به گزارش همشهری آنلاین به نقل از اقتصادنیوز، برخی از فعالان بازار میگویند: سبزی آخر وقت و جمع شدن برخی صف فروشها نشانه بازگشت بازار است. از نگاه این گروه، صفهای خرید آخر وقت در بازار همچون بازگشت پرستوها، نشانه برگشت بهار و پایان زمستان بورس است. اما گروهی دیگر میگویند با یک گل بهار نمیشود؛ بازار در پایان هفته اول شهریورماه با نشانههای مثبت به استقبال هفته دوم رفت اما نتوانست این روند را حفظ کند و حرکت افتان و خیزان شاخص ادامه یافت.
- دو قطبی در بورس تهران
در درون بازار سرمایه دو قطب قوی شکل گرفته است، طرفداران پایان اصلاح و مخالفان این دیدگاه.
امید به غول و بازارهای همسایه: طرفداران با اشاره به نصف شدن صف فروش در روز چهارشنبه و اصلاح شدید برخی نمادها اعتقاد دارند بورس پتانسیل بالایی برای برگشت دارد.
موافقان این فرضیه با اشاره به ریزش حدود ۳۰ درصدی سهام شرکتهایی که از توان بالایی برای درآمدزایی برخوردارند امیدوار هستند شاخص به همین میزان کاهش، رضایت دهد. از نگاه این گروه سهمهایی چون اکثر شرکتهای فعال در صنایع شیمیایی، نفتی، معدنی و فلزی به مرحله ارزندگی رسیدهاند.
رشد قیمت دلار در بازار نیما و آزاد نیز ضمانتی برای اقبال بیشتر به سمت این سهم عنوان میشود و با استناد به این اتفاقات میگویند: هفته پیش رو هفته امیدوارکنندهتری نسبت به پنج هفته ریزشی است.
نگرانی از نمادهای در حصر: اما گروه مخالف میگویند: هنوز برخی ابهامات در بورس اجازه نداده گرد و خاکها در بازار بنشیند؛ ابهام در برخی صنایع و بسته بودن نمادهای برخی غولهای بورسی مانعی برای برگشت پایدار بازار است و هر برگشتی با عجله برای نقد کردن سهام تبدیل به ریزش خواهد شد.
این گروه بر دو نکته دیگر نیز تاکید دارند، در روز آخر شاخص هم وزن شرایط نامطلوبتری از شاخص کل داشت، افت این شاخص هم در بازه هفتگی و هم در بازه روزانه از شاخص کل بیشتر بود که میتواند نشاندهنده دمای منفی در نیمی از بازار باشد نیمه پرتراکم اما به جهت اندازه خرد و متوسط.
رفتار تودهای در بازار نیز شاهد دیگر برای طرفداران ادامه ریزش شاخص در بازار است و اعتقاد دارند هم چنان که این رفتار سهام برخی شرکتها را بیتوجه به عوامل بنیادی بالا برد حال هم میتواند بیتوجه به ارزندگی بسیاری از سهمها را پایین بیاورد.
اما موافقان برگشت بازار با استناد به روز چهارشنبه میگویند بازیگر اصلی این روز حقیقیها بودند. خرید حقیقیها در این روز بیش از ۷۰ درصد برآورد میشود و ارزش معاملات خرد هم در این روز مجددا دو رقمی شد و در مقایسه با روز سهشنبه حدود ۴ هزار میلیارد تومان بیشتر بوده است.
اما مخالفان این دیدگاه میگویند: در میانمدت قیمتها به سمت تعادل ذاتی خود میل میکند در بورس تهران بسیاری از سهمها در مقایسهها با قیمتهای فعلی ارزنده نیستند. برخی از این سهمها به خصوص در تعدادی از غولهای صنعتی حبابی به نظر میرسند که این مساله میتواند وزنه بازار برای حرکت به سمت سطوح پایینتر باشد.
- تدبیر دولت تدبیر برای بورس
اما در کنار تمامی منازعههای جریانی، اخبار مثبت نیز در اطراف بورس زیاد شنیده میشود. به نظر میرسد دو اتفاق در دستور کار سیاستگذار قرار دارد: تزریق روحیه در کنار تزریق پول.
دادن مجوزهای رنگ به رنگ برای تزریق پول و انتشار اخبار مثبت درباره برخی نمادها از جمله پالایشیها میتواند سهامداران را حداقل به روز جاری امیدوار کند.
یک درصد از صندوق توسعه ملی، اختیار فروش و سهام خزانه، اجازه به بانکها برای سرمایهگذاری در بورس اتفاقات مثبتی هستند که روی آن مانور داده میشود. طبق وعده دولت پول صندوق توسعه ملی امروز از طریق بانک عامل به حساب صندوق تثبیت سرمایه واریز میشود برخی در انتظار واریز ۲۵ هزار میلیارد تومان پول هستند اما برخی دیگر میگویند عدد بسیار پایینتر است.
الزام و اجبار برخی شرکتها به بازارگردانی، کورسوی امیدی دیگر برای بورس در هفته جاری است برخی حتی توقع دارند این حمایتها از روز شنبه شروع شود و در چرخه اداری و کاغذبازی نیفتد. به نظر، بازارساز بورس بدش نمیآید امروز عرض اندام کند و هر چه در چنته دارد رو کند تا بازار مثبت شود. سبزپوشی بازار در امروز به لحاظ روانی میتواند کمک کند که اراده بر نریختن بازار است و باور کردن این اراده شاید مرهمی بر گلات کردن(تکرار یک اتفاق برای پنج بار) شاخص در بازدهی منفی هفتگی باشد. باید منتظر بود و دید کلید دولت تدبیر حداقل میتواند قفل صف فروش در بورس را باز کند؟ وزیر اقتصاد گفته است فروشندگان چهارشنبه زیاندیدگان روز شنبه هستند قفلی که در روز آخر ارزش آن حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان برآورد میشود.
- تحلیلهای فنی چه میگویند؟
شاخص کل بورس بعد از شکستن سطح حمایتی یک میلیون و ۶۰۰ هزار واحد در چهارشنبه هفته گذشته به سطح یک میلیون و ۵۳۰ هزار واحد رسید. برخی تحلیلهای فنی بازگشت برخی از سهمهای بزرگ و بنیادی را پایان اصلاح تلقی میکنند و معتقدند که با محرک قیمتهای جهانی و رشد قیمت دلار، بازار میتواند حتی از سقف ۲میلیون و ۱۰۰ هزار واحدی عبور کند.
دسته دوم معتقدند: کماکان هیجان فروش وجود دارد و هر رشدی در شاخص، فرصت فروش تلقی میشود. چرا که سطح یک میلیون و ۶۰۰هزار واحدی محدوده مهمی در بورس بود. با شکسته شدن این محدوده نگاه برخی از سهامداران به آینده بازار تعدیل و انتظارات نسبت به سیاستهای حمایت دولت هم تضعیف شد. از نگاه این گروه، برگشت شاخص به بالای سطح یک میلیون و ۶۰۰ هزار به منزله کفسازی جدید نیست بلکه دریچهای است که میتواند فرصت جدید برای خروج پولها از بازار باشد.
تحلیلگران فنی میگویند: کف یک میلیون و ۶۰۰ هزار واحدی حال برای بازار تبدیل به یک سقف شده است. در مقابل یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحد نیز کف محکمی برای شاخص کل توصیف میشود. اما از نگاه تحلیلگران درجه مقاومت سقف از کف بیشتر به نظر میرسد.