همشهری آنلاین، سارا کلهر: محسن حاجیمیرزایی وزیر آموزش و پرورش در هفتههای گذشته بارها تاکید کرده است که «به طور قطع شنبه پانزدهم شهریور روز آغاز سال تحصیلی است». او گفته: به همان میزانی که آموزش برای ما اهمیت دارد، سلامت دانشآموزان هم مهم است و تلاش داریم تمام پروتکلهای بهداشتی را برای بازگشایی مدارس در ۱۵ شهریور اجرا کنیم.
اما در پی همین اصرار، در روزهای گذشته مسئولان آموزش و پرورش در پاسخ به نگرانیهای خانوادهها و جامعه به بازگشایی مدارس به دلیل شیوع ویروس کرونا گفتگوهای مختلفی داشتهاند تا بگویند تلاش کردهاند نه به آموزش دانشآموزان لطمهای وارد شود و نه سلامت آنها تهدید شود.
با این حال ظاهرا توضیحات مدیران ارشد آموزش و پرورش قانع کننده نبوده است. علیرضا منادی سفیدان رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی درباره زمان بازگشایی مدارس به همشهریآنلاین گفت: نمایندگان راضی به برگزاری کلاسها در ۱۵ شهریور نبودند اما وزیر محترم آموزش و پرورش گفتند از ۱۵ شهریور آموزش شروع نمیشود در واقع کارهای ستادی و فعالیت آموزش و پرورش شروع خواهد شد تا بتوانیم از اول مهر کلاسها را به صورت مجازی یا حضوری برگزار کنیم.
منادی سفیدان با اشاره به نگرانی خانوادهها درباره بازگشایی مدارس گفت: گروهی از خانوادهها به ما نامه دادند و خواستار تعطیلی یکساله مدارس شدند اما این عملی نیست. ما ناگزیر به بازگشایی مدارس و شروع آموزش هستیم.
وی درباره چگونگی برگزاری کلاسها و کیفیت آموزش از راه دور خصوصا در مناطق محروم که امکان دسترسی به اینترنت و وسایل هوشمند وجود ندارد، گفت: با وجود اینکه آموزش مجازی همه انتظارات ما را برآورده نمیکند، اما به هر حال از این طریق آموزشهایی داده میشود و عمر بچهها تلف نمیشود. بنابراین حتما سال تحصیلی برگزار خواهد شد حتی اگر فقط یک درصد برای دانشآموزان مفید باشد.
ممنوعیت برگزاری کلاسهای حضوری در مناطق قرمز
رئیس کمیسیون آموزش مجلس در حالی که روز سهشنبه ۱۱ شهریور محسن حاجیمیرزایی وزیر آموزش و پرورش گفته بود اصل بر حضور دانشآموزان در مدارس است به همشهریآنلاین گفت: «مسلما حضور دانشآموزان در مدارس بهترین روش برای آموزش است. آموزش حضوری به نفع دانشآموزان است و مهمتر اینکه با این روش هیچ دانشآموزی از تحصیل محروم نخواهد ماند، اما در این باره باید تابع ستاد ملی مبارزه با کرونا باشیم.»
منادی سفیدان اضافه کرد: ستاد ملی مبارزه با کرونا اعلام کرده است در مناطق قرمز کلاس تشکیل نمیشود و آموزش مجازی خواهد بود و در مناطق زرد هم ظرفیت کلاسها با ۱۰ دانشآموز تشکیل میشود. در مناطق قرمز حتی دانشآموزان پایه اول ابتدایی هم به صورت مجازی آموزش میبینند و به هیچ عنوان در این مناطق کلاس حضوری برگزار نخواهد شد.
چگونگی آموزش از راه دور در مناطق محروم
رئیس کمیسیون آموزش مجلس درباره نحوه آموزش مجازی در ۱۳ استان قرمز که اتفاقا برخی از آنها مناطق محروم با محدودیت دسترسی به امکانات آموزش مجازی هستند گفت: مسئولان آموزش و پرورش در این باره گفتهاند در مناطقی که دسترسی به اینترنت وجود ندارد یا دانشآموزان امکان استفاده از گوشی هوشمند، لپتاپ و تبلت را ندارند صداوسیما تمام قد به میدان خواهد آمد. صداوسیما ۹۷ درصد کشور را تحت پوشش دارد و از این طریق میتوانیم به دانشآموزان این مناطق آموزش بدهیم. برای مناطقی که حتی به تلویزیون هم دسترسی ندارند بستههای آموزشی تهیه شده است یا اینکه به این مناطق معلم اعزام خواهد شد.
احتمال افزایش بازماندگان از تحصیل
منادی سفیدان با اشاره به تلاش مسئولان آموزش و پرورش برای محروم نشدن دانشآموزی از تحصیل، گفت: با وجود همه تمهیداتی که وزارت آموزش و پرورش برای آموزش مجازی اندیشیده است و پیگیری و نظارت نمایندگان مجلس شورای اسلامی باز هم مشکلات و کمبودهایی خواهیم داشت. این اتفاق باعث میشود تعداد بازماندگان از تحصیل افزایش پیدا کند. اکنون ۱۷۰ هزار دانشآموز بازمانده از تحصیل داریم و پیشبینی میکنیم با اوضاع پیشآمده این تعداد به یک میلیون یا حتی دو میلیون نفر برسد.