جهان‌گردی ویروس کرونا باعث ایجاد محدودیت‌هایی در زندگی روزمره بشر شد. از قرنطینه و قوانین محدود کننده رفت و آمد گرفته تا اجبار به استفاده از ضدعفونی کننده ها و ماسک و دستکش! اما سوال اینجاست که زباله های آلوده این دوران چه سرنوشتی دارند؟

همشهری آنلاین، فاطمه عباسی: دیدن آسمان آبی و آب های شفاف مانند قفلی نقره ای، درهای بسته شده با قرنطینه را زیبا میکند اما نیوزویک با انتشار مقاله ای ضمن اشاره به کاهش آلودگی هوا و آب های جاری در اکثر شهرهای جهان آن را اتفاقی موقت دانست. روی دیگر این سکه، زباله های عفونی است که هر روزه و با حجمی بالا تولید می‌شوند. پلاستیک مربوط به دستکش ها، ماسک ها و لباس های محافظ ،علاوه بر زباله های بیمارستانی چه سرنوشتی دارند؟

 لس‌آنجلس تایمز در مقاله هایی به بررسی ابعاد این موضوع، پرداخته است. 

در حالی که اکثر ساکنان شهرها در خانه‌های خود هستند تا از شر کوروناویروسی که بیش از ۱ میلیون نفر را در سراسر جهان آلوده کرده است در امان باشند، هزاران نفر از کارگران بخش زباله، راننده ها، مکانیک ها و مهندسان هر روز صبح خانه های خود را ترک می کنند و در معرض خطر قرار می گیرند تا شهرها تمیز بمانند. برخی این افراد را جنگجویان مبارزه با کرونا نامیدند.

کار کردن در بخش بازیافت در شرایط عادی هم خطرناک است و در شرایط فعلی خطیر تر؛ کار کردن در صنایع جمع آوری زباله و بازیافت، رتبه پنجم در لیست مشاغل پرخطر را در اختیار دارد.

مطالعات نشان داده است ویروس کرونا تا ساعت ها بلکه روزها روی سطح کارتن ها، پلاستیک ها و فلزات باقی می ماند. این واقعیت به معنای این است که افراد درگیر با این زباله ها در معرض خطری جدی قرار دارند.

به همین دلیل برخی کارخانه های بازیافت، به طور مثال در سن‌فرانسیسکو، اقدام به تجهیز کارگران خود با لباس، ماسک و دستکش های محافظ کرده و ساعت کاری نیروهای خود را با شیفت بندی کاهش داده اند. اما به دلیل حقوق پایین (ساعتی ۲۰ دلار) این اقدام محافظتی منجر به کاهش درآمد آن ها شده است.

در برخی ایالت ها مانند لس‌آنجلس، اما فرآیند بازیافت به دلیل دشواری کنترل عفونت، به طور کلی معلق شده و زباله‌ها به طور مستقیم و بدون جداسازی دفن می‌شوند. در نیویورک و آتلانتا کارگران زیادی از این بخش دچار بیماری کووید ۱۹ شده اند. این در حالیست که تصاویری از ماشین های حمل زباله که نشت داشتند و یا لباس های بیمارستانی و ونتیلاتورهای آلوده در مراکز بازیافت منتشر شده است که نشان می دهد فضای کار بازیافت بسیار آلوده تر از قبل است. 

برخی فعالان این حوزه پیشنهاد می دهند که مردم در خانه کارتن های مقوایی را جمع کنند، پلاستیک ها را فشرده کنند و قوطی های فلزی را جمع کنند تا به فرآیند جمع آوری و بازیافت احتمالی زباله ها در این شرایط کمک کنند. کاهش حجم زباله ها علاوه بر ایجاد فضای بیشتر در سطل ها، باعث می شود کارگران جمع آوری مجبور به خروج از ماشین های حمل نشوند و روند مرتب سازی در مراکز بازیافت ساده تر شود.

در مورد زباله های بیمارستانی نیز بخش های مربوط در هر بیمارستان موظف به قرار دادن زباله ها در کیسه های قرمز رنگ دربسته هستند. این زباله ها در دستگاه اتوکلاو فشرده و سوزانده می شوند. کروناویروس جدید یا SARS-CoV-۲ یک زنجیر ژنتیکی است که با غشایی از چربی پوشیده شده است و در بخار ۳۰۰ درجه و فشار ۵۰ پوند در اینچ باقی نمی ماند. زباله های عفونی بیمارستانی بعد از گذراندن این روند به مراکز دفن ارسال می شوند. 

منبع: همشهری آنلاین