به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایسنا، مریم حسینی با بیان اینکه افزایش درآمد شالیکاران از مهمترین موضوعات تحقیقاتی این موسسه است، گفت: روشهای مختلفی برای افزایش در آمد کشاورزان وجود دارد که موسسه تحقیقات برنج کشور آنها را دنبال میکند.
یکی از راههای افزایش درآمد کشاورزان، افزایش ضریب نفوذ کشت ارقام جدید برنج با کیفیت پخت مطلوب و عملکرد بالاتر و متحمل به ورس (خوابیدگی) است. اگر مقدار برنج خوش کیفیت تولیدی در واحد سطح افزایش یابد، ضمن افزایش ضریب خوداتکایی موجب افزایش درآمد کشاورزان نیز میشود.
وی افزود: از طرفی ارائه بستههای بهزارعی در طول دوره کاشت تا پس از برداشت، نیز موجب افزایش عملکرد در واحد سطح و کاهش هزینههای تولید خواهد شد.
حسینی خاطرنشان کرد: کشت توام برنج و ماهی یا اردک یکی دیگر از راهکارهایی است که موجب افزایش درآمد کشاورزان، تولید محصول با کیفیت و تولید پروتئین میشود.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر میانگین سنی برنجکاران بالا است، خاطرنشان کرد: ارتقای درآمد شالیکاران و کاهش صعوبت کاری موجب میشود که تولید برنج صرفه اقتصادی مناسبی داشته و فرزندان کشاورزان رغبت بیشتری برای ورود به شالیزارها و کشت و کار برنج داشته باشند.
رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور تصریح کرد: کشت دوم نیز یکی از راهکارهای مهم افزایش درآمد برنجکاران و از برنامه های وزارت جهاد کشاورزی برای شالیزارهای استان های گیلان و مازندران است. از جمله محصولات مناسب برای کشت پس از برداشت برنج شامل دانههای روغنی (کلزای زودرس، کاملینا)، گیاهان علوفهای نظیر (چغند علوفه ای، تریتیکاله، شبدر)، انواع سبزیجات، باقلا، شلغم و سایر محصولات با قابلیت کشت در شش ماهه دوم سال، است.
حسینی گفت: برنامهریزی برای تولید محصولات جانبی از جمله سبوس و روغن برنج و یا تولید فراوردههای مختلف از کاه برنج، میتواند ارزشافزوده بیشتری را نصیب کشاورزان کند و با توجه به نظام خرده مالکی در زراعت برنج، برنامهریزیهای منسجم در اینخصوص مورد نیاز است.