معمولاً دو بار منفی بودن آزمایش برای ویروس کرونا با فواصل ۲۴ تا ۴۸ ساعت را به معنای پایان عفونت و واگیری بیماری شمرده میشود که اغلب ۱۴ روز پس از شروع علائم رخ میدهد.
اما یک بررسی اخیر پژوهشگران مرکز ملی بیماریهای عفونی سنگاپور و آکادمی پزشکی سنگاپور بر روی ۷۳ بیمار کرونا به نتایج جالبی از این لحاظ رسیده است. در این بیماران پس از روز یازدهم از شروع بیماری ویروس کرونا در نمونههای بیماران وجود نداشت یا قابلکشت نبود- این موضوع حتی در بیمارانی که همچنان آزمایش ماده ژنتیکی ویروس (آزمایش (PCR در آنها همچنان مثبت بود، مصداق داشت (این آزمایشها میان ویروس فعال و مواد ویروسی مرده تفاوت نمیگذارند).
این یافتهها میتواند توضیح دهد که چرا در برخی از افراد تا روزها یا هفتهها پس از بهبودی دوباره آزمایش ویروسی مثبت میشود. این پدیده باعث نگرانی درباره عفونت دوباره در بیماران بهبودیافته و مصونیت نیافتن افراد حتی پس از دچار شدن به ویروس کرونا شده بود.
اگر یافتههای این بررسی درست باشد میتوان نتیجه گرفت در بیمارانی که بهبود یافتهاند، پاسخ ایمنی بر ضد ویروس به وجود آمده است و حتی اگر مواد ویروسی در ترشحات تنفسی وجود داشته باشد، به معنای واگیردار بودن این بیماران نیست و این ویروسها پس از روز یازدهم از شروع علائم دیگر توانایی تکثیر در میزبانهای انسانی دیگر را ندارند.
بررسیهای قبلی در هنگکنگ، تایوان و آلمان درباره مدت واگیردار بودن بیماران کرونا نیز نشان دادهاند که سرایت ویروس از چند روزی پیش از شروع علائم تا حداکثر یک هفته پس از آن رخ میدهد.
با توجه به این یافتهها این امکان وجود دارد که در معیارها برای پایان دادن به مدت ایزوله ماندن بیماران یا مرخصیشان از بیمارستان تجدیدنظر کرد.
همچنین نگرانی درباره مقاوم بودن ویروس کرونا در برابر پاسخ ایمنی بر اساس گزارشها در مورد افرادی که آزمایششان هفتهها پس از بهبودی دوباره مثبت شده است، برطرف میشود. آزمایش مثبت در این افراد صرفاً به علت کشف باقیمانده مواد ویروسی است که قابلیت سرایت ندارند.