اعتبار، بخش قابل توجهی از املاک معارض تملک و بخشی از اهالی از بلاتکلیفی رهایی یافتند.  

  • خروج قلعه دولت‌آباد از بن‌بست 

قلعه دولت‌آباد بخشی قدیمی از محله‌ای به همین نام است که بافت فرسوده و نفوذناپذیر بودن معابرش همواره دغدغه‌ای جدی برای مردم ساکن در این قلعه محسوب می‌شده است. ۲ سال قبل با پیگیری شورایاران و اهالی محله و همچنین تعامل خوب شهرداری، کوچه‌های قلعه از حالت بن‌بست خارج و بخشی از خواسته‌های اهالی در زمینه بهبود کیفیت زندگی ساکنان قلعه دولت‌آباد محقق شد.  

  • تعریض خیابان حنیفه‌زاده 

خیابان شهید حنیفه‌زاده از اصلی‌ترین معابر محله جوانمردقصاب است، اما به دلیل وجود یک ملک معارض، آن هم درست وسط این خیابان، اهالی سال‌ها قادر به استفاده بهینه از این معبر نبودند. کندی‌ تردد و ‌گاه ترافیک در این خیابان، همواره یکی از گله‌مندی‌های اهالی این محله و خیابان بود. این مشکل از ۱۸ سال قبل یعنی از زمانی‌که نخستین گروه شورایاری به‌صورت آزمایشی در محله جوانمرد قصاب تشکیل شد، در دستورکار این گروه مردم‌نهاد قرار گرفت و در نهایت بعد از ۱۸ سال پیگیری، سرانجام با توافق بین مالک و شهرداری، این ملک تملک و تخریب شد. اکنون این خیابان به‌طور کامل تعریض شده و دیگر از ترافیک سال‌های گذشته در آن خبری نیست.  

  • خروج خیابان کمیل شمالی از بن‌بست 
    از حدود ۳۰ سال قبل در خیابان کمیل شمالی ۴۳ پلاک در طرح تعریض این خیابان قرار گرفت، اما به دلیل کمبود اعتبار، اجرایی شدن این طرح سال‌ها به طول انجامید. در تمام این مدت مالکان این خانه‌ها نه اجازه ساخت‌وساز داشتند و نه می‌توانستند خانه‌های خود را بفروشند. این طرح ‌چنان طولانی شد که در نهایت با ساخت بلوار شهید دستواره، دیگر نیازی به تعریض خیابان کمیل شمالی نبود، با این حال خانه‌ها همچنان در طرح بود و مالکان در مشقت تا اینکه شورایاران با دعوت از اعضای شورای اسلامی شهر تهران از جمله «حسن خلیل‌آبادی» و «زهرا ‌نژادبهرام»، در نهایت موفق شدند این محدوده را از طرح خارج کنند و این پایانی بود برای ۳۰ سال بلاتکلیفی.  
    تسهیل تردد در بلوار امام حسین(ع)  
    پروژه تعریض بلوار امام حسین(ع) و ایجاد مسیر پیاده‌رو در دوطرف خیابان، از مهم‌ترین پروژه‌های عمرانی و چندین ساله منطقه ۲۰ است که در واپسین ماه‌های سال گذشته با آزادسازی یکی از املاک معارض، بخشی از این معبر به طول ۱۷۴ مترمربع و مساحت ۱۵۰۰ مترمربع تعریض شد. با پایان عملیات عمرانی این بخش از طرح، گره ترافیکی محور امام حسین(ع) در مقابل دور برگردان رفع و تردد خودروها تسهیل شد، محور امام حسین(ع) به طول تقریبی یک کیلومتر و عرض ۴۵ متر یکی از معابر مهم منطقه است که گره ترافیکی آن از مدت‌ها قبل جزو گلایه‌های اهالی و شورایاران محله دیلمان بود. با توجه به اینکه ملک معارض موجب انسداد بخشی از مسیر پیاده‌رو شده بود، شهروندان برای‌ تردد در این محدوده از مسیر سواره‌رو استفاده می‌کردند و آزادسازی این بخش موجب رفع این مشکل چندین ساله شد.  

  • گره کوری که باز شد
    سه‌راه تقی‌آباد(جاده ورامین ـ تقاطع جاده امین‌آباد) سالیان سال با مشکل ترافیک سنگین مواجه بود. این مشکل تا آنجا دردسرساز شده بود که هر روز صدها تن از رانندگانی که از ورامین و شهرهای اطراف یا برعکس قصد آمدن به ری را داشتند، در ترافیک این نقطه ‌گیر می‌افتادند. راه‌های متعددی برای حل این مشکل آزمایش شد تا در نهایت با استفاده از پیشنهاد شورایاران و نظرات کارشناسی، مدیریت شهری به این نتیجه رسید که در این نقطه با ساخت یک تقاطع غیرهمسطح به ترافیک آن برای همیشه پایان دهد. این طرح اجرایی شد و امروز اهالی روستاهای اطراف از جمله عباس‌آباد، علائین، تقی‌آباد و... دیگر به مشکلی به نام گره ترافیکی در سه‌راه تقی‌آباد ندارند.  
  • ۷۶ زمین چمن مصنوعی داریم 

منطقه ما با ۷۶ زمین چمن مصنوعی از نظر توسعه این‌گونه از فضاهای ورزشی سرآمد مناطق تهران است. ایجاد زمین‌های چمن مصنوعی با هدف توسعه فضاهای ورزشی و بسترسازی برای ورزش شهروندی در محله‌های مختلف عملیاتی می‌شود. جالب است که ساخت زمین‌های چمن مصنوعی همواره جزو مطالبات اصلی تقریباً همه شورایاران بوده و هنوز هم شورایاران برخی از محله‌ها خواستار ایجاد این‌گونه از فضاهای ورزشی در محله‌های خود هستند.  

  • ۷ ایستگاه مترو در یک منطقه 

امروزه شهرری با داشتن ۴ ایستگاه مترو، یکی از مناطق برخوردار از ناوگان حمل‌ونقل عمومی محسوب می‌شود و این درحالی است که اهالی چشم به راه ۳ ایستگاه مترو دیگر هم هستند که قرار است در محله‌های چشمه‌علی، ابن‌بابویه و حرم حضرت عبدالعظیم(ع) ساخته شود. بسیاری از اهالی شهرری توسعه حمل‌ونقل عمومی را حاصل تعامل خوب مردم و شورایاران با مدیریت شهری می‌دانند؛ چرا که طبق برنامه قرار بود ایستگاه مترو دولت‌آباد نقطه پایانی خط ۶ مترو باشد، اما مطالبه‌گری شورایاران، مدیریت شهری را قانع کرد تا ۳ ایستگاه دیگر هم به این خط اضافه کند و اکنون اهالی شهرری منتظر بهره‌برداری از این ایستگاه‌ها هستند.  

  • بهره‌برداری از بزرگ‌ترین پایانه و پارک‌سوار جنوب پایتخت 

پایانه و پارک‌سوار جوانمرد قصاب با ۵ هکتار مساحت، بزرگ‌ترین پایانه جنوب پایتخت و یکی از پروژه‌های مهم و فرامنطقه‌ای است. با بهره‌برداری کامل از این پروژه، شهروندان منطقه به‌ویژه محله جوانمرد قصاب به وسایل حمل‌ونقل متفاوت از جمله تاکسی و اتوبوس تندرو دسترسی پیدا می‌کنند. پایانه و پارک‌سوار جوانمردقصاب با ظرفیت ۱۶ دستگاه اتوبوس تندرو، ۶۰ اتوبوس، ۴۰ دستگاه تاکسی و ۵۷۰ واحد پارکینگ آماده بهره‌برداری است. روزانه بیش از ۲۵ هزار نفر از ایستگاه جوانمرد قصاب در حال‌ تردد هستند. ایجاد این پایانه از مدت‌ها قبل جزو مطالبات شهروندان بوده و شورایاران محله پیگیر آن بودند.

برچسب‌ها