به گزارش همشهری آنلاین به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، شورای ملی زعفران برای اولین بار قیمت پایه هر کیلو نگین زعفران را قیمتگذاری کرده و قیمت ۲۰ میلیون تومان برای هر کیلو نگین زعفران تقریبا دو برابر قیمت فعلی است تا این محصول راهبردی استان خراسان رضوی توان صادراتی بیشتری داشته باشد. با این حال اگر چه این تصمیم به نفع تولیدکننده اما ممکن است با افزایش قیمت در بازار، مصرف داخلی را با مشکل مواجه کند.
محسن احتشام، رئیس شورای ملی زعفران گفت: در نشست روز پنجشنبه که با حضور اعضای شورای ملی زعفران، متولیان بخش دولتی، تولیدکنندگان و صادرکنندگان زعفران و برخی اعضای مجلس برگزار شد. جمعبندی نهایی درباره قیمت زعفران این بود که حداقل قیمت خرید هر کیلو گل زعفران توسط فعالان، تجار و صادرکنندگان یکمیلیون و ۵۰۰ هزار ریال، حداقل قیمت خرید هر کیلوگرم پوشال زعفران ۱۶۰ میلیون ریال و حداقل قیمت خرید هر کیلو نگین ۲۰۰ میلیون ریال تعیین شد. پارسال تنها قیمت تعیینشده از سوی دولت و تعاون روستایی بوده که قیمت هر کیلو نگین زعفران ۱۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان اعلامشده بود و قیمت این محصول در بازار بین ۱۰ تا ۱۲ میلیون تومان بوده است و شورای ملی زعفران قیمتی اعلام نکرده بود و امسال با توجه به افزایش هزینهها برای کشاورزان این قیمتها تعیین شد.
تقاضای تسهیلات هزار میلیاردی
رئیس شورای ملی زعفران ادامه داد: خرید زعفران به قیمت تعیینشده منوط به دو موضوع است؛ ابتدا اینکه باید منابع مالی موردنیاز صادرکنندگان برای خرید محصول از زعفران کاران تأمین شود بنابراین تقاضای ما این است که دولت حداقل هزار میلیارد تومان تسهیلات با سود ۱۵ درصد در اختیار صادرکنندگان زعفران قرار دهد. علاوه بر این سازوکار لازم برای خرید بدون واسطه زعفران توسط صادرکنندگان واقعی فراهم شود. زیرا معضلی که ما امروز ما با آن روبه رو هستیم حضور واسطهها و صادرکنندگان بیهویت زعفران در این بازار است.
وی تصریح کرد: امروز قیمت تمامشده هر کیلو زعفران برای زعفران کاران با توجه به کیفیت آن بین ۸ تا ۱۰ میلیون تومان برآورد میشود و برای تولید هر کیلو زعفران بین ۷۵ تا ۸۰ کیلوگل زعفران نیاز است.
هزینه تولید ۱۰ برابر، قیمت ۴ برابر
اورانی رئیس جهاد کشاورزی خراسان رضوی هم گفت: قیمت تعیینشده هم به نفع صادرکنندگان است و هم به نفع تولیدکننده، زیرا طی سالهای اخیر زعفران کار سود چندانی از این بازار نمیبرد. در بررسی هزینههای تولید زعفران طی ۱۰ سال گذشته مشخص شد که سال ۸۸ برای کشاورز ۷۲۰ هزار تومان و قیمت این محصول در بازار حدود دومیلیون و ۳۵۰ هزار تومان بوده است این بررسی در سال ۹۸ نشان میدهد هزینه تولید هر کیلوگرم زعفران برای کشاورز به حدود ۷ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان رسیده، ولی متوسط قیمت زعفران در بازار پارسال حدود هشت میلیون تومان است. یعنی هزینههای تولید زعفران در ۱۰ سال گذشته برای کشاورز ۱۰ برابر شده، ولی قیمت این محصول در بازار تنها چهار برابر افزایش داشته و کشاورز متضرر شده است.
رقابت منفی صادرکنندگان و ضرر تولیدکنندگان
رئیس جهاد کشاورزی خراسان رضوی ادامه داد: به همین دلیل ما میگوییم قیمت تعیینشده به سود زعفران کار و صادرکننده است، اما سؤال این جاست چرا درحالیکه ۹۰ درصد زعفران دنیا را تولید میکنیم قیمت زعفران را ما تعیین نمیکنیم؟ دلیلش رقابت منفی صادرکنندگان ما در خارج کشور است. صادرکنندگان ما باید در خارج کشور یک قیمت پایه برای زعفران ایرانی تعیین کنند و کمتر از آن قیمت، فروش نکنند، اما متأسفانه این اتفاق نمیافتد و قیمت زعفران ایرانی به رغم کیفیت بسیار بالای آن در بازار جهانی پایین است.
اورانی اظهار کرد: تلاش ما بر خرید این محصول بهصورت حمایتی است و برنامههای خود را به سازمان تعاون روستایی کشور اعلام کردیم، اما با توجه به اینکه پارسال در تأمین منابع از بانکها با سختیهایی روبه رو شدیم و امسال هم وضعیت منابع مناسب نیست باید دید تصمیم نهایی در سازمان تعاون روستایی چه خواهد بود، اما اگر این طرح اجرایی شود و تسهیلات مورد نیاز در اختیار صادرکنندگان قرار بگیرد درنهایت به سود کشور و استان است، زیرا زعفران یک محصول صادراتی است و افزایش قیمت آن در بازارهای جهانی به سود کشاورزان و زعفران کاران و ارزآوری برای کشور خواهد بود.