محمدرضا مسجدی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار حوزه سلامت ایرنا افزود: متاسفانه این روزها قلیان از ابزار سرگرم کننده خانوادهها به ویژه جوانان شده و گرایش زنان نیز به این ماده دخانی بسیار افزایش یافته است که پسندیده نیست.
وی اظهار داشت: سن مصرف قلیان در کشور به حدود ۱۳ سال رسیده که در میان دختران به شدت افزایش یافته است. این مسئله، بحرانی و مهم است چراکه منجر به آسیبهای بسیاری در آینده میشود.
مسجدی خاطرنشان کرد: قلیان با طعمهای مختلف و میوه ای که حاوی ترکیبات روان گردان است، به صورت خانوادگی مصرف میشود و به راحتی دختران در کنار پدران و همسران این ماده خطرناک و سمی را دود میکنند. در حالی که این سنتشکنی است و فرهنگ غنی ایرانی را پایمال میکند.
این فوق تخصص بیماریهای ریه اظهار داشت: دود ناشی از قلیان باعث میشود که نیکوتین پلاسما، مونوکسید کربن و ضربان قلب سریعا بالا رود و آسیب جدی به سلامتی انسان وارد کند.
مسجدی ادامه داد: سرطانهای ریه، دهان و مثانه از جمله بیماریهای ناشی از کشیدن قلیان است و اسانسهایی که به تنباکوهای جدید میزنند، موجب حساسیت و سرفههای مزمن همراه با خلط میشود.
این استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: بسیاری از افراد میگویند دود قلیان وارد ریههای ما نمیشود بلکه آن را از دهان خود خارج میکنیم، اما نمیدانند که دود از طریق مخاط دهان و حنجره به بدن برمیگردد، اگر فویل مورد استفاده بهداشتی و با کیفیت نباشد، در اثر واکنش با زغال قلیان منجر به سرطان خواهد شد.
به گفته مسجدی، افرادی که قلیان میکشند باید از این واقعیت مطلع باشند که دود قلیان چون از آب رد میشود و مرطوب است، مدت زمان بیشتری در ریهها میماند. همچنین برخی میکروبها که عمدتاً باکتریهایی هستند که موجب سل میشوند، در لوله قلیان وجود دارند.
دبیرکل جمعیت مبارزه با دخانیات اظهار داشت: استفاده از قلیان سبب اختلال در جذب کلسیم، کاهش وزن و تخریب هورمونهای جنسی خواهد شد و در نتیجه پوکی استخوان پدید میآید.
وی با بیان اینکه قلیان بیش از ۷۲۰۰ ماده زیان بخش دارد، اظهار داشت: در حالی که در سیگار تنها چهار هزار ماده مضر شناسایی شده و باید توجه داشت که ضرر قلیان بسیار بیشتر از مصرف سیگار است.