لباسهای تولیدی این کارگاه که حالا بهعنوان یک برند مردانه در صنعت پوشاک مطرح شده با استفاده از پارچه مرغوب، نیروی کار متخصص و استفاده از ماشینآلات مدرن صنعت دوخت و دوز بوده و رمز موفقیت صفری و گروه او نیز محسوب میشود. این گروه اکنون از نقاط مختلف کشور مشتری و سفارش کار دارند. در یک روز بارانی به مرکز کارآفرینی شکوفا در محله رضویه سرزدیم تا از نزدیک با فعالیت این مجموعه آشنا شویم.
از همان بدو ورود به سوله به هر سمتش که نگاه کنید، ماشینآلات و دستگاههای پیشرفته دوخت و دوز را میبینید که پشت آنها زن و مرد، جوان و میانسال همگی مشغول کار هستند. مجموعهای بزرگ که تجهیزاتش حکایت از صرف هزینه سنگین برای راهاندازی این مرکز دارد. در بخشی از سوله، چرخهای خیاطی بزرگ قرارداده شده و عده زیادی از بانوان وآقایان مشغولکارند. در میان این جمعیت دختران جوانی دیده میشوند که مدتها در جستوجوی کار بودهاند تا در نهایت توسط شهرداری منطقه ۱۵ یا سرای محله به مدیریت این مرکز معرفی و مشغول کار شدهاند و حالا لبخند رضایت بر لب دارند. این میان چهره بانوان سرپرست خانوار هم حکایت از جدیت آنها در تلاش برای رفع و رجوع مشکلاتشان دارد. در اینجا امید جاری است. مرکزی که بیش از ۷۰ نفر در آن مشغول کار هستند و۶۷ نفر از آنها را بانوان تشکیل میدهند.
- هدف اصلی؛ اشتغالزایی
مرکز کارآفرینی شکوفا در ابتدا سوله بسیار بزرگی بوده که توسط شهرداری منطقه ۱۵ در اختیار «عبدالله صفری» تولیدکننده لباس مردانه قرار گرفته است و او با هدف کارآفرینی برای عدهای از افراد جامعه که مهارت دارند ولی بیکار هستند. او با هزینه شخصی این مکان را تجهیز و تمام ماشینآلات و دستگاههای دوخت و دوز را با پیشرفتهترین امکانات و تکنولوژی به روز تهیه کرده است. دستگاههایی مانند چرخ خیاطیهای پیشرفته، پلاتر (نوعی دستگاه چاپ)، طاقه پهنکن، دستگاه برش و... و. برخی دستگاههای این مرکز بهصورت تخصصی کار دوخت شلوار مردانه را انجام میدهد. این مرکز هزار و ۸۰۰مترمربع مساحت و بخشهایی مانند نمایشگاه (شو روم)، محیط کارگاهی در سالن اصلی سوله، سالن غذاخوری، انبار و... دارد. بیشتر بانوان در این مرکز، سرپرست خانوار و نیازمند و برخی از ساکنان بومی محلههای رضویه، مشیریه و مسعودیه هستند. صفری میگوید: «این مجموعه با هدف اشتغالزایی ایجاد شده و تجهیز آن حدود یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان هزینه داشته است.»
- تولید روزانه ۵۰۰ شلوار
در این مرکز اغلب کارها از تهیه پارچه گرفته تا بازاریابی و فروش توسط کارمندان و مدیریت انجام میشود. همچنین بخشی هم برای شو روم در نظر گرفته شده و فروش جزئی و عمده هم مستقیم صورت میگیرد. صفری درباره میزان تولید روزانه این کارگاه میگوید: «روزانه حدود ۳۵۰ تا ۵۰۰ دست، شلوار مردانه در این مرکز تولید میشود و خط تولید پیراهن هم به تازگی افتتاح شده است. کارکنان این مرکز توانایی تولید بیشتر را هم دارند اما مشکل تأمین گاز مانع از تولید بیشتر میشود.» او میافزاید: «با توجه به اینکه فعلاً گاز شهری نداریم و برای تأمین گاز موتورخانه و دیگ بخار باید کپسول گاز تهیه کنیم و به دلیل اینکه کل محیط کارگاه لولهکشی گاز شده و ما با بخار خشک کار میکنیم، تأمین نشدن گاز میتواند در روند تولید ما وقفه ایجاد کند. البته مسئولان شهرداری قول مساعدت در این زمینه دادهاند که امیدواریم زودتر این وعده عملی شود.»
- افزایش نیروی کار با رفع موانع
در مرکز کارآفرینی شکوفا که عنوان «طراحان نامی» را یدک میکشد، دستگاههایی وجود دارد که تخصصی کار دوخت شلوار مردانه را انجام میدهد و فعالیت این مجموعه وارد فاز جدیدی میشود. صفری دراینباره میگوید: «به تازگی خط تولید پیراهن راهاندازی کردهایم و کار تولید ما به دلیل اینکه باید مطابق تقاضای مشتریان حرکت کنیم، وارد فاز جدیدی شده و برای همین مجدداً ماشینآلات جدید و مدرن خریداری کردیم.» او ادامه میدهد: «۴۰ دستگاه راستهدوزی برای تولید پیراهن تهیه کردهام که به دلیل مشکل تأمین برق نمیتوانیم از همه این دستگاهها استفاده کنیم و به نوعی برق جوابگو نیست و نوسان آن تاکنون باعث ایجاد مشکل در برد کامپیوتری چند دستگاه شده است. برای رفع این مشکل با هزینه شخصی دستگاهی به نام«فاراتل» تهیه کردم که نوسان برق را کنترل کند تا از سوختن روزانه لامپها و دستگاهها جلوگیری شود. در صورت رفع مشکلات قادر هستیم تعداد نیروهایمان را تا ۱۵۰ نفر افزایش دهیم.»
- آموزش و کارآفرینی با ابزارهای ساده
با افزایش مشکلات اقتصادی اغلب شهروندان به ایجاد کسب و کارهای کوچک تمایل دارند. این میان افرادی که مهارت یا تخصصی در رشتهای خاص داشته باشند، چند گام از بقیه افراد که بدون کسب مهارت اقدام به ایجاد کسب و کار میکنند، جلوتر هستند. از اینرو سراهای محله و مراکز فرهنگی با برگزاری کلاسهای مختلف، شهروندان را آموزش میدهند و بعد از تکمیل دورههای آموزشی شرایط اشتغال توسط همان مؤسسه یا مرکز فرهنگی برای فرد به وجود میآید. کلاسهایی که در ادامه با برخی از آنها آشنا میشوید.
- فروش گلدان در محله شیوا
سرای محله شیوا دورههای تخصصی کاشت گل وگیاه برای علاقهمندان تدارک دیده است. این دورهها توسط مرکز پرورش و کاشت گل و گیاه شهرداری منطقه ۱۴ در سرای محله برگزار میشود که با توجه به استقبال شهروندان از این کلاسها شرایط اشتغال آنها هم پس از موفقیت در یادگیری اصول سهگانه کاشت، داشت و برداشت فراهم شده است و شهروندان میتوانند با تهیه گلدانهای کوچک کار کاشت انواع گیاهان آپارتمانی را انجام دهند و بعد برای فروش آنها به بازار گل شهید محلاتی در منطقه ۱۴ مراجعه کنند. سرای محله شیوا در میدان سرآسیاب، جنب مسجد باب النجاه است.
- لطمه جدی نوسان برق
برای پیدا کردن شغل مناسب به هرجاکه مراجعه میکردم یا باید مسافت طولانی میرفتم یا اینکه شرایط آن مناسب نبود. من ساکن محله مسعودیه هستم با توجه به اینکه محل کارم به خانهمان نزدیک است، باز هم مدیریت مجموعه برای کارکنان بهویژه بانوان سرویس رفتوآمد تدارک دیدهاست. با وجود این شرایط خوب، یکی از مشکلاتی که به کار ما لطمه وارد میکند، نوسان برق است و بعضی از روزها به دلیل این مشکل دستگاهها غیرفعال میشود و ساعاتها بیکار میمانیم، در نهایت مجبور میشویم به منزل برویم. درحالیکه با رفع این مشکل میتوانیم پویاتر باشیم.
- مشکل تأمین گاز در سرما
به دلیل نبود گاز شهری در اینجا مجبور هستیم با استفاده از کپسول، گاز دیگ بخار را راهاندازی کنیم که تهیه کپسول هم مشکلات خاص خود را دارد. اکنون به دلیل کمبود نیرو تعدادی از چرخهای خیاطی بدون استفاده مانده و با توجه به اینکه سفارشهای زیادی را قبول کردهایم کار ما بسیار عقب افتاده است درحالیکه با جذب و تأمین نیروی جدید و رفع مشکلات برق و گاز توسط سازمانهای مربوطه ما میتوانیم به تمام سفارشات برسیم. اکنون یکی از نگرانیهای ما گرمایش داخل سالن بهویژه در فصل سرما است که امیدواریم با همکاری مسئولان این مشکلات برطرف شود.