به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایرنا، این پزشکان معتقدند که آلودگی هوا میتواند باعث بروز بیماریهای ریوی، تنفسی، قلبی، عروقی، گوارشی و در نهایت سرطان و مرگ و میر شود که به این منظور اطلاعرسانی و آگاهی عمومی به شهروندان به ویژه افراد در معرض خطر مانند کودکان، بزرگسالان، بیماران و زنان باردار از اهمیت ویژهای برخوردار است.
یک پزشک متخصص داخلی در این ارتباط گفت: آلودگی هوا در سیستمهای مختلف بدن اعم از پوست، دستگاه گوارش، سیستم ایمنی و سیستم ریوی، تنفسی همچنین سیستم تولید مثل اثر گذاشته و بیماریهای مختلفی را در این بخشها ایجاد میکند.
رضا ترحمی افزود: در این میان ریه یکی از اعضای حساس و به نوعی فیلتر بدن به شمار میآید که مسوولیت تبادل اکسیژن و دیاکسیدکربن را عهدهدار است و اگر به دلایلی اکسیژن محیطی کاهش یابد و یا بافت ریه دچار بیماری شود، تبادل اکسیژن و دیاکسید کربن انجام نمیگیرد و فرد دچار عوارضی خواهد شد که هرچه سن افراد کم باشد و یا فرد سالمند باشد، این عوارض بیشتر بوده و در واقع مشکلات بیشتری را به همراه خواهد داشت.
وی با اشاره به تاثیر آلایندهها بر روی خانمهای باردار گفت: آلودگی هوا بر روی جنین تأثیر گذاشته و رشد آن را با اختلال همراه میکند، ضمن اینکه احتمال وجود جهش در سیستم کروموزومی جنین وجود دارد.
این پزشک متخصص بیان کرد: آلودگی هوا زمانی که از راه بینی وارد سیستم تنفسی میشود میتواند بیماریهایی مانند سینوزیت، عفونت ریه، برونشیت و ذاتالریه را در بدن ایجاد کند.
وی همچنین تاثیر آلودگی هوا را بر بروز بیماریهای شدید تنفسی مانند آسم و همچنین بیماریهای بدخیم دیگری همانند سرطان را بسیار جدی دانست.
وی یادآور شد: در شرایط که آلودگی اصفهان شدت بیشتری دارد باید اطلاعرسانی مطلوبی از سوی رسانهها به شهروندان انجام شود تا همه بدانند با رعایت نکات بهداشتی دچار مشکلات جسمی حادی نشوند.
- آلودگی هوا بر رشد و هوش کودکان بسیار تاثیرگذار است
یک پزشک متخصص اطفال تاثیر آلودگی هوا را بر رشد جسمی و هوشی کودکان بسیار تاثیرگذار و غیرقابل جبران دانست.
مرضیه گلشاهی افزود: آلودگی هوا موجب کاهش و توقف رشد جسمی، پایین آمدن ضریب هوشی و تمرکز کودکان میشود.
وی با اشاره به اینکه در شهرهای آلوده احتمال ابتلا به عفونتهای تنفسی همچون آنفلوآنزا و ذاتالریه ۲ برابر است گفت: با توجه به اینکه ویروسهای سرماخوردگی و آنفلوآنزا در این فصل بسیار شایع است آلودگی هوا فضایی را برای انتشار سریع این ویروسها فراهم میکند و کودکان بیشتر از بزررگسالان در معرض ابتلا به این بیماری ها قرار میگیرند.
این پزشک متخصص یادآور شد: در کودکان بهدلیل اینکه سیستم ریوی آنها کاملاً رشد نکرده آلودگی هوا بیشتر سبب آسیب به آنها میشود.
وی تصریح کرد: در کودکان افزایش سطح هموگلوبین به طور طبیعی بالاتر از سایر افراد است ولی در روزهای آلوده این حالت تشدید پیدا کرده و در واقع اکسیژنرسانی نامناسب در بدن کودک سبب سیانوز میشود و کبودی پوست و تنگی نفس را برای کودکان به همراه خواهد داشت.
گلشاهی به شهروندان توصیه کرد که در روزهای آلوده همه افراد به ویژه کودکان و سالمندان و سایر گروههای پرخطر از تردد غیرضروری در سطح شهر خودداری کنند.
وی، نوشیدن آب به اندازه کافی، شست و شوی دست و صورت و مرطوب نگه داشتن منزل و محیط کار را از دیگر الزامات زمان آلودگی هوا عنوان کرد.
این پزشک متخصص تاکید کرد که مواد خوراکی پرفایده و سالم مانند شیر، میوه و سبزیجات بیشتر استفاده شود و مصرف تنقلات کم ارزش مثل چیپس و پفک و نوشابههای گازدار، بطور کامل حذف شود.
آلودگی هوا یکی از چالشهای اساسی کلانشهر اصفهان و سایر شهرهای صنعتی و بزرگ این استان است و با وجود تاکید همه مردم، مسئولان و کارشناسان برای رفع آن، همچنان این مصیبت دامنگیر این خطه بوده و این روزها نیز شدت آن افزایش قابل توجهی یافته است.
درحالی که مسئولان از اقدامهای عاجل برای کاهش میزان آلایندهها خبر میدهند، گفتههای دیگری حاکی از مرگ و میر منتسب به آلودگی هوا و افزایش تعداد بیماران در این روزهاست.
به گفته معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، مطالعه انجام شده در مورد تبعات آلودگی هوا در هفت شهر بزرگ ایران نشان میدهد که سالانه ۲۹ هزار و ۵۰۰ نفر در این شهرها جان خود را بر اثر آلودگی از دست میدهند که این تعداد کشته شده، برابر با تلفات زلزله بم است.
رضا ملک زاده افزود: برخی از این افراد در معرض بیماریهایی مانند سکته قلبی و سرطان قرار داشتند اما به دلیل آلودگی هوا چند سال زودتر فوت کردند.
وی با اشاره به اینکه این تعداد فوتی، حدود هشت درصد مرگ و میرها در کشور است، گفت: علاوه بر جان باختن سالانه حدود ۳۰ هزار ایرانی بر اثر آلودگی هوا، حدود ۱۵۰ هزار نفر در مراکز درمانی، بستری میشوند که این موضوع هزینههای زیادی به خانوادهها و نظام سلامت تحمیل میکند.
مرکز پایش کنترل کیفی هوای ادارهکل محیط زیست استان اصفهان، میانگین شاخص کیفی هوای اصفهان را تا عصر امروز عدد ۱۶۲ عنوان کرد که بیانگر وضعیت بسیار ناسالم هوای اصفهان برای عموم است.
بر این اساس و بنا به اعلام مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان مدارس اصفهان و ۱۰ شهرستان دیگر استان در روز چهارشنبه(فردا) بهدلیل افزایش غلظت و انباشت آلایندههای موجود در هوا برای دومین روز متوالی تعطیل اعلام شد.
با توجه به استمرار آلودگی هوا کارشناسان بهداشت و سلامت به مردم توصیه میکنند که در این شرایط مایعات بیشتری بویژه آب و شیر بنوشند.
نوشیدن مایعات بویژه آب در شرایط آلودگی هوا نه تنها باعث شست وشوی دستگاه گوارش میشود بلکه عطش و خشکی دهان ناشی از آلودگی هوا را نیز از بین میبرد.
از طرفی با نوشیدن آب و فعالیت دستگاه گوارش، بخشی از آلودگیهای وارد شده به بدن توسط ادرار دفع میشود.
همچنین کارشناسان بهداشت توصیه کردهاند که در روزهای آلوده از میوهها و سبزیهای تازه بیشتر استفاده شود زیرا آنتی اکسیدان های (ترکیبات ضد سرطان) موجود در میوهها و سبزیجات نقش حیاتی در سلامت ریهها دارند.
از طرفی مصرف تنقلات کم ارزش مثل چیپس و پفک و نوشابه های گازدار بدلیل ایجاد اختلال در جذب عناصر مفید در بدن، می توانند اثرات سوء آلودگی هوا را افزایش دهد.
به افرادی که در محیط بیرون تردد میکنند نیز توصیه میشود قبل از خوردن غذا، دهان خود را شست و شو داده و پس از مراجعت به خانه دوش بگیرند.
مرکز بهداشت استان اصفهان نیز با تاکید بر این موارد از مردم خواسته است تا در روزهای آلوده و ناسالم از هرگونه فعالیتی که منجر به افزایش آلودگی هوا میشود خودداری کنند تا شرایط به حالت مطلوب برگردد.
به بیماران قلبی و ریوی و مبتلایان به آسم نیز توصیه شده است که در فضاهای باز فعالیت نکنند و تا حد امکان از حضور در سطح شهر خودداری کرده و در منزل استراحت کنند.
ماندن در ترافیک و استنشاق هوای آلوده، سرعت ابتلا به آسم را در کودکان افزایش میدهد، بنابراین کودکان را در منزل نگهدارید و درها و پنجرهها را بسته نگاه دارند.
اگر در اتومبیل و ناگزیر به تردد هستید اتومبیل شما دارای سیستم تهویه مطبوع است لذا آن را در وضعیت چرخش مجدد هوا قرار دهید تا گرد و غبار ورودی به اتومبیل شما کاهش یابد.
به مدیران مدارس و مهدهای کودک نیز توصیه شده است که کلیه فعالیتهای فیزیکی و ورزشی در مهدهای کودک، مراکز پیش دبستانی و تمامی مقاطع تحصیلی مدارس را حذف و زنگهای تفریحی را نیز تا حد امکان در کلاسها سپری کنند.
مرکز بهداشت اصفهان تاکید کرده است که استفاده از ماسک یکی از راهکارهای حفاظت از خود در برابر آلودگی هوا است ولی در استفاده از همین ماسک ها هم باید نکاتی را رعایت کرد.
ماسک های کاغذی به لحاظ اینکه آلایندهها را از خود عبور میدهند به هیچ وجه توصیه نمیشوند و بهتر است از ماسکهای فیلتردار و ماسکی که دهان و بینی را بطور کامل پوشش میدهد، استفاده شود.
ماسک های کاغذی معمولی و دستمال نمی توانند جلوی ورود ذرات ریز گرد و غبار به سیستم تنفسی ما را بگیرند و بنابراین استفاده از آنها توصیه نمیشود.
ماسک های ویژه ای که با عنوان P۱ و P۲ عرضه می شود برای این شرایط تا حدی مناسب است.
همچنین کارشناسان بهداشتی توصیه میکنند که در روزهای آلوده، روزانه سه مرتبه بینی خود را با محلول سرم یا حتی آب شست و شو دهید زیرا بخشی از آلودگی ها جذب مخاط بینی میشوند.
همچنین توصیه میشود روزانه سه مرتبه چشمها را شست و شو دهید زیرا از طریق چشم آلودگیها جذب بدن میشوند و چشم ها نیز آسیب میبینند.
یک فوق تخصص بیماریهای ریه نیز پیش از این به ایرنا گفت: روزهایی که هوای کلانشهر اصفهان آلوده میشود تعداد مراجعان به اورژانس بیماریهای ریوی و قلبی افزایش مییابد.
رامین سامی بیشتر مراجعهکنندگان به اورژانس بیماریهای ریوی و قلبی در روزهای آلوده را افراد میانسال و مسن برشمرد و اضافه کرد: مرگ و میر در میان آنها اتفاق میافتد اما آمار دقیقی از آن وجود ندارد.
کارشناسان امر تاکید دارد امروز کلانشهر اصفهان با مشکلاتی از جمله آلودگی، دود، ترافیگ و ریزگرد مواجه است که باید برای حل این مشکلات فراگیر از سوی نهادهای مربوط تدابیر اصولی اندیشیده شود.