داوطلبان کنکور سراسری در حالی خود را برای این آزمون سرنوشت‌ساز آماده می‌کنند که علاوه بر اضطراب امتحان باید بر استرس بیماری کوویدـ۱۹ نیز غلبه کنند آن هم در شرایطی که تا هفته گذشته به دلیل بلاتکلیفی بر سر برگزار شدن یا نشدن کنکور سراسری تحت فشار بودند.

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایرنا، ستاد ملی مبارزه با کرونا جلسه فوق‌العاده‌ای برای تصمیم‌گیری در خصوص زمان مجدد برگزاری کنکور سراسری و بررسی پیشنهاد مهلت یک‌ماهه سازمان سنجش برگزار کرد. بعد از ساعت‌ها انتظار، پایان این جلسه به انتشار بیانیه مشترک وزرای علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ختم شد که حاکی از آن بود که کنکور در همان تاریخ تعیین‌شده برگزار می‌شود.

این بیانیه تاکید کرده است: پیرو اعلام نیاز به زمان بیشتر برای برگزاری آزمون سراسری توسط مجریان آزمون سراسری ورود به دانشگاه‌ها به نیت یافتن فضای مناسب برای برگزاری منطبق با پروتکل‌های سختگیرانه، مشروط به تایید تغییر تاریخ در ستاد ملی مدیریت کرونا، از آنجا که این تغییر به دلایل متعدد مورد تایید ستاد قرار نگرفت، مقرر شد با همکاری استانداران محترم، مراکز آموزشی، فرهنگی، ورزشی، نظامی و انتظامی، کمبود فضاها و تجهیزات مورد نیاز جهت اعمال و اجرای پروتکل‌ها مهیا و آزمون سراسری در تاریخ مصوب قبلی ستاد ملی مدیریت کرونا (در روزهای ۲۹، ۳۰ و ۳۱ مرداد و یکم شهریورماه) برگزار شود.

تعویق کنکور منتفی شد ؛ کنکور ۹۹ سر وقت برگزار می‌شود 

بنابراین کنکور سراسری ۹۹ در روزهای ۲۹، ۳۰ و ۳۱ مردادماه و اول شهریورماه با رقابت یک میلیون و ۳۹۳ هزار و ۳۱ نفر برگزار می‌شود.

امسال شرایط متفاوت است استرس کرونا به استرس کنکور اضافه شده است و فقط چند روز تا نوبت برگزاری آزمون سراسری ۹۹ که تعداد داوطلبان انبوهی دارد، باقی مانده است.

تا جایی که برای حفظ سلامت دانشجویان منصور غلامی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری ۲۵ مردادماه اعلام کرد که فاصله‌گذاری کنکور سراسری ۹۹ برای رفع نگرانی داوطلبان از یک متر و ۶۰ سانتی‌متر به یک متر و ۸۰ سانتی‌متر افزایش یافته اما نیاز است داوطلبان و خانواده‌ها برای آرامش بیشتر چند نکته را رعایت کنند تا آزمون سراسری را به خیر و خوشی پشت سر بگذارند.

عبور از بهانه‌گیری‌های ذهنی

حسین پورشهریار، عضو هیات علمی دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه شهید بهشتی، در خصوص تمرینات کاهش استرس کنکور گفت: داوطلب‌ها معمولا دانش‌آموزند و یا پشت کنکور قرار گرفته‌اند که در هر دو حالت مدتی تلاش کرده و خود را برای آزمونی به نام کنکور آماده کرده‌اند.

به گفته وی، زمانی که داوطلب برای کنکور تلاش کرده به سطحی از آمادگی رسیده است که در چند ساعت آزمون بدهد بنابراین نیاز است به برخی نکات اهمیت دهد. در روزهای منتهی به آزمون معمولا ذهن ما بهانه‌گیر می‌شود به این معنا که ذهن منتظر اتفاق و رویدادی است که با خود بگوید حتما دچار مشکل می‌شوم، بنابراین بسیار اهمیت دارد که داوطلب در روزهای منتهی به کنکور از بهانه‌گیری‌های ذهنی عبور کند.

وی افزود: ممکن است داوطلب احساس کند همه مطالبی را که خوانده فراموش کرده است یا با خود فکر کند که چقدر بدشانس است که کنکورش با شیوع بیماری کوویدـ۱۹ هم‌زمان شده است که تمام این افکار موانع ذهنی هستند. بنابراین بسیار مهم است که گفت‌وگوهای ذهن خود را اصلاح کند.

این روانشناس توضیح داد: باید به این موضوع فکر کنیم که این اتفاق (کرونا) فرصت بوده و مزاحم نیست به این معنا که در شرایط کرونایی که برخی رقبا استرس می‌گیرند من می‌توانم از استرس آن‌ها به نفع خود استفاده کنم.

وی گفت: به طور طبیعی هر فردی که آزمون مهمی دارد در روزهای منتهی به آزمون احساس می‌کند تمام مطالب را فراموش کرده است. اما زمانی که پنج دقیقه از آزمون گذشت تمام مطالب را به یاد می‌آورد بنابراین داوطلبان نگران این موضوع نباشند.

ممنوعیت رفتن به مهمانی، مسافرت و گردش 

پورشهریار با بیان این‌که داوطلب از چند روز پیش از کنکور تا زمان رویداد باید تکالیف شخصی و خودمراقبتی را انجام دهد، توضیح داد: داوطلب باید مراقب باشد زحماتی که در ماه‌های زیادی کشیده با افکار منفی از بین نرود و مراقب سلامت، میزان خواب و تغذیه خود باشد.

عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی افزود: داوطلبان توجه داشته باشند که چند روز پیش از کنکور دچار سرماخوردگی و تب نشوند و تصمیمات ناآگاهانه نگیرند بنابراین از مسافرت و به گردش رفتن به‌جد خودداری کنند. همچنین به مهمانی نروند و مهمانان نیز به خانه آن‌ها نیایند و چند روز پیش از کنکور را از نظر جسمی، تغذیه و خواب و از نظر روحی نیز مراقب خود باشند.

از استرس کرونا به نفع خود استفاده کنید

عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی گفت: اگر داوطلبی بخواهد خود را از نتیجه‌ای که نگرفته است،‌ تبرئه کند ذهن بهانه‌گیری می‌کند که این بهانه کرونا یا هر اتفاق دیگری است. اما ما باید از این درگیری‌های ذهنی خلاص شویم. کرونا برای همه محدودیت ایجاد کرده است، اما باید به عنوان فرصت به آن نگاه کرد که داوطلب با کنترل استرس خود می‌تواند از سایر رقیبان پیشی بگیرد.

به گفته وی، داوطلبانی که به کرونا مبتلا هستند نهایت تلاش خود را می‌کنند و در آینده که عملکرد خود را ارزیابی می‌کنند، از خودشان رضایت دارند زیرا به رغم این‌که گرفتار بیماری بودند در آزمون سراسری شرکت کردند.

تمرینات شب کنکور

پورشهریار با اشاره به تمرینات شب کنکور گفت: داوطلب یک شب مانده به کنکور مطالب جدید نخواند و خود را درگیر اخبار منفی نکرده و همچنین به رویدادهایی که بار اضطرابی دارد توجه نکند.

وی توضیح داد: نیاز است داوطلبان دو روز پیش از کنکور خواب خود را تنظیم کنند. همچنین مقداری زودتر از زمان مقرر در محل آزمون حضور پیدا کند تا از استرس دیر رسیدن و ترافیک دور بماند.

عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی با بیان این‌که نیاز نیست داوطلب مطالبی که تاکنون نخوانده و بر آن‌ها مسلط نیست، چند روز پیش از کنکور مطالعه کند، گفت: در ساعت کنکور سه عامل من (داوطلب)، سوالات و خداوند را در نظر بگیرند و از حداکثر هوش و توانایی خود استفاده کنند تا گزینه صحیح را شناسایی کرده و به بد بودن شرایط محیطی و سایر موضوعات توجه نکنند.

این روانشناس افزود: اگر داوطلب توانست تا پیش از آغاز کنکور شرایط را تغییر دهد، بسیار خوب است اما اگر نتوانست (مثل صدای کولر، نامناسب بودن صندلی) پس از آن تنها ذهن خود را درگیر سوالات کنکور کند و اگر نتوانست به برخی سوالات پاسخ دهد، مایوس نشود و به فکر پاسخ به سایر سوالات باشد.

نقش خانواده‌ها

پورشهریار با اشاره به نقش خانواده‌ها پیش از کنکور گفت: نیاز است خانواده‌ها کنکور را وحشتناک توصیف نکنند و تلاش فرزندانشان را محور قرار دهند از آن‌ها به خاطر تلاششان تشکر کنند نه این‌که فقط به نتیجه کنکور توجه کنند.

وی توصیه کرد: خانواده‌ها مراقب باشند مهمان و شخص جدیدی تا زمان کنکور وارد منزل آن‌ها نشود و به مسافرت خارج شهر و بین شهری نروند. داوطلب حتما شب قبل کنکور برای شادابی بیشتر دوش بگیرد و پس از آن نیز یک مقدار زودتر از زمان مقرر در محل آزمون حاضر شود و اگر امکان دارد خانواده‌ها یک روز قبل مسیر محل آزمون را بررسی کنند.

این روانشناس معتقد است: کنکور یک مرحله از زندگی است شاید در زمان حال آن را بسیار مهم و تعیین‌کننده بدانیم، اما پس از گذشت زمان آنچه موجب رضایت ما می‌شود میزان تلاش ماست.
 

برچسب‌ها