به گزارش همشهری آنلاین، انتشار ویروس خطرناک کرونا، بسیاری از کشورها را تحت تاثیر قرار داده است و اقدامات متعددی از جمله مراقبتهای پیشگیرانه، کنترل در مرزها، محدودیت سفرها و بازگرداندن شهروندان از شهرهای درگیر با ویروس از سوی دولتها در حال انجام است.
ویروس کرونا از شهر ووهان چین شیوع پیدا کرد اما اکنون به کشورهای دیگری هم راه یافته است. ووهان شهری در ۸۰۰ کیلومتری پکن، پایتخت چین است که ۱۱ میلیون جمعیت دارد. تاکنون بیش از ۳۴ هزار نفر درگیر ویروس کرونا شدهاند و ۷۲۴ نفر هم بر اساس ابتلا به این ویروس جان خود را از دست دادهاند. فقط در روز چهارشنبه گذشته (۱۶ بهمن) ۷۰ نفر از مبتلایان جان خود را از دست دادند. اکثر موارد فوت از استان هوبئی گزارش شده است.
در این میان پزشکی که اولین بار انتشار ویروس کرونا را هشدار داده و آن را افشا کرده بود، خود بر اثر ابتلا به این ویروس فوت کرد. «لی ونلیانگ» پزشک جوان چینی که نخستین بار در سیام ماه دسامبر ۲۰۱۹ (نهم دی ماه امسال) نشانههای ظهور ویروس کرونا را هشدار داده بود، خود جدیدترین قربانی این اپیدمی در شهر ووهان شد و جان باخت.
اما چندین فرد مبتلا به این ویروس توانستند با آن مقابله کنند و متخصصان هم خبر میدهند که سرعت انتشار ویروس کاهش یافته است. در ایران نیز اقداماتی برای پیشگیری از شیوع ویرویس کرونا انجام شده است. بنابر اعلام وزارت بهداشت، تا این لحظه از همه موارد مشکوک به مبتلا به ویروس کرونا نمونه گرفته شده است اما جواب هیچ یک از نمونهها مثبت نبوده که در نتیجه تاکنون فردی مبتلا به ویروس کرونا در کشور نداشتهایم.
در مهمترین اقدام خبرساز در این باره در ایران، بهتازگی (۱۶ بهمن) یک گروه از دانشجویان ایرانی که در شهر ووهان چین تحصیل میکردند، پس از چند روز پیگیری، با پرواز اختصاصی به کشور بازگشتهاند. اخیرا هم وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، آییننامههایی برای پیشگیری از شیوع ویروس کرونا به دانشگاهها و مراکز آموزش عالی و پژوهشی ابلاغ کردند.
- مورد مشکوکی بین دانشجوها نداشتهایم
معاون دانشجویی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و رئیس سازمان امور دانشجویان درباره ویروس کرونا و وضعیت دانشجویان گفت: ایران هنوز درگیر ویروس کرونا نشده و امیدواریم که درگیر نشود. این هفته دستورالعمل پیشگیری و مراقبت از شیوع ویروس کرونا به دانشگاهها ابلاغ شد.
مجتبی صدیقی افزود: این دستورالعمل شامل یک سری توصیههای اختصاصی به دانشگاهها به همراه یک سری توصیههای عمومی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است که هر دو دستورالعمل به دانشگاهها ابلاغ شده است. وزارت بهداشت هم این دستورالعمل را به دانشگاههای علوم پزشکی ابلاغ کرده است.
صدیقی اظهار کرد: این دستورالعمل به صورت مشخص روش پیشگیری، اقدام و رعایت مسائل بهداشتی در بحث تغذیه و محیط های عمومی مانند خوابگاهها و سلف سرویسها را مشخص کرده و بیان شده که دانشگاهها و دانشجویان چه کارهایی باید انجام دهند و اگر به موارد خاص و مشکوک برخورد کردند، باید حتما موارد مشکوک کنترل شود و سپس وارد محیطهای آموزشی شوند تا از بروز هر گونه مشکل پیشگیری شود.
وی در پاسخ به این سوال که آیا تاکنون موارد مشکوک ابتلا به ویروس کرونا در دانشجویان مشاهده شده است، گفت: در دستورالعملی که به دانشگاهها ابلاغ شده، اعلام شده که در بخش دانشجویان ایرانی و غیرایرانی هر دو بررسی و کنترل انجام شود که خوشبخانه تاکنون مشکلی نداشتهایم.
صدیقی گفت: در این دستورالعملها تاکید بر بررسی جداگانه در دو بخش دانشجویان ایرانی و دانشجویان غیرایرانی شده است. درباره دانشجویان غیرایرانی به دانشگاه ابلاغ شده که اگر این دانشجویان مسافرت به کشور خود داشتند، پس از بازگشت حتماً باید کنترل و چک شوند و در صورت نیاز حتما مدت و شرایط قرنطینه را طی کنند و بعد وارد کلاس شوند. به حوزههای آموزشی هم اعلام کردهایم که غیبت این دانشجویان - حتی اگر یک یا دو هفته طول بکشد - موجه شود. البته تاکنون بین دانشجویان در زمینه ابتلا به ویروس کرونا مشکل و موردی نداشتیم.
- ۵۷ دانشجو از چین برگشتهاند
معاون دانشجویی وزارت علوم ادامه داد: تعدادی دانشجوی چینی در کشور در حال تحصیل بودند که تعدادشان محدود است و خوشبختانه در ایام تعطیلات سال نو به کشور خود نرفتند. چون در ایران ایام امتحانات و پایان ترم تحصیلی بود و باید در ایران میماندند. به این ترتیب از نظر رفت و آمد این دانشجویان به کشور چین نگران نیستیم. آن دسته از دانشجویان که محصل آموزش زبان فارسی بودند و به کشور خود برگشتهاند، پس از بازگشت باید حتما مدت قرنطینه را طی کنند و بعد سر کلاس درس حاضر شوند.
صدیقی افزود: ۲۵۰۰ دانشجوی ایرانی در چین تحصیل میکنند که از این تعداد ۱۵۰ دانشجو در شهر درگیر ویروس کرونا (شهر ووهان) سکونت دارند. از این تعداد ۷۸ نفر تقاضای بازگشت به کشور دادهاند و ۵۷ نفر از چین برگشتهاند. این ۵۷ نفر اولین سری دانشجویانی بودند که برای بازگشت به کشور ثبتنام کرده بودند.
او گفت: دانشجویانِ بازگشته از چین حدود دو هفته در مکانی به عنوان قرنطینه (جایی خارج از محوطه فرودگاهی) میمانند و پس از انجام و تست و اطمینان یافتن از سلامت آنان به خانه برمیگردند.
صدیقی تاکید کرد: طبق اعلام وزارت بهداشت درباره قرنطینه دانشجویان ایرانی بازگشته از چین، بر اساس پروتکل بهداشتی، این افراد به صورت روزانه معاینه میشوند و در سه روز آینده، آزمایش PCR برای تشخیص ویروس کرونا از آنان گرفته خواهد شد. زمانی که معاونت بهداشت و مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، سلامت این افراد را به صورت قطعی تایید کند، از قرنطینه خارج میشوند.
- تکلیف باقی دانشجویان حاضر در چین
معاون دانشجویی وزارت علوم در پاسخ به این پرسش که تکلیف باقی دانشجویانی که در چین حضور دارند چه میشود، گفت: همه دانشجویانی که برای تحصیل به کشور چین رفتهاند، چه با بورس چه با هزینه شخصی مشخص هستند و اطلاعات این دانشجویان در سفارت موجود است. این افراد اگر قصد بازگشت به کشور داشته باشند، امکان بازگشتشان هست.
صدیقی گفت: با هماهنگی وزارت امور خارجه و وزارت بهداشت، برنامهریزی برای این کار انجام میشود و اگر نیاز باشد، باز هم هواپیما برای بازگردادن این دانشجویان اعزام میشود.
او افزود: برای دانشجویان محصل در چین که مایل به بازگشت هستند، از نظر موضوع نظام وظیفه هم مشکل خاصی وجود ندارد و سفارت اعلام کرده که این دانشجویان میتوانند به کشور برگردند و پس از این که مشکل ویروس کرونا برطرف شد، میتوانند یا دوباره به چین برگردند، یا اگر تمایل به ادامه تحصیل در کشور خودمان دارند، وضعیت انتقال آنان به دانشگاههای داخل کشور بررسی میشود.
- با این شمارهها تماس بگیرید
بر طبق این گزارش، اداره دانشجویی وزارت امور خارجه ایران و سفارت ایران در چین، شماره تلفنهایی را برای پاسخگویی درباره وضعیت دانشجوهای حاضر در چین و ایرانیان مقیم چین اعلام کردهاند.
بنا بر اعلام وزارت امور خارجه برای پاسخگویی به خانوادههای هموطنان مقیم چین، اداره دانشجویی وزارت امور خارجه با شمارههای ٠٠٩٨٢١۶١١۵٣٢٠۵ و ۰۰۹۸۹۱۲۸۰۴۹۱۳۴ پاسخگوی تماسهای تلفنی است.
شماره تلفن ۸۶۱۷۸۱۲۰۵۰۴۱۳+ بخش کنسولی سفارت ایران در چین هم به صورت اختصاصی برای پیگیری وضعیت هموطنان ایرانی به صورت شبانهروز به پاسخگویی به ایرانیان مقیم چین اختصاص داده شده است.
سفارت ایران در چین همچنین اقدام به ارسال بستههای مواد غذایی و بهداشتی برای همه دانشجویان مقیم این شهر میکند. فاصله سفارت ایران در چین با شهر محل قرنطینه (ووهان) ۱۲۰۰ کیلومتر است.