همشهری آنلاین- رابعه تیموری: مزرعههای «کودک» برای آموزش کودکان در بخشی از مزارع خانوادگی مراکز تحقیقات، آموزش و مشاوره گل و گیاه منطقه ۱۹ (تام) ایجاد شده و امروز نوآموزان پیشدبستانی سرای محله شهید شریعتی شمالی به اینجا آمدهاند تا با روش پرورش گیاهان آشنا شوند.
بوستان شهید شریعتی ساکت و آرام است و چندان شلوغ نیست. مزرعهها در انتهای این بوستان سرسبز مقابل مرکز تام (مرکز تحقیقات، آموزش و مشاوره گل و گیاه) قرارگرفتهاند. زمینهای سبزیکاری شده مزرعه، لابهلای شمشادها و کاج و سروهای بلند بوستان پنهان شده و از دور پیدا نیستند. وقتی به نزدیکی مرکز تام میرسیم، با شنیدن صدای مهربان مربی گوش تیز میکنیم تا بدانیم با چهترفندی کودکان پرشروشور ۶ـ ۷ساله را متقاعد میکند که ساکت و آرام بنشینند و روش کاشت و نگهداری گلها و گیاهان را بیاموزند، اما انگار چندان دشوار نبوده و بچهها با لذت به صحبتهای «زهرا قنبری» گوش میکنند. قنبری چند دانه لوبیا و عدس و تعدادی گلدانهای کوچک در دست دارد و برای آنها توضیح میدهد چگونه دانهها را در خاک بکارند.
حالا نوبت کشاورزی است
وقتی نوبت رفتن به مزرعه میرسد، بچهها در چشم برهمزدنی آماده میشوند و کسانی که تروفرز هستند جلو صف میایستند تا زودتر گلبازی را شروع کنند. مزرعهها کرتبندی شده و شمشادهایی که اطراف آنها را حصار کرده به طراوت و سرسبزیشان افزودهاند. یکی از مزرعهها سرسبز است و سبزیهای مختلف داخل کرتها به چشم میخورد. عطر نعناع و ریحان و مرزه تازه در هم پیچیده و هوای خنک صبحگاهی را پر کرده است. محصولات این مزرعه را مربیان میکارند و نکاتی را که بهصورت تئوری در کلاس آموزش دادهاند، عملی به بچهها نشان میدهند. محصولات مزرعه دیگر چندان سرحال نیستند و بسیاری از کرتهای آن خالی است. در این مزرعه بچهها آزادند هر گیاهی دوست دارند بکارند.
بچهها نمیتوانند منتظر بمانند تا قنبری دانه لوبیای جوانهزدهای را که به همراه آورده در خاک بکارد و تا فرصتی به دست میآورند خاک مزرعه را زیرورو میکنند. بچهها کمسنوسال هستند و باید با کمک مربیان دانههای حبوباتی را که لای مشتهای کوچکشان میفشرند بکارند. «محمدصدرا میرزایی» همراه پدرش باغبانی کرده و میداند پس از پنهان کردن دانه در زیر خاک باید آن را آبیاری کند. او با شیرینزبانی میگوید: «من دیدهام بابا چطور خاک باغچه خانه را با بیل برداشت و نهال سیب را داخل زمین کاشت. من هر روز به نهال آب میدهم تا میوه بدهد.»
«اسرا مرادپور» هم دوست دارد وقتی بزرگ شد یک مزرعه بزرگ داشته باشد. او میگوید: «میخواهم در مزرعهام کدو و بادمجان و هویج بکارم! من باغبانی و کشاورزی را دوست دارم.» او حرفهای خانم مربی را با دقت شنیده و روش کاشت گیاهان را یاد گرفته است.
تجربهکردن آزاد است
«سوسن پاکراه» مدیر مرکز تام شهرداری منطقه ۱۹ است. او میگوید: «کودکان آموزشپذیر هستند و اگر در این سن با گل و گیاه انس بگیرند در بزرگسالی با طبیعت مهربان خواهند بود. مزرعههای کودک با هدف آموزش اصول کاشت و نگهداری گل و گیاه به کودکان ساخته شده و نوآموزان و دانشآموزان مقاطع مختلف تحصیلی برای تجربه باغبانی و کشاورزی از این فضا استفاده میکنند.» دانشآموزانی که در مزرعههای کودک بذر ودانهای میکارند، در زمانهای مختلف میتوانند به مزرعه سر بزنند و کشتوکار خود را آبیاری و مراقبت کنند. بد نیست بدانید که ۲۷۰مترمربع، مساحت ۲مزرعه کودک منطقه ۱۹ است.