به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایرنا، نهنگها غولهای جذب کربن دنیای حیوانات هستند که هر کدام در طول عمر خود به طور متوسط ۳۳ تُن (۳۳ هزار کیلوگرم) دیاکسیدکربن را جذب میکنند این در حالی است که ظرفیت جذب کربن هر درخت در یک سال از ۴۸ پوند (حدود ۲۲ کیلوگرم) فراتر نمیرود.
پژوهشگران با تکیه بر این تفاوت قابل توجه، استدلال میکنند که حمایت از تلاشهای بینالمللی در احیای جمعیت نهنگها که در نتیجه سالها شکار صنعتی به ۱.۳ میلیون عدد رسیده است، میتواند به پیشرفت در مبارزه با تغییرات اقلیمی منجر شود.
در بخشی از این مقاله آمده است: «هماهنگی اقتصاد حفاظت از نهنگها باید به اولویت برنامه جامعه جهانی در مبارزه با تغییرات اقلیمی تبدیل شود. از آنجا که نقش نهنگها در کاستن از شدت تغییرات اقلیمی و ایجاد ظرفیت برگشتپذیری از این بحران بیهمتا و غیرقابل جایگزین کردن است، تضمین بقای آنها باید جزء اهداف ۱۹۰ کشوری که در سال ۲۰۱۵ میلادی معاهده پاریس را برای مقابله با تهدید اقلیمی امضا کردند، قرار گیرد.»
نهنگها علاوه بر این که خود به تنهایی حجم قابل توجهی از دی اکسید کربن را جذب میکنند، همچنین از تولید فیتوپلانکتونها نیز پشتیبانی میکند که در تولید دستکم ۵۰ درصد از اکسیژن موجود در جو زمین و جذب دیاکسیدکربنی برابر با آنچه ۱.۷ تریلیون درخت یا چهار جنگل آمازون جذب میکنند، دست دارند.
به استناد نتایج این مطالعه، افزایش تنها یک درصدی تولید فیتوپلانکتونها، تاثیری درست به اندازه ظهور یکباره ۲ میلیارد درخت بالغ بر روی زمین خواهد داشت.
- تهدیدی به نام تغییرات اقلیمی
به تغییراتی که در بلندمدت در دما و پارادایمهای آب و هوایی یک منطقه اتفاق میافتد، اصطلاحا تغییرات اقلیمی (Climate Change) گفته میشود. این اصطلاح را میتوان در مورد یک منطقه خاص یا کل کره زمین به کار برد. در پی بروز تغییرات اقلیمی پیشبینی الگوهای آب و هوایی مشکل میشود. این الگوهای غیرقابل پیشبینی، کاشت و پرورش محصولات کشاورزی را در مناطقی که به این صنعت وابسته هستند دشوار میکند زیرا دیگر نمیتوان به دما و سطح بارندگیهای از قبل تعیین شده، اتکا کرد. بروز تغییرات اقلیمی همچنین احتمال وقوع بلایای طبیعی مخربی چون گردباد، سیلاب، بارندگیهای شدید و توفانهای زمستانی را نیز افزایش میدهد.
تغییرات اقلیمی امروزه به یکی از بزرگترین تهدیدهای پیشروی بشر تبدیل شده است. سرعت گرفتن پدیده گرمایش زمین و تغییرات اقلیمی، توازن قابل پیشبینی میان فصول را برهم زده و به دگرگونی در وضع آب و هوا، تغییر توزیع مکانی و زمانی بارشها و افزایش میانگین درجه هوا در نزدیکی سطح زمین منجر شده است. افزایش دی اکسید کربن حاصل از گازهای گلخانهای تغییر اکوسیستم را در پی دارد و تاثیرات منفی بر گونههای گیاهی و جانوری میگذارد که باعث مهاجرت جانوران و تغییر پوشش گیاهی شود. گرسنگی و قحطی از دیگر اثرات تغییرات اقلیمی است چرا که محصولات زراعی در معرض خطر هستند و گرم شدن آب اقیانوس هم موجب کاهش جمعیت ماهیها و دیگر منابع غذایی دریایی میشود.
کاهش نزولات جوی و خشکسالیهای پیاپی از ملموسترین نتایج این بحران آب و هوایی به ویژه در کشور ما است. در این بین کشاورزان از نوسانات دمایی حاصل از تغییر اقلیم، بیشترین خسارت را میبینند. تغییرات اقلیمی همچنین سلامت افراد را نیز به خطر انداخته و تاثیر سوء آن از همین حالا مشهود است. به گزارش کارشناسان، جمعیت پشهها و سایر حشرات نیشدار در بخش شمالی در نتیجه تسریع فرآیند گرمایش زمین و تغییرات اقلیمی در حال افزایش است که شماری از بیماریهای عفونی را با خود به همراه خواهند داشت.
علاوه بر این، افزایش دما، خشکسالی، وقوع سیلابها و پدیده گردوغبار بر شیوع بیماریهای منتقله از آب و غذا، بیماریهای تنفسی، بیماریهای قلبی - عروقی و ناقلین بیماریها تاثیرگذار بوده و سلامت مردم را از جنبههای مختلف مورد تهدید قرار میدهد.
این تغییرات بدون تردید دیر یا زود سلامت و حیات انسان را تحتالشعاع خود قرار خواهند داد مگر این که کشورها با همکاری یکدیگر برنامهای مدون برای مدیریت اوضاع تنظیم کنند.