سه‌شنبه ۱۴ شهریور ۱۳۸۵ - ۲۰:۰۵
۰ نفر

گروه علمی فرهنگی: دانشمندان در کنفرانسی در بریتانیا می‌گویند که روند گرمایش زمین به سرعت به مقطعی نزدیک می‌شود که دیگر امکان متوقف کردن آن وجود نخواهد داشت.

 دانشمندان دست اندرکار «پروژه اروپایی» که با نمونه برداری از اعماق سفره یخی قطب جنوب درباره میزان دی اکسید کربن تحقیق می کنند یافته های خود را در این کنفرانس که در شهر نورویچ برگزار می شود تشریح کرده اند.

آنها نشان داده اند که میزان دی اکسید کربن، که یکی از عمده ترین گازهای گلخانه ای است، اکنون از هر زمان دیگر در ۸۰۰ هزار سال گذشته بسیار بیشتر است و نتیجه گرفته اند که اگر گرمایش زمین با سرعت فعلی ادامه یابد ممکن است تنها یک دهه طول بکشد تا این روند به نقطه غیرقابل بازگشت برسد.

اریک وولف، از مرکز مطالعات قطب جنوب بریتانیا، به این کنفرانس گفت که خوفناک ترین نکته در یافته های آنها سرعت تغییرات آب و هوایی است.

این تحقیقات بر مطالعه حباب های به تله افتاده هوا در یک هسته یخی ۲/۳ کیلومتری که از اعماق سفره یخی قطب جنوب استخراج شده استوار است.

این بلندترین و عمیق ترین هسته ای است که تاکنون از قطب استخراج شده است.

دانشمندان این پروژه می گویند محتویات این نمونه یخی نشان می دهد که انسان احتمالا درحال دامن زدن به تغییرات جوی خطرناک است.

اریک وولف گفت: نظر من این است که در این هسته یخی هیچ چیزی نیست که باعث شود نفس راحتی بکشیم. هیچ شاهدی نیست که نشان دهد زمین خود به خود مشکل افزایش دی اکسید کربن را حل خواهد کرد. این هسته یخی نشان می‌دهد که افزایش دی اکسید کربن بدون شک باعث تغییرات جوی خطرناکی خواهد شد.

برش هایی از تاریخ

این هسته یخی از ناحیه ای از قاره سفید موسوم به «گنبد کنکوردیا» استخراج شده است.

این نمونه توسط «پروژه اروپایی برای هسته برداری یخی در قطب جنوب» که کنسرسیومی متشکل از ۱۰کشور است حفاری شده است.

ارزش این ستون یخی برای دانشمندان در حباب های ریز هوا که در طول هزاران سال انباشت برف در آن به تله افتاده، نهفته است.

هر برش از این برف فشرده حاوی رکورد لحظه ای در تاریخ زمین است و به اندازه گیری مستقیم شرایط گذشته محیط زیست کمک می کند.

دانشمندان نه تنها می‌توانند میزان تراکم دی اکسید کربن و متان - دو گاز عمده ای که انسان تولید می‌کند و عامل گرمایش زمین شناخته می‌شود را در این برش‌ها ببینند، بلکه همچنین می‌توانند دما را نیز با کمک این نمونه‌ها اندازه بگیرند.

سرعت «ترسناک»

نتایج اولیه مطالعه به روی این هسته یخی ابتدا در سال های ۲۰۰۴ و ۲۰۰۵ منتشر شده بود که جزئیات رویدادهایی به قدمت به ترتیب ۴۴۰ هزار سال و ۶۵۰ هزار سال را تشریح می‌کرد.

دانشمندان اکنون مطالعه این ستون یخی را کامل کرده اند که ۱۵۰ هزار سال بر قدمت مراحل قبلی می افزاید.

تصویر حاصله همان است: افزایش یا کاهش دی اکسید کربن با افزایش یا کاهش دما نسبت مستقیم دارد.

وولف توضیح داد: هسته های یخی ضرباهنگ طبیعی آب و هوای زمین در طول ۸۰۰ هزار سال گذشته را آشکار می کنند. هر وقت میزان دی اکسید کربن تغییر کرده، آب و هوا نیز همراه با آن تغییر کرده است. در طول ۲۰۰ سال گذشته، فعالیت انسانی، دی اکسید کربن را به ورای محدوده طبیعی افزایش داده است.

وی افزود «نکته ترسناک»، سرعت تغییر روی داده در میزان تراکم CO2 است. در این هسته، سریعترین میزان افزایش مشاهده شده ۳۰ پاره در میلیون (پی پی ام) براساس حجم طی تقریبا هزار سال بوده است. اما آخرین باری که افزایشی معادل ۳۰ پی پی ام مشاهده شده در تنها ۱۷ سال روی داده است. ما واقعا در وضعیتی هستیم که نمی توانیم آن را با هیچ زمانی در رکوردهایمان مقایسه کنیم.

کد خبر 3565

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز