یافته‌های یک بررسی جدید نشان می‌دهد در میان بیماران کووید-۱۹ که شدت بیماری باعث بستری شدنشان شده است، بروز علائم عصبی بسیار شایع است.

به گزارش همشهری آنلاین یافته‌های این بررسی که روز دوشنبه در ژورنال  Annals of Clinical and Translational Neurology. منتشر شده است، این علائم عصبی که از خفیف تا شدید متفاوت هستند، می‌توانند شامل سردرد، سرگیجه و تغییر کارکرد مغز باشند.

این یافته‌ها نشان می‌دهند که ویروس می‌تواند اثرات بسیار گسترده‌ای بر بدن داشته باشد. این بررسی همچنین نشان داد که بیماران ممکن است مدت‌ها پس از بهبودی از بیماری همچنان دچار این علائم عصبی باشند.

پژوهشگران آمریکایی در شبکه پزشکی نورث‌وسترن سوابق ۵۰۹ بیمار اول بستری شده کووید-۱۹ در ۱۰ بیمارستان و مرکز پزشکی این شبکه در شیکاگو را بررسی کردند. اندکی بیش از یک چهارم این بیماران به دستگاه تنفسی مصنوعی متصل شده بودند.

اکثریت این بیماران -۸۲ درصد- دچار مشکلاتی شدند که منشا آن دستگاه عصبی بودند. عبارت دیگر از هر ۵ بیمار بستری‌شده در بیمارستان‌های این شبکه بیمارستانی از آغاز همه‌گیری جهانی کرونا چهار نفرشان دستخوش علائم عصبی شده بودند.

شایع علائم عصب‌شناختی درد عضلانی در حدود ۴۴.۸ درصد  و سردرد در ۳۷.۷ بیماران بود.

اندکی کمتر از یک سوم بیماران یک مشکل عصب‌شناختی جدی‌تر پیدا کرده بودند: آنسفالوپاتی یا اختلال در کارکرد مغز.

مشکلات عصبی این بیماران از علائم خفیف مانند اشکال در توجه، حافظه کوتاه‌مدت و انجام همزمان چند فعالیت تا علائم شدید مانند اختلال حواس، منگی و اغما متفاوت بود. مشکلات شدیدتر مغزی با احتمال بیشتر در بیماران بالای ۶۵ سال رخ داده بودند.

این بیماران همچنین علائم عصب‌شناختی دیگری مانند سرگیجه یا از دست دادن حس چشایی یا بویایی را هم گزارش کرده بودند.

کارشناسان می‌گویند این یافته‌ها تایید می‌کنند که علائم عصبی در بیماران کووید-۱۹ شایع اما اغلب خفیف هستند.

دکتر آلخاندرو رابینستین، متخصص مغز و اعصاب در کلینیک مایوی آمریکا که در این بررسی شرکت نداشته است، در این باره گفت: «بسیاری از بیماران بستری کووید علائمی عصبی مانند درد عضلانی و از دست رفتن حس بویایی و چشایی پیدا می‌کنند. این علائم برگشت‌پذیر و خوش‌خیم هستند.»

با وجود اینکه بروز علائم عصبی در بیماران بستری‌شده در بخش‌های مراقبت ویژه شایع است، اما به نظر می‌رسد این علائم در بیماران کووید ناشی از خود ویروس بوده‌اند نه بستری شدن. ۴۲ درصد بیماران در این بستری در ابتدای شروع بیماری هم علائم عصبی داشتند.

به گفته این پژوهشگران، علائم عصبی ممکن است نخستین نشانه‌های عفونت کروناویروس باشند. این پژوهشگران معتقدند از دست رفتن بویایی به طور ناگهانی بدون علت مشخص ممکن است نشانه‌ زودرس کووید-۱۹ باشد.

چنین بیمارانی باید با سرعت بیشتری آزمایش و قرنطینه شوند و افراد در تماس با انها ردیابی شوند تا از انتشار بیشتر ویروس جلوگیری کرد.

این پژوهش در بیماران بستری‌شده در ابتدای عالمگیری کرونا در بیمارستان‌هایی انجام شده است  که دسترسی زیاد به امکانات تصویربرداری مغز نداشتند و کمتر از ۶ درصد این بیماران بوسیله متخصصان مغزواعصاب یا جراحان مغزواعصاب معاینه شده بودند.

این پژوهشگران می‌گویند هنوز معلوم نیست که کووید-۱۹ چه اثرات درازمدتی بر دستگاه عصبی به جای می‌گذارد.

این پژوهشگران در ادامه کارشان این بیماران را پس از مرخص شدن از بیمارستان پیگیری خواهند کرد، از جمله گروهی از بیماران که اصطلاحا long hauler نامیده می‌شوند و ماه‌ها پس از برطرف شدن عفونت ویروسی علائمی مانند تب، خستگی و اختلال تمرکز در آنها ادامه پیدا می‌کند.

برچسب‌ها