به گزارش همشهریآنلاین به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، نیاز به داشتن سرپناه و مکانی امن برای زندگی از دیرباز مورد توجه همه انسانها بوده است؛ بعد از فاجعه پلاسکو مسئولان در جلسات مختلف تصمیم گرفتند ساختمانهای خطرآفرین مانند پلاسکو را شناسایی و ایمنسازی کنند. در اصفهان ۲۵۰ ساختمان خطرآفرین شناسایی شد که از این تعداد مالکان ۱۳۰ سازه برای رفع نواقص کوشیدهاند.
شناسایی ۲۵۰ ساختمان خطرآفرین در کلانشهر اصفهان
منصور شیشهفروش، مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان گفت: به منظور پیشگیری از رخداد حوادث در ساختمانهای فرسوده و مهم (در حوزههای گردشگری، امداد و نجات، تجاری، مسکونی، تاریخی، فرهنگی و غیره) در یکسال گذشته در ۱۰۷ شهر استان اصفهان کارگروه شناسایی سازههای آسیبپذیر، فرسوده و خطرپذیر تشکیل شد. ساختمانهای خطرپذیر با همکاری گروهی از کارشناسان نظام مهندسی ساختمان، شرکتهای برق و گاز، کارشناسان شهرداری و آتشنشانی شناسایی و در این فرآیند، پهنه خطرپذیری، میزان تابآوری در برابر زلزله، وجود امکانات اطفای حریق، امکانات مطلوب در حوادث مختلف و ایمنی شبکههای برق، گاز و آب بررسی و ارزیابی میشود. این کارگروه در یکسال گذشته ۲۵۰ ساختمان در شهر اصفهان را بررسی کرد که از این تعداد مالکان ۱۳۰ ساختمان به تذکرات کارگروه عمل و از تایید ایمن شدن بناها را دریافت کردند و سایر ساختمانها نیز در دست بررسی هستند که به تعدادی از آنها اخطاریههای رفع نواقص داده شده است. در جلسه اخیر کارگروه شناسایی سازههای آسیبپذیر مقرر شد تا باقی ساختمانهای کلانشهر اصفهان و ساختمانهای جدید نیز با رویکرد پیشگیری از حوادث غیرمترقبه مورد بررسی کارشناسانه این کارگروه قرار بگیرد و برای رفع نواقص اقدام شود.
شناسایی بافت فرسوده و خطرآفرین در شهرستانهای اصفهان
او در خصوص شناسایی سازههای پرخطر در شهرستانهای استان اصفهان عنوان کرد: به تازگی در نجفآباد، کاشان، نایین و فولادشهر ارزیابیهای فنی در خصوص شناسایی مراکز تجاری و مسکونی فرسوده انجام شده و اخطاریههای لازم به مالکان ابلاغ و نتیجه رفع نواقص در دست پیگیری کارگروه شناسایی ساختمانهای پرخطر هر شهرستان قرار گرفته است. کارگروههایی که در شهرهای استان اصفهان تشکیل شدهاند موظف هستند ضمن شناسایی ساختمانهای خطرآفرین نتیجه پیگیری و رفع نواقص را به مدیریت ستاد بحران اعلام کنند تا شاهد رخداد حوادث مختلف در بافت فرسوده و پرخطر نباشیم.
وجود بافت فرسوده و خطرآفرین در قدیمیترین شهر جدید ایران
خدامراد صالحی، فرماندار لنجان در خصوص بافت فرسوده و خطرآفرین فولادشهر بیان کرد: فولادشهر قدیمیترین شهر جدید ایران محسوب میشود و از دید کارشناسان، چون جزو شهرهای جدید شناخته میشود بحث بافت فرسوده در آن معنایی ندارد، اما طی ماههای گذشته فرمانداری لنجان تمام تلاش خود را برای اثبات وجود بافت فرسوده و پرخطر در این شهر به مسئولان استانی، کشوری و ملی بکار گرفته است. فولادشهر با ۵۰ سال قدمت دارای ساختمانهای بلند مرتبه ۱۲ طبقهای است که خطرآفرین هستند، شهرداری فولادشهر به عنوان متولی و سایر نهادهای مربوط در قالب کارگروه بازآفرینی شهری و شناسایی ساختمانهای پرخطر طی جلسات مختلف با مطالعه و کارشناسیهای متعدد در حال طراحی، طرحی جامع و مناسب هستند تا بتوانیم بافت فرسوده این شهر را بازسازی کنیم.
بازسازی بافت فرسوده فولادشهر، در گرو نتیجه مطالعات تحقیقاتی
فرماندار لنجان ادامه داد: پس از طراحی و به نتیجه رسیدن جلسات مشاوران و کارشناسان طرح مورد نظر برای گرفتن تایید به کارگروه ماده پنج استان ارسال خواهد شد تا در صورت تایید وارد مرحله اجرایی شویم. با توجه به اهمیت نتیجه تحقیقات کارگروه بازسازی بلندمرتبههای فولادشهر، برای بازسازی این ساختمانهای فرسوده دو موضوع مطرح است، نخست اینکه بلند مرتبهها به صورت کامل تخلیه و ساکنان آنها در مکانهای دیگری اسکان داده شوند و بلندمرتبه در نقطه دیگری ساخته شود یا با حضور ساکنان، ساختمانها بازسازی شود؛ بنابراین منتظر پاسخ گروه تحقیقاتی هستیم تا بهترین راه بازسازی را انتخاب کنیم. ۱۹ ساختمان بلندمرتبه در فولادشهر وجود دارد که هزار و ۲۰۰ خانوار را در خود جای داده است، هر حادثهای در این ساختمانها با خسارات جبرانناپذیری همراه خواهد بود؛ از همین رو تلاش میکنیم تا نتیجه مطالعات ظرف سه تا چهار ماه آینده به فرمانداری اعلام شود.
شناسایی ۳۸ هکتار بافت فرسوده در نجفآباد
مجتبی راعی، فرماندار ویژه نجفآباد در مورد وجود بافت فرسوده در این شهرستان گفت: کل مساحت بافت فرسوده شهر نجفآباد ۴/۶۳۸۵ هکتار است که از این وسعت ۳۸/۴۵۷ هکتار محدوده مصوب بافت فرسوده شهر نجفآباد محسوب میشود و دارای مصوبه کمیسیون ماده ۵ مورخ ۱۳/۴/۱۳۸۹ است. حدود ۱۰ درصد بافت شهر نجفآباد تجاری (حدود ۱۸/۲۳ هکتار) و مابقی بافت مسکونی (۸۹/۲۷۷ هکتار) است.
ساختمانهای جدید غیراستاندارد عامل افزایش بافت خطرآفرین در نجفآباد
فرماندار ویژه نجفآباد بیان کرد: بر اساس مطالعات انجام شده و با مقایسه شاخصهای آماری سالهای ۷۳ و ۹۰ به نظر میرسد یکی از علل افزایش بناهای تخریبی در سالهای اخیر رشد چشمگیر شهرنشینی و شکلگیری سکونتگاههای غیررسمی و حاشیهای با استاندارد ساخت پایین بوده بطوری که بخش قابل توجهی از ساختمانهای این بخش از شهر با وجود قدمت کم، ناپایدار و تخریبی هستند. یکی از اقدامات انجام شده در این زمینه، تاکید بر رعایت الزامات فنی در محدودههای توسعه جدید و حاشیهای و وضع ضوابط سختگیرانه بوده است، اعطای تسهیلات برای مقاوم سازی منازل مسکونی یکی دیگر از اقداماتی است که انجام شده است. اعمال تخفیف صدور پروانه ساختمانی توسط شهرداریها، تهیه طرح احیاء و بهسازی میدان امام (باغ ملی) و تامین اعتبار برای اجرای طرح مذکور (در حال انتخاب پیمانکار)، تجمیع و تفکیک اراضی خرید خانههای قدیمی و تاریخی و مرمت و بهسازی و ایجاد محور گردشگری، رونق بخشی به بافت فرسوده برای تشویق مردم به احیای بافت، خرید برجهای تاریخی صفا و تهیه طرح مرمت برج از دیگر اقدامات به منظور بازسازی بافت فرسوده در این شهرستان است.
۳۰ درصد بافت شهر کاشان نیازمند بازآفرینی است
علی اکبر مرتضایی، فرماندار و رئیس ستاد بازآفرینی شهری کاشان بیان کرد: حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد بافت شهری کاشان فرسوده است و در مجموع ۱۷۰۰ هکتار از بافت این شهر تاریخی، فرسوده و حاشیه شهر محسوب میشود. حدود ۱۵۰ فقره از تسهیلات ستاد بازآفرینی برای تخریب و بازسازی منازل در بافت فرسوده شهری پرداخت شده در صورتی که تسهیلات ستاد بازآفرینی بصورت کافی، لازم و در شأن و نیاز بافت شهری کاشان از استان اصفهان پرداخت نشده است. این شهر دارای ۷۰۰ هکتار بافت تاریخی ارزشمند است که ۵۰۰ هکتار آن به صورت یکپارچه، منسجم و متمرکز از خیابان فیض تا خیابان امام است و ۲۰۰ هکتار آن نیز به صورت لکهای و پراکنده است که بناهای ارزشمندی همچون بازار و خانههای تاریخی را در دل خود دارد.
مرتضایی، با تاکید بر اجرای طرح مطالعاتی مشاور بر بافت حاشیهنشینی شهر کاشان و بررسی و استخراج نتایج آن برای بازآفرینی عنوان کرد: با انتخاب مشاور مطالعات کاربردی نقشههای شهرسازی با کاربری اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و رفاهی تهیه شده و حتی در برخی مناطق حاشیه شهر، طرحهای ارزشمندی اجرا شده است. اجرای ۴۰ طرح بازسازی در بافت تاریخی و فرسوده شهر کاشان از جمله مرمت و ساماندهی گذرها، کوچهها و آب انبارها در محلات محتشم، درب باغ و کف سازی و دیوارسازی محله آقا بزرگ (به عنوان نخستین طرح بازسازی بافت تاریخی)، پیاده راه فیض و بدنه سازی گذر درب یلان و مرمت بازارچه رنگرزها به صورت ویژه تعدادی از طرحهای اجرا شده در بافت تاریخی شهر کاشان است. اجرای تالار اجتماعات شهر در یکی از محلات قدیمی با استفاده از ظرفیت آب انبار دارکوب و اجرای طرح مطالعاتی، مرمت و بازسازی بازار تاریخی کاشان با یک میلیارد تومان هزینه از دیگر طرحهای بازسازی بافت تاریخی و فرسوده کاشان است.
هرچند که مسئولان استان اصفهان درصدد بازسازی و بازآفرینی بافتهای فرسوده و ساختمانهای خطرآفرین هستند، اما با توجه به اهمیت این موضوع شایسته است که شناسایی و بازسازی سازههای خطرآفرین با سرعت بالاتری انجام شود، زیرا در صورت بروز حادثه، جبران خسارت جانی و مالی بسیار سخت خواهد بود.