به گزارش همشهری انلاین به نقل از مهر، ایندپندنت نوشت در مراسم انتخاب برنده جایزه بوکر بینالمللی که به دلیل شیوع ویروس کرونا به صورت آنلاین برگزار شد، «ناراحتی غروب» نوشته ماریکه لوکاس راینِوِلد به عنوان برنده این جایزه انتخاب شد. این کتاب که با ترجمه میشل هاچیسون از زبان هلندی منتشر شده موفق شد تا جایزه ۵۰ هزار پوندی این رقابت را از آن خود کند.
این جایزه که قرار بود ۱۹ ماه می، برندهاش را معرفی کند برای شیوع کرونا ویروس تا دیروز ۲۶ آگوست به تعویق افتاد. تد هاجکینسون رییس هیات داوران گفت: این کتاب از همان اول که وارد پروسه داوری شد همه ما را خیره کرد و تحسین ما با خواندن دور دوم و سوم فقط بیشتر شد. وی همچنین از این کتاب به عنوان کتابی با قدرت برانگیختگی بسیار از دوران کودکی که با شرم و رستگاری عجین شده یاد کرد. وی افزود این رمان نشان دهنده قدرتی غیرقابل انکار از سوی نویسندهای با استعداد و تواناییهای خیرهکننده است.
به این ترتیب این نویسنده ۲۹ ساله هلندی ۵ رقیب دیگر خود را که شامل «اشراق درخت گوجه سبز» نوشته شکوفه آذر و مترجم ناشناس، «ماجراجوییهای آهن چینی» نوشته گابریلا کابزون کامارا و ترجمه آیونا مکینتایر و فیونا مکینتاش از زبان اسپانیایی، «تیل» نوشته دانیل کِلمان و ترجمه راس بنجامین از زبان آلمانی، «فصل توفان» نوشته فرناندو ملچور و ترجمه سوفی هیوز از زبان اسپانیایی، «پلیس حافظه» نوشته یوکو اوگاوا و ترجمه استفن اشنایدر از زبان ژاپنی میشد که به فهرست نهایی راه یافتهبودند، پشت سر گذاشت.
این جایزه شامل هر اثر داستانی میشود که به هر زبانی نوشته شده اما به زبان انگلیسی ترجمه شده و در بریتانیا یا ایرلند منتشر شده باشد. جایزه ۵۰ هزار پوندی این رقابت به طور مساوی بین نویسنده و مترجم اثر تقسیم میشود. هان کانگ نویسنده کرهای و نیز اولگا توگارچوک نویسنده لهستانی که برنده نوبل ۲۰۱۸ شد از برندگان پیشین این جایزه هستند. این جایزه اهدا میشود تا یادآوری کند که قصهگویی و روابط بین زبانها، فرهنگها و راههایی برای تجربه دنیا چقدر اهمیت دارند و ما را با مکانها و شخصیتهای مختلف آشنا کند.
امسال هیات داوری شامل جنیفر کرافت مترجم کتاب «پروازها» نوشته اولگا توگارچوک، والری لوئیزلی برنده جایزه فولیو ۲۰۲۰، جیت تاییل نویسنده، تد هاجکینسون مدیر مرکز ادبی لندن و لوسی کامپوس مدیر مرکز بینالمللی نویسندگان در فرانسه با بررسی ۱۲۴ کتاب در مرحله اولیه به انتخاب برنده دست زدند. سال پیش «اجرام آسمانی» نوشته جوخه الحارثی و ترجمه مریلین بوت برنده این رقابت شده بود.
درباره کتاب: «ناراحتی غروب» با زبانی شاعرانه، خام و رقت انگیز زندگی در خانوادهای مسیحی در هلند را تصویر میکند. این کتاب از منظر «جاس» ۱۰ ساله روایت میشود که پس از آنکه آرزو میکند کاش برادرش به جای خرگوشش مرده بود، او را در یک حادثه ناگهانی از دست میدهد. این کتاب تصویری تاریک از دوره کودکی ارایه میکند که خانوادهای ویران شده نه تنها با اندوه که به دلیل عدم بیان این درد، در مرکز آن جای دارد.