منطقهای با حدود ۸کیلومترمربع وسعت که نزدیک به ۳۰۰هزار نفر جمعیت را در خود جای داده و در زمینه بسیاری از سرانههای شهری از جمله سرانه ورزشی و فضای سبز با کمبود مواجه است و به همه اینها باید کمبود سرانه فرهنگی را هم اضافه کرد. ۲کتابخانه، یک خانه فرهنگ و یک خانه قرآن که همگی زیرنظر تنها فرهنگسرای منطقه کار میکنند تمام داشتههای فرهنگی منطقه ۱۷ است. چند سال قبل وقتی نخستین سینمای منطقه آماده بهرهبرداری شد بارقههای امید در دل هنرمندان و هنردوستان منطقه جوانه زد تا شاید از این پس دسترسی اهالی به سینما آسانتر شود، اما این سینما هیچگاه رونق نگرفت و در نهایت به سالن اجتماعات تبدیل شد. اکنون بعداز چند سال خبرهایی به گوش میرسد مبنی بر راهاندازی دوباره سینما بهاران که سبب خوشحالی اهالی هنردوست منطقه شده است. برای آگاهی از چند و چون راهاندازی دوباره سینما بهاران و برنامههایی که مراکز فرهنگی منطقه در نیمه دوم سال اجرا می کنند، سراغ «محمد سعادت» مدیر فرهنگی و هنری منطقه۱۷ رفتیم تا به چند سؤال ما پاسخ دهد.
از دلایل تعطیلی تنها سینمای منطقه در چند سال گذشته بگویید.
به گفته مدیران پیشین منطقه، سینما بهاران بعداز راهاندازی چندان مورد استقبال مردم قرار نگرفت؛ بهطوریکه در بعضی از سئانسها کاملاً خالی از تماشاگر بود و همانطورکه میدانید نگهداری سالنهای سینماکاری پرزحمت و پرهزینه است. این سینما به مرور زمان با استانداردهای یک سینما فاصله گرفت بهطوریکه امروز سامانه صوتی، اتاق فرمان و تجهیزات سالنهای این سینما به روز نیست. از سوی دیگر نه تنها در منطقه۱۷ بلکه در مناطق همجوار ما هم حتی یک سالن اجتماعات مجهز و به روز وجود ندارد. همه این عوامل دستبهدست هم داد تا مدیران وقت منطقه تصمیم به تغییر کاربری سینما بهاران بگیرند و آن را به سالن اجتماعات تبدیل کنند که در زمان خود تصمیمی قابل دفاع بود. هرچند اکران و پخش فیلم بهصورت مناسبتی و موردی انجام میشد.
به مجهز نبودن سینما بهاران اشاره کردید در حالیکه در زمان ساخت مسئولان شهری مدعی بودند یکی از مدرنترین سینماهای تهران خواهد بود.
البته که این موضوع در زمان خودش درست بود، ولی با گذشت زمان تجهیزات سینمایی نیاز به بهروزرسانی سختافزاری و نرمافزاری دارد. بهعنوان مثال در این سینما سامانه اطفای حریق نداریم و تا زمانی که سامانه آن مورد تأیید آتشنشانی نباشد مجوز پخش فیلم نمیدهند. خوشبختانه هم سازمان آتشنشانی و هم شهرداری منطقه۱۷ پای کارآمدند و چند جلسه برگزار شده است و امیدواریم به محض رفع موانع مالی، سینما بهاران بار دیگر راهاندازی شود.
برای بازگشایی سینما بهاران زمانی هم مشخص شده است؟
این موضوع از زمان ورود من به منطقه پیگیری و نامهنگاریها و جلساتی هم با شهردار پیشین منطقه برگزار شد که خوشبختانه با حضور شهردار فعلی و طی جلسهای که با رئیس سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران داشتیم، شهرداری پای کارآمد و با توجه به کارهای انجام شده امیدواریم در آینده نه چندان دور شاهد آغاز فعالیت این سینما باشیم.
بعد از راهاندازی سینما بهاران از آن فقط برای نمایش فیلم استفاده خواهد شد یا کاربری دیگری هم خواهد داشت؟
ما پیگیریم تا از همه ظرفیتهای این مجموعه استفاده کنیم. نمایش فیلم را ابتدا با یک یا ۲ سئانس آغاز میکنیم. همچنین در نظر داریم از ظرفیت این سینما برای اجرای تئاتر حرفهای کودک استفاده کنیم و در کنار همه این بهرهوریها امیدواریم همچنان از این سینما بهعنوان مرکز اجتماعات هم استفاده شود.
یکی از دغدغههای ساکنان منطقه کمبود سرانههای فرهنگی است. برای ارتقای این سرانهها برنامه دیگری وجود دارد.
علاوه بر فرهنگسرای بهاران، کتابخانههای بهاران و دکتر حسابی، خانه فرهنگ سلمان فارسی و خانه قرآن بهاران را داریم که همگی با محوریت فرهنگسرای بهاران فعالیت میکنند. در کنار این مراکز ۵ خانه فرهنگ مشارکتی هم به نامهای بهان، امین الملک، دانیال، طبرستان و تسنیم در منطقه فعال است. در همین زمینه مذاکراتی با شهرداری برای راهاندازی یک مرکز فرهنگی در ناحیه ۳ انجام شده که در حال پیگیری است. بیشک با توجه به تراکم بالای جمعیت در منطقه۱۷ این مراکز بهطور کامل پاسخگوی نیاز شهروندان نیست، اما تلاش میکنیم از همه ظرفیتهای موجود برای پاسخ به نیاز مردم استفاده کنیم. بهعنوان مثال کتابخانه دکتر حسابی در ناحیه یک ۲ هزار و ۷۰۰ عضو دارد و کارکرد میز امانت این کتابخانه هم سالانه ۱۵هزار جلد است که در نوع خود قابل اعتناست. جالب است بدانید برنامههای آموزشی را هم از پاییز امسال در این کتابخانه آغاز کردیم. هنرهای خانگی، کمکهای اولیه، کلاسهای تقویتی، فن بیان و... از جمله برنامههای آموزشی این کتابخانه است. به سخن دیگر تلاش میکنیم از همه ظرفیتهای منطقه استفاده کنیم، اما در عین حال کمبود سرانه فرهنگی هم وجود دارد و دغدغههای مالی و نبود فضای مناسب مهمترین موانع توسعه این سرانهها در منطقه ۱۷ است.
سال گذشته کلاسهای آموزشی خانه فرهنگ سلمان فارسی ۳ هزار و ۹۰۰ مخاطب داشت. این امر نشاندهنده علاقه ساکنان منطقه به برنامههای آموزشی است. در این زمینه تا چه حد از همافزایی سایر نهادها و سازمانها استفاده میکنید؟
خوشبختانه برنامههای آموزشی خانه فرهنگ سلمان فارسی با استقبال خوب مخاطبان روبهرو شده است. این استقبال از یک سو نشاندهنده نیاز و علاقه شهروندان به برنامههای آموزشی است و از سوی دیگر ناشی از تنوع و نیازسنجی همکاران ما در این خانه فرهنگ و بهرهگیری از مربیان کاربلد و البته همافزایی بین سازمانی است. همکاران ما در خانه فرهنگ سلمان فارسی به خوبی با سایر نهادها از جمله آموزش و پرورش تعامل دارند و همین تعامل سبب رونق روزافزون این مرکز فرهنگی شده است. کانونهای بانوان و خبرگان را در این مرکز ایجاد کردهایم که به همت اعضای فعال خانه فرهنگ تشکیل شدهاند. مهمترین برنامه این کانونها برگزاری اردوهای یک روزه گردشگری بهویژه در تابستان است. جالب است بدانید در برگزاری تورهای گردشگری و جذب مخاطب، اعضا بیشترین نقش را دارند.
آخرین مرکز راهاندازی شده در منطقه ۱۷، خانه قرآن بهاران است. از فعالیتهای این مرکز بگویید.
این مرکز همانطور که از نامش پیداست برای فعالیتهای قرآنی از قبیل حفظ، قرائت، مداحی، نهجالبلاغه و... شکل گرفته که در ردههای سنی کودک و نوجوان و بزرگسال فعالیت میکند. تلاش کردیم در این مرکز از استادانی استفاده کنیم که سابقه تدریس دارند و خوشبختانه نتایج خوبی هم حاصل شده است. همچنین دورههای تربیت مربی قرآن با ارائه اعتبارنامههای لازم برگزار شده و برگزاری دورههای تخصصی هم در حال پیگیری است.
به نظر میرسد در سال جاری برنامههای آموزشی مراکز فرهنگی منطقه بیشتر به موضوع مهارتآموزی معطوف شده است. این توجه و رویکرد تصادفی است یا براساس برنامه؟
در سال ۱۳۹۸ رویکرد مهارتآموزی را در برگزاری دورههای آموزشی تقویت کرده و کلاسهای آموزشی را به سمت و سویی سوق دادیم که در نهایت افرادی که دورههای آموزشی را طی میکنند مهارتی را بیاموزند و بتوانند به خود اشتغالی برسند. آموزش فن بیان، قالیبافی، رایانه، زبان انگلیسی و... با همین رویکرد برگزار میشود و همه این کارها با توجه به نیاز و مطالبه شهروندان برنامهریزی شده است و جا دارد بدانید دورههای آموزشی امسال نسبت به سال گذشته رشد ۱۰ درصدی را نشان میدهد.