این بار محققان دریافتهاند کودکانی که شیر مادرشان را میخورند، وقتی به سن بزرگسالی میرسند، کمتر ممکن است به سرطان سینه مبتلا شوند؛ خبری که با توجه به میزان شیوع این نوع سرطان در جوامع امروزی، اهمیت خاصی میتواند داشته باشد.
به گزارش رویترز، این مطالعه را محققان دانشگاه ویسکانسین انجام داده و نتایج آن را در شماره آوریل نشریه اپیدمیولوژی منتشر کردهاند. در این مطالعه معلوم شده که دختران شیرمادرخوار، تا ۱۷ درصد کمتر از دخترانی که از شیر خشک تغذیه میکردهاند، در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه قرار دارند.
اما این تنها موردی نیست که تحقیقات بر اثر پیشگیریکننده شیر مادر نسبت به انواع بیماریها و نیز سرطانها، مهر تایید میزند. در مراجع پزشکی، فهرست بلندبالایی از بیماریهای حاد و مزمن وجود دارد که شیر مادر، از آنها پیشگیری میکند.
برخی از این بیماریها مانند عفونتهای گوارشی، ادراری و تنفسی و نیز سندرم مرگ ناگهانی شیرخوار، مربوط به دوران کودکی است؛ اما برخی دیگر، مانند دیابت قندی وابسته به انسولین، کلسترول بالای خون، بیماریهای قلبی و عروقی، بیماری کرون و کولیت اولسراتیو، آسم و انواع دیگر آلرژی، از جمله بیماریهایی هستند که احتمال وقوع آنها تا سن بزرگسالی وجود دارد و بررسیها نشان داده که استفاده از شیرمادر میتواند کودک را در برابرشان بیمه کند.
شواهد زیادی وجود دارد که نشان میدهد در کودکان تغذیهشده با شیر مادر، ذخایر چربی اضافی کمتر است و بهطور طبیعی این کودکان کمتر امکان دارد که دچار چاقی شوند. (البته ادامه تغذیه مناسب در سالهای بعدی هم شرط مهمی است) کلسترول خون، در زمان بزرگسالی این کودکان هم، بیشتر در محدوده طبیعی باقی میماند و این موضوع، هم میتواند به پیشگیری از بیماریهای قلبی و عروقی و دیابت کمک کند و هم در حذف یکی از عوامل خطر مهم برای سرطان سینه، یعنی چاقی، مؤثر باشد.
البته این تنها یک حدس است و باید مطالعات گستردهتری در مورد سازوکار دقیق تاثیر شیر مادر در کاهش احتمال ابتلای فرد به سرطان سینه انجام شود.همچنین برخی مطالعات نیز، از بالا بودن هوشبهر کودکانی حکایت دارد که شیرخوارگی خود را با تغذیه از شیر مادرشان گذراندهاند.
در یکی از تازهترین این مطالعات که هفته پیش نتایج آن در نشریه آرشیو روانپزشکی عمومی منتشر شد، مشخص شد کودکانی که 3 ماه اول زندگیشان را فقط با شیر مادر تغذیه شدهاند، و سپس این ماده مغذی در مراحل بعدی هم برایشان ادامه پیدا کرده است، در سن ۶ سالگی هم از لحاظ پیشرفت تحصیلی و هم از لحاظ هوشبهر (IQ) از سایر همسنوسالهایشان جلوتر بودهاند. این مطالعه را محققان دانشگاه مکگیل کانادا انجام دادهاند.
اما در مورد انواع سرطانها؛ بررسیهای زیادی صورت نگرفته، اما آخرین مطالعات، خبر از تاثیر مثبت آن میدهند. به عنوان مثال برخی از این مطالعات نشان داده که کودکان شیرمادرخوار، احتمال کمتری دارد که در بزرگسالی به لنفوم مبتلا شوند.
این مطالعه جدید هم، تایید پیشگیری از یک نوع دیگر از سرطانها را میدهد؛ اینها همه، گذشته از همه خواص مفیدی است که شیردهی بر خود مادران دارد. پیشگیری از سرطان تخمدان و نیز سرطان پیش از قاعدگی پستان، ۲ نوع مشخص از بیماریهایی هستند که شیر دادن به کودک، احتمال آن را در مادر کم میکند.
بنابراین میتوان با جدیت به مادران توصیه کرد که هم برای سلامت خودشان و هم برای سلامت فرزندشان، سعی کنند از شیر خودشان برای تغذیه او استفاده کنند.