استان خوزستان تابستان هر سال با گرمای شدید مواجه است و گفته می‌شود چند روز پیش یک شهر در این استان گرم‌‎ترین شهر جهان بوده است؛ استانی که با وجود این دمای بالا همچنان در فهرست مناطق کرونایی کشور قرار دارد.

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایران، بنا بر اعلام سازمان جهانی هواشناسی، شهرستان امیدیه در استان خوزستان روز ۲۱ تیرماه با دمای بالای ۵۰.۹ درجه به ‌عنوان گرم‌ترین شهر جهان معرفی شد که در این رده‌بندی شهرهای صفی‌آباد دزفول و آبادان نیز به چشم می‌خوردند. به‌گفته مدیرکل هواشناسی خوزستان، از هفته گذشته دمای هوا در برخی نقاط این استان از ۵۰ درجه نیز عبور کرده است.

به‌گفته مدیرکل هواشناسی خوزستان، از هفته گذشته دمای هوا در برخی نقاط این استان از ۵۰ درجه نیز عبور کرده است.

محمد سبزه‌زاری مدیرکل هواشناسی خوزستان تغییر اقلیم را به‌ عنوان یکی از مهم‌ترین عوامل افزایش دمای هوا در خوزستان و اهواز از سوی کارشناسان اعلام کرد و گفت: پیش‌بینی می‌شود تا اواسط هفته جاری دمای استان ۲ تا ۳ درجه کاهش پیدا کند. البته کاهش دما در مرکز استان در حالی اتفاق می‌افتد که شهر اهواز در صدر گرم‌ترین شهرهای کشور و جهان طی یک هفته گذشته بود، چنان که دمای هوای این شهر به بالای ۵۰ درجه رسید و در صدر گرم‌ترین شهرهای جهان قرار گرفت.

البته مدیرکل هواشناسی خوزستان این نکته را هم متذکر شد که منطقه خوزستان و استان‌های جنوب شرق عراق و کشور کویت و قسمت‌هایی از شمال شرق عربستان همیشه گرم‌ترین مناطق مسکونی جهان بوده‌اند و به طور معمول دمای هوای بالا را در فصل تابستان به دفعات زیاد تجربه کرده‌اند.

وی افزود: در خوزستان در اواخر خرداد و تیرماه همیشه این شدت گرما اتفاق می‌افتد و دمای بالای ۵۰ درجه را در این مناطق داریم. امسال در ۱۵ روز اول تیرماه دمای زیر ۵۰ درجه را داشتیم که هوای نسبتا خوبی هم بود اما سال قبل در این مدت دمای بالای ۵۰ درجه را گذراندیم که نشان می‌دهد هوا طی این مدت در سال گذشته گرم‌تر هم بوده است. طی ۳ سال قبل اهواز در تابستان دمای هوای ۵۴ درجه را هم تجربه کرد.

سبزه‌زاری با اشاره به دمای ۵۰.۹ درجه شهر امیدیه و ۵۰.۷ درجه شوش در چند روز گذشته نیز گفت: امیدیه همیشه جزو مناطق گرم خوزستان در فصل تابستان بوده که معمولا دمای بالای ۵۰ درجه را هم داشته است. شهر شوش هم با دمای ۵۰.۷ درجه دومین شهر گرم بعد از امیدیه بوده است.

از طرفی مهران رفیعی فرماندار امیدیه شدت گرمای شهر امیدیه در این فصل از سال را تقریبا عادی دانست و اظهار داشت: امیدیه اغلب در فصل تابستان رکورددار شهرهای جهان به ‌دلیل گرمای زیاد است.

  • تاثیر گرما بر شیوع کرونا

با گرم‌تر شدن هوا در این مناطق به سراغ سید محمد علوی معاون دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور اهواز رفتیم تا تأثیر این شدت گرما بر شیوع کرونا را نیز بدانیم. دکتر علوی معتقد است این شدت گرمایی که از سوی سازمان هواشناسی جهانی برای اهواز و امیدیه اعلام شد، بی‌سابقه نبوده زیرا در کشور ما همیشه در فصل تابستان در خوزستان این مسأله وجود داشته و متأسفانه رنج‌آور نیز است.

وی در مورد تأثیر گرما بر افزایش و کاهش مبتلایان کرونا نیز گفت: اگرچه برخی از پزشکان و مسئولان می‌گفتند شدت گرما ممکن است باعث تضعیف ویروس و کم شدن آمار مبتلایان به کرونا شود اما با شرایط فعلی کشور در مورد این بیماری شاهد اتفاق برعکس هستیم. برخلاف تصورات برخی، گرما نه‌تنها بر کاهش انتقال این ویروس تأثیری نداشته بلکه آمار بالاتر هم رفته است. در واقع،، با وجود تصورات قبلی، تاکنون گرما نه تنها ویروس کووید-۱۹ را ازبین نبرده بلکه شدت انتقالش را نیز بیشتر کرده است.

دکتر علوی با اشاره به اینکه مردم به‌خاطر گرما مجبورند از وسایل سرمایشی استفاده کنند و در مناطقی مانند استان خوزستان که بیشتر مراکز خرید  شهرهایش مسقف و سربسته و مجهز به این نوع وسایل برای خنک شدن است، ادامه داد: در چنین فضاهایی شرایط انتقال ویروس بیشتر می‌شود. به ‌دلیل اینکه در گرما قدرت تبخیر بالا می‌رود و ریزقطرات تنفسی ناشی از عطسه و سرفه افراد در چنین مکان‌هایی باعث می‌شود بیشتر در هوا منتشر و پراکنده شود. این ذرات قطرات تنفسی وقتی تبخیر می‌شوند اندازه‌هایشان کوچک‌تر و به‌صورت ذرات معلق در هوا می‌توانند در فواصل حتی تا ۲ متر هم پراکنده و پخش شوند و افراد زیادی را به این بیماری مهلک مبتلا کنند. براین اساس، با وجود تصورات، تاکنون گرما نه‌تنها ویروس کووید۱۹ را از بین نبرده بلکه شدت انتقالش را نیز بیشتر کرده است.

معاون دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور اهواز با اشاره به نکات مذکور از مردم - به‌خصوص خوزستانی‌ها - درخواست کرد همواره در صورت ضروری نبودن تا حد امکان از منزل خارج نشوند، در مراکز تجمعی مانند پاساژها و مراکز خرید حضور نداشته باشند، مراسم عزا و عروسی را برگزار نکنند، رعایت فاصله بیش از ۲ متر را مدنظر داشته باشند و همچنین آداب سرفه و عطسه کردن را رعایت و شستن دست‌ها را به دفعات فراموش نکنند.

  • نیم‌نگاه

منطقه خوزستان و استان‌های جنوب شرق عراق و کشور کویت و قسمت‌هایی از شمال شرق عربستان همیشه گرم‌ترین مناطق مسکونی جهان بوده‌اند. اگرچه برخی از پزشکان و مسئولان می‌گفتند شدت گرما ممکن است باعث کم شدن آمار مبتلایان به کرونا شود اما با شرایط فعلی کشور در مورد این بیماری شاهد اتفاق برعکس هستیم.