به گزارش همشهریآنلاین به نقل از فارس، تولیدات بخش کشاورزی از گستردگی فراوانی برخوردار است و به همین منظور با مجموعهای از محصولات مواجه هستیم که همگی علاوه بر تامین امنیت غذایی جامعه نیازمند علم و تکنولوژی فراوانی است.
یکی از فعالیتهای مهمی که در بخش کشاورزی از توجه خاصی برخوردار است و کمتر به آن پرداخته میشود بحث زنبورداری است این صنعت باید برای رسیدن به جایگاه شایسته خود طرحهای جامع راهبردی و نقشه راهی داشته باشد تا ترسیمکننده حرکتهای عظیم در آینده باشد و بتوان به این صنعت بهتر از گذشته نگاه کنند.
اگر فعالان این صنعت به دنبال این باشند تقویت تفکر برای گسترش این صنعت را سرلوحه کار خود قرار دهند به طور حتم در آینده تحولات چشمگیری در صنعت زنبورداری شاهد خواهیم بود.
صنعت زنبورداری مصداق واقعی اقتصاد مقاومتی است و وابسته به منابع داخل کشور و صادرات محصولات است و بر این اساس اگر تنها به بازارهای داخلی توجه شود موفقیتهای چندانی به دست نمیآید چرا که افق دید در صنعت زنبورداری باید به خارج کشور و صادرات محصولات باشد.
این صنعت نیازمند مهارتافزایی و تبدیل علم به مهارت است که باید از سوی فعالان این صنعت مورد توجه قرار گیرد و اگر زنبورداران به دنبال این هستند در این صنعت از درآمد اقتصادی خوبی برخوردار شوند باید در توسعه آن کوشا باشند و ایدههای خوبی برای رشد این صنعت به نمایش بگذارند.
هر چه از فعالیت در این صنعت بگوییم کم است؛ اما جوانانی در این مرز و بوم هستند که با تفکرات و ایدههای جدید توانستند به موفقیتهای بزرگی در صنعت زنبورداری دست پیدا کنند و فعالیت سنتی را از کسب و کار خود دور کردند و توانستند طعم عسل را با خلاقیتهای جدید شیرینتر کنند.
یک کندو به ۱۰۰ کندو رسید
امیرحسین رنجبر، زنبورداری از شهرستان ساری و یکی از جوانان دهه ۷۰ است که از سن ۱۸ سالگی با یک کندو کار خود را در صنعت زنبورداری آغاز کرده است و اکنون که به سن ۲۵ سالگی رسیده است کندوهای زنبور عسل خود را به ۱۰۰ کندو گسترش داده است.
وی گفت: در حال حاضر از تعداد کندوهایی که دارد سالانه حدود ۷۰۰ کیلوگرم عسل طبیعی تولید میکند که بیشتر آن بر روی مزارع کلزا، باغات مرکبات و سپس در جنگلها و انتقال کندوها به ییلاقها است.
زنبورداری همزمان با تحصیل
امیرحسین علت موفقیت خود در صنعت زنبورداری را با توجه به سن و سال کمی که دارد اینگونه بیان میکند: علاقه خاصی به تولید زنبور عسل داشتم و همین امر سبب شد در کنار تحصیل به فعالیت زنبورداری بپردازم و بر همین اساس به جوانان هم سن و سال خود توصیه میکنم در کنار تحصیل خود به هر رشتهای که علاقمند هستند کار را شروع کنند تا بعد از فارغالتحصیلی اگر شغل دولتی پیدا نکردند بتوانند در رشته ای که فعالیت داشتند امرا معاش کنند.اگر به دنبال این بودم بعد از فارغالتحصیلی خودم کار پیدا میکردم طبیعتا چند سالی باید طول میکشید و به همین دلیل همزمان با شروع دانشگاه و تحصیلم فعالیت خود را در صنعت زنبورداری آغاز کردم و تا پایان تحصیلات دانشگاهیم توانستم به درآمد اقتصادی خوبی دست پیدا کنم.
وی در پاسخ به این سوال که چطور شد از سن کم شروع به فعالیت کرد، گفت: اگر به دنبال این بودم بعد از فارغالتحصیلی خودم کار پیدا میکردم طبیعتا چند سالی باید طول میکشید و به همین دلیل همزمان با شروع دانشگاه و تحصیلم فعالیت خود را در صنعت زنبورداری آغاز کردم و تا پایان تحصیلات دانشگاهیم توانستم به درآمد اقتصادی خوبی دست پیدا کنم.
آقای رنجبر که فارغالتحصیل رشته زبان انگلیسی است سنخیت کار خود با رشته تحصیلیاش را اینگونه بیان میکند که در صادرات محصول و آشنایی با فعالان خارجی کمک میکند و میتواند راحتتر با آنان ارتباط برقرار کند.
وی درباره صادرات محصولات خود میگوید: تاکنون ۲۰۰ کیلوگرم عسل طبیعی به کشورهای کانادا و عراق صادر کردم و در صورت تقاضا آمادگی برای صادرات به سایر کشورها را هم دارم.
رنجبر اظهار کرد: در دورههای آموزشی که در استان و حتی خارج از استان مازندران برگزار میشد حضور پیدا میکردم و به همین دلیل توانستم در زمینه پرورش زنبور عسل، تولید ژل رویال، برداشت بره موم، پرورش ملکه و صادرات عسل موفق شوم.
شرکت در کنگره بینالمللی زنبورعسل در استانبول
وی گفت: با همکاری یک شرکت گروه زنبورداری سالانه اقدام به عرضه ملکههای اصلاحنژاد شده با بیشترین بازدهی به تمامی زنبورداران سراسر کشور کردیم. سال ۲۰۱۷ در کنگره بینالمللی زنبورعسل در استانبول حضور پیدا کردم و همین امر سبب شد ارتباط موثری با تولیدکنندگان بینالمللی برقرار کنم.
تمرکز روی فروش و صادرات
در ادامه از این جوان فعال در بخش تولیدی درباره داستان بازار فروش این محصول میپرسم، گفت؛ مراتع ایران یکی از متنوعترین و مرغوبترین عسلهای دنیا را دارد اما بهخاطر وجود تقلب در این عرصه متاسفانه نتوانستیم جایگاه باید و شاید را داشته باشیم، تصمیم گرفتم صادرات به اروپا را با توجه به حساسیتهای بالای طرف خریدار ورود پیدا کنم هر چند بسیار دشوار بهنظر میرسد اما منطقه خاورمیانه و روسیه میتوانند جزو بازارهای خوب برای عسل طبیعی ایران به حساب بیایند اما قشر زنبوردار توان تمرکز بر روی فروش و صادرات را ندارد.
انتظارات از سازمانهای مربوطه
وی ادامه میدهد؛ انتظاری که زنبوردار از سازمانهای مربوطه و اتحادیهها دارد این است که با ایجاد بستر و پل ارتباطی مناسب بین تولیدکننده و خریدار خارجی هم برای کشور ارزآوری ایجاد کند و هم زنبوردار با قیمت مناسب تولیدات خودش را عرضه کند که عرضه با قیمت مناسب میتواند دغدغه را از دوش زنبوردار بردارد و وی را ترغیب به ارائه محصول بیشتر و با کیفیت بالاتر کند و ایجاد رونق در این رشته مطمئنا باعث میشود جوانهای بیشتری به این شغل گرایش پیدا کنند.
فرصت کسب و کار زنبورداری همپای برنج و مرکبات
این جوان زنبوردار در کنار بحث فروش، بلایای طبیعی، بیماریها، مشکلات کوچ، نبودن بیمه مناسب و ... را نیز از مشکلات زنبورداری برمیشمارد و خاطر نشان میکند؛ این مسائل موجب شد که زنبورداری جزو مشاغل دشوار و با ریسک بالا به حساب بیاد. اگر حتی در بخشی از این موارد بهبود حاصل شود، زنبورداری ظرفیت ایجاد اشتغال فراگیر در مازندران را دارد و میتواند در کنار مرکبات و برنج، به محصول جدید این استان تبدیل شود.
تقویت سیستم ایمنی بدن انسان
رنجبر درباره عسل طبیعی و خواص آن نیز یادآور شد: عسل طبیعی خواص زیادی دارد و برای درمان بسیاری از بیماریها توصیه میشود اما مهمترین اثر این ماده شفابخش تقویت سیستم ایمنی بدن انسان است و قرار دادن عسل در سبد غذایی میتواند به سلامت کلی بدن، دوری از بیماری و افزایش قدرت مقابله با بیماری کمک کند و در شرایط فعلی در دوران همهگیری ویروس کرونا یکی از بهترین مواد غذایی به حساب میآید.
فروش عسل دستساز
ظاهرا عسل تقلبی موجود در بازار کام این تولیدکننده را نیز تلخ کرده است وی در این زمینه گفت: تولید و فروش عسلهای تقلبی و حتی دستساز کاملا آزاد است و افراد سودجو باعث کاهش سطح اعتماد مردم به عسلهای طبیعی موجود در بازار شدند؛ افزایش نظارتها و برخورد قانونی با متخلفان، جلوگیری از عرضه چنین محصولاتی در فروشگاهها میتواند بخشی از این بیاعتمادیها را جبران کند.
اهداف بزرگ در سال جهش تولید
رنجبر درباره ضرورت توجه به اقتصاد مقاومتی نیز اظهار کرد: بنده از سالها قبل در راستای فرمایشات رهبری عزیز مبنی بر اقتصاد مقاومتی با یک کندو شروع به کار کردم و به لطف خدا و مدد امام زمان(عج) این راه پر فراز و نشیب را نسبتأ به خوبی طی کردم و اکنون در سال جهش تولید تمام سعیم بر این است که در تولید عسل و دیگر فرآوردههای زنبور عسل به اهداف بزرگتری برسم و به همه جوانان و نوجوانان ایران عزیز توصیه میکنم اگر شرایط براشون مهیا است شغل تولیدی را انتخاب کنند، در حال حاضر در کنار فراهم کردن یک شغل تولیدی برای خودم به صورت فصلی زمینه اشتغال سه نفر را نیز فراهم کردم.
اشتغال شیرین
وی از عسل به عنوان طلای شیرین طبیعت و زندگی یاد میکند و در پایان گفت: لذت این درآمد و اشتغال شیرین را که با گل و گرده گلها به دست میآید مرا بیشتر به یاد خداوندی میاندازد که خالق و آفریدگار هستیبخش است.
بر اساس این گزارش، کارآفرینان استان مازندران در بخش کشاورزی نشان دادند اگر کمی همت و تلاش مسؤولان بر فعالیت آنان سایه افکنده شوند یقینا به موفقیتهای بزرگی دست پیدا میکنند.