به گزارش همشهریآنلاین به نقل از ایسنا از مرکزی، پس از شیوع کرونا در ایران و بسیج شدن بیمارستانها و کادر درمان برای کمک به بیماران و کاهش شیوع، اصلیترین موضوعی که مطرح شد، پروسه درمان بیماران بود و این سوال مطرح شد که آنها پس از ترخیص میتوانند اطرافیان را در خطر ابتلا قرار دهند یا خیر.
طول پروسه درمان بیماران کرونایی به شرایط جسمانی بیمار باز میگردد، اما عموما دورهای ۱۴ روزه برای آن در نظر میگیرند و پس از آن بیمار با توجه به شرایط، امکان ترخیص را خواهد داشت.
برای کنترل بیماری راهاندازی نقاهتگاهها برای نگهداری از بیماران ترخیص شده از بیمارستان در دوران نقاهت مطرح شد تا ریسک انتقال ویروس حتی در دوران نقاهت به افراد خانواده به پایینترین حد خود برسد. استان مرکزی نیز در این مسیر حرکت کرد و اول فروردین ماه ۹۹، اولین نقاهتگاه استان مرکزی در مجموعه ورزشی شهدای ۵ مرداد اراک در دو سالن مجزا با بیش از ۱۳۰ تخت و ۱۰۰ پزشک و پرستار در سه شیفت کاری راهاندازی شد و استاندار مرکزی نیز با بیان اینکه اطراف مجموعه ورزشی ۵ مرداد خالی است و فاصله مناسبی با منازل و تاسیسات شهری دارد، انتخاب این مجموعه به عنوان نقاهتگاه را اقدام خوبی دانست.
اما متاسفانه با وجود فراهم شدن امکانات، آنچه انتظار میرفت اتفاق نیفتاد و استقبال خوبی از این فضا و امکانات ایجاد شده انجام نگرفت و این موضوعی بود که استاندار مرکزی نیز به آن اشاره کرد.
دکتر محمد جمالیان، رییس دانشگاه علوم پزشکی استان مرکزی نیز بیان کرد: پیشنهاد مجموعه بهداشت و درمان این است که بیمارانی که نیازمند مراقبتهای بیمارستانی نیستند، به نقاهتگاه مراجعه کنند تا زمانی که کاملا ویروسگیری شوند، اما متاسفانه نه تنها در استان مرکزی بلکه در کشور استقبال خوبی از نقاهتگاه نشد و همه بیماران، قرنطینه در منزل را ترجیح میدهند. البته این احتمال وجود دارد که پس از ترخیص و انتقال به منزل مجددا وضعیت بیمار بد شده و به بیمارستان منتقل شود، به همین دلیل موارد آموزشی لازم برای مراقبت از بیمار در منزل به بیمار ارائه میشود و بهورزان نیز پس از بستری بیمار در منزل موارد را مکرر پیگیری میکنند.
فارغ از اینکه کنترل این بیماری نیازمند همکاری همهجانبه بیماران با متولیان بهداشت و درمان تا آخرین مراحل و تحمل سختیهایی همچون بستری در نقاهتگاه و تابآوری دوری از خانواده برای حفظ سلامتی آنان است، چارهای نیست جز اینکه با توجه به اقبال بیماران ترخیص شده به گذران دوران نقاهت در منزل، باید و نبایدهای مراقبت از بیماران کرونایی که پس از ترخیص از بیمارستان در خانه باید تحتنظر باشند، را بیشتر بدانیم.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی استان مرکزی در این خصوص گفت: بیماران کرونایی بهبودیافته که نیازی به ادامه بستری آنها در بیمارستان وجود ندارد در زمان ترخیص دستورالعمل خاصی را دریافت میکنند و آموزشهای لازم را میبینند.
دکتر بهمن صادقی سده با اشاره به دستورالعمل کشوری تدوین و ابلاغ شده در این راستا بیان کرد: این دستورالعمل گویای آن است که بیمار پس از ترخیص از بیمارستان به نقاهتگاه یا ایزولاسیون خانگی برود و ترجیحا افراد و بیمارانی که امکان مراقبت در منزل را ندارند به نقاهتگاههای در نظر گرفته شده ارجاع میشوند.
وی تصریح کرد: انتقال بیمار به نقاهتگاه تحت شرایطی خاص انجام میشود. بیماران ترخیص شده اگر فردی مبتلا به ضعف ایمنی یا بیماری خاص یا مصرفکننده کورتن را در بین اعضای خانواده خود داشته باشند یا امکان هیچ گونه مراقبت را در منزل نداشته باشند به نقاهتگاه منتقل میشوند ولی اگر بیمار امکان مراقبت در منزل را داشته باشد، به خانه منتقل میشود.
صادقی با بیان اینکه این بیماران نیازمند رژیم غذایی خاصی نیستند، اما باید تحت مراقبت باشند، گفت: تعداد مراقبان بیمار باید به حداقل برسد، بیمار باید ملاقات ممنوع باشد، تمامی وسایل شخصی وی مانند ملحفه، ظروف غذاخوری با دیگر افراد خانواده مجزا باشد، اتاقی جدا به بیمار اختصاص داده شود و از طرفی مراقب باشد تمامی موارد بهداشتی را با دقت رعایت کند، کسی که مسئول مراقبت از بیمار است، پس از هر تماس با بیمار فورا دست و محل برخورد را شستوشو دهد و قبل و بعد از تهیه غذای بیمار حتما شستوشوی دست را فراموش نکند.
وی با تاکید بر اینکه در استان آمار ابتلا به کرونا در تماس با بیمار ترخیص شدهای که در قرنطینه خانگی است، بسیار کم است، گفت: آمارها نشان میدهد که خوشبختانه افراد ترخیص شده از بیمارستان که تحت مراقبت در خانه هستند، آلودگی خانگی ندارند، اما بیمار باید ۱۴ روز در منزل در اتاق شخصی دارای تهویه مناسب با کمترین میزان جابجایی تحت مراقبت قرار گیرد و تمامی اصول نیز قبل از ترخیص به صورت مکتوب به بیمار آموزش و ارائه میشود.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی استان مرکزی افزود: با توجه به آمارها به نظر میرسد که بایدها و نبایدهای بهداشتی در منازلی که بیمار ترخیصی کرونایی دارند رعایت میشود، همچنین سیستم بهداشتی تا روز پنجم قرنطینه خانگی با بیمار و مراقب در تماس است و سپس روز دهم مجددا در تماس با بیمار ارزیابی لازم را انجام میدهد، حتی در فضای روستایی که سیستم بهداشتی، خانه بهداشت و بهورز مستقر هستند، نیز شرایط بدی وجود ندارد.