یکی از هیمالیانوردان که در زمان بروز حادثه ریزش بهمن و جان باختن تعدادی از کوهنوردان در ارتفاعات شمال تهران حضور داشت، درباره دلایل وقوع این حادثه توضیحاتی داد.

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایرنا، روز جمعه پنجم دی بر اثر برودت هوا و ریزش بهمن در ارتفاعات شمال تهران، ۱۱ نفر از کوهنوردان جان خود را از دست دادند و عده بسیاری نیز با حادثه روبرو شدند.

حسین طاهری؛ یکی از هیمالیانوردان کشورمان که در زمان بروز حادثه در ارتفاعات شمال تهران حضور داشت، حادثه‌دیدگان را به چهار دسته تقسیم کرده است.

این هیمالیانورد گفت: برخلاف دیگر حوادث، گروهی از کوهنوردان غیرحرفه‌ای و طبیعت‌گردان روز جمعه در ارتفاعات شمال تهران دچار حادثه شدند. برخی از افراد که تنها به قصد کوهپیمایی و طبیعت گردی به ارتفاعات «دارآباد» آمده بودند در ارتفاع ۲ هزار متری به دلیل ریزش بهمن جان خود را از دست دادند.

حادثه برای بیراهه‌نوردان

این کوهنورد باتجربه با اشاره به اینکه سه گروه کوهنورد حرفه ای نیز در این حادثه جان خود را از دست دادند، گفت: تعدادی از کوهنوردان حرفه‌ای که روز جمعه به صورت انفرادی و یا گروهی قصد صعود به قلل را داشتند و از بیراهه اقدام به صعود کردند، نیز جان خود را دست دادند.

طاهری با اشاره به اینکه مسیرهای صعود زمستانه با مسیرهای تابستانه متفاوت است، توضیح داد: افرادی که روز جمعه در بیراهه دچار حادثه شده بودند برای زودتر رسیدن به قله مسیر های تابستانه، دهلیز و بهمن گیر را انتخاب کردند که دچار حادثه شدند.

وی افزود: این افراد متاسفانه کسانی بودند که پیکر آنها به دلیل دوربودن از مسیر اصلی و جابجایی توسط بهمن دیرتر از دیگران پیدا شد.

کمبود تجهیزات

این هیمالیانورد توضیح داد: عده ای از کوهنوردان حرفه‌ای برای انجام صعود سرعتی در زمستان (آلپی) تجهیزات کمی به همراه داشتند که به دلیل روبه رو شدن با برودت‌ هوا دچار سرمازدگی شدند و برخی نیز جان خود را از دست دادند.

طاهری افزود: گروهی از کوهنوردان حرفه نیز پیش از صعود اطلاعات مروبط به هواشناسی را دریافت نکرده بودند و از سرمای بیش از حد کوه‌های شمالی تهران خبر نداشتند که همین موضوع باعث شد تجهیزات گرمایشی لازم را به همراه نداشته باشند و دچار حادثه شوند.

غرور حادثه‌آفرین

این هیمالیانورد به گروه چهارم از حادثه دیدگان هم اشاره کرد و اظهارداشت: گروهی از حادثه دیدگان در روز «جمعه سیاه کوهنوردی» افرادی با تجربه بودند و تجهیزات کافی نیز به همراه داشتند اما در زمان لازم تصمیم به بازگشت نگرفتند.

او با بیان اینکه «در تقابل بین غرور انسان و قدرت طبیعت، پیروزی ازآن طبیعت است»، گفت: این افراد بیش از حد به توانایی‌های خود باور داشتند در حالی که در شرایط بد آب هوایی به هیچ عنوان نمی توان در ارتفاعات پیشروی کرد و عاقلانه ترین راه بازگشت است.

در تقابل بین غرور انسان و قدرت طبیعت، پیروزی ازآن طبیعت است

طاهری که روز جمعه در ارتفاعات «فشم» حضور داشت اما از قبل عبور از مسیر بهمن‌گیر اقدام به بازگرداندن تیم کرده بود، ادامه داد: کوهنوردان باید بدانند اگر در شرایط نامساعد برگردند، می توانند در زمانی دیگر دوباره صعود کنند اما اگر اصرار به صعود داشته باشند امکان دارد دیگر نزد خانواده‌های خود برنگردند.

دیماه پرحادثه

وی در بخش دیگری از صحبت های خود با اشاره به دیگر حوادث کوهستان در سال های گذشته گفت: تجربه نشان داده است که دی ماه فصل پرحادثه برای کوهنوردی است از این رو افرادی که قصد کوهنوردی در ماه‌های سرد سال را دارند، نباید بدون اطلاع از شرایط کوهستان اقدام به صعود کنند.

کوهنوردان باید بدانند اگر در شرایط نامساعد بازگردند، می توانند در زمانی دیگر دوباره صعود کنند اما اگر اصرار به صعود داشته باشند امکان دارد، دیگر به کنار خانواده باز نگردند.

این هیمالیانورد با اشاره به اینکه شرایط در صعودهای زمستانی با دیگر فصل‌ها متفاوت است، افزود: افرادی که قصد صعود در فصل زمستان را دارند باید علاوه بر همراه داشتن تجهیزات کامل با هواشناسی کوهستان و شرایط بروز بهمن آشنا باشند.

طاهری عنوان کرد: کوهنوردان تازه‌کار نیز برای اقدام به صعود در این فصل حتما به همراه مربیان و افراد با تجربه اقدام کنند و از آمادگی جسمانی کافی و تجهیزات زمستانه مناسب بهره ببرند.

او گفت: افراد کم‌تجربه و مبتدی باید بدانند که ارتفاعات به ویژه در فصل زمستان جای مناسبی برای طبیعتگردی و تفریح نیست. از این رو باید با احتیاط بیشتری اقدام به کوهپیمایی کنند.

برچسب‌ها