به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایرنا رضا امانی در این باره گفت: «با توجه به تجمع یافتن جیوه در برخی ماهیها از جمله شوریده، کوسه و اره ماهی به زنان باردار توصیه میشود که از مصرف این قبیل ماهیها بهویژه در سه ماه نخست بارداری پرهیز کنند.»
عضو هیات علمی دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان افزود: «مصرف مواد غذایی با میزان جیوه بیشتر از حد استاندارد در زنان باردار برای رشد جنین، خطرناک است.»
دکتر امانی با اشاره به اینکه میزان تجمع یافتن جیوه در برخی ماهیها بهویژه از نوع شکارچی مانند کوسه و اره ماهی، بالاست، با استناد به تحقیقات انجام شده گفت در بین ماهیهای دریاهای ایران میزان تجمع این ماده سمی در ماهی شوریده بیشتر و بالاتر از میزان استاندارد سازمان جهانی بهداشت است.
به گفته وی، مسائلی مانند آلودگیهای صنعتی و زیست محیطی در بالا رفتن تجمیع عناصر سنگین مانند جیوه در آبزیان تاثیر دارد.
-
ماهی با طعم جیوه، غذای ساحلنشینان جنوب
-
چطور ماهیهای مناسب را برای دور ماندن از جیوه انتخاب کنیم؟
-
مزایای خوردن ماهی در بارداری ممکن است بیشتر از خطر جیوه باشد
- ماهیها و امگا ۳
این استاد دانشگاه در عین حال بر اهمیت غذایی ماهی تاکید کرد و گفت: «ماهی، منبع پروتئین، ویتامین و امگا ۳ است که مصرف آن ۲ بار در هر هفته و هر بار ۱۲۰ تا ۱۳۰ گرم توصیه میشود.»
امانی با بیان اینکه ماهیهای آبهای آزاد، سردابی و پر چرب از جمله قزلآلا، ساردین، شاه ماهی و سالمون دارای اسید چرب امگا ۳ بیشتری هستند، گفت: «بیشتر ماهیهایی که به اسم سالمون در کشورمان عرضه میشود، واقعی نیستند و شبیه آن هستند.»
رییس مرکز تحقیقات تغذیه و امنیت غذایی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان درباره میزان اسید چرب در ماهیهای پرورشی توضیح داد: «این موضوع منوط به نوع تغذیه ماهی است و با توجه به اینکه در تغذیه ماهیهای پرورشی بیشتر از منابع گیاهی استفاده میشود میزان امگا ۳ در آنها کمتر است.»
امانی با بیان اینکه میزان اسید چرب امگا ۳ در کفشک، سنگ سر و حلوا سیاه از ماهیهای بومی خلیج فارس بیشتر است، افزود: «اسید چرب امگا ۳ در کاهش حملههای قلبی، پایین آوردن فشار خون، کاهش خطر افسردگی و کاستن از شدت بیش فعالی کودکان و بهبود قدرت حافظه و بهره هوشی تاثیر بسزایی دارد.»
این استاد دانشگاه بهترین روش طبخ ماهی را کباب کردن، بخار پز و گریل کردن آن خواند و تاکید کرد: «سرخ کردن ماهی به دلیل اکسید شدن اسید چرب امگا ۳ آن توصیه نمیشود.»