وزیر بهداشت با اشاره به اقدامات انجام‌شده برای ساخت واکسن کرونا در کشور گفت: یکی از موثرترین واکسن‌های کرونای دنیا را در انستیتو پاستور خواهیم ساخت و زودتر از واکسن‌های برکت و رازی به آن دست خواهیم یافت. چرا که فاز ۳ مطالعات بالینی را طی می‌کند و امیدواریم حداکثر اوایل اردیبهشت سال ۱۴۰۰ واکسن پاستور را به بازار بیاوریم.

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایسنا، دکتر سعید نمکی وزیر بهداشت امروز در جلسه ستاد استانی مقابله با کرونا در استان قزوین، گفت: در مورد تامین واکسن ما از ۳ مسیر از اسفند سال قبل این بحث را دنبال کردیم. اول این که ساخت واکسن داخلی را به طور جدی دنبال کردیم. خیلی‌ها این بحث را در مملکت جدی نمی‌گرفتند و آن را عملی نمی‌دانستند اما خودم تک‌تک افراد با انگیزه را دعوت کردم. و خوشبختانه واکسن بنیاد برکت فاز اول مطالعات بالینی را با موفقیت بسیار بالا گذراند.

وی ادامه داد: واکسن رازی اجازه مطالعات بالینی را گرفت و در شرف مقدمات اجرایش است. واکسن مجموعه وزارت دفاع از هفته آینده به بحث کلینیکال ترایال انسانی می‌رسد. همچنین با انتقال دانش فنی از کوبا که قبلا درمورد واکسن هپاتیت و پنوموکوک هم با آنها همکاری کردیم، یکی از موثرترین واکسن های کرونای دنیا را در پاستور خواهیم ساخت و زودتر از واکسن‌های برکت و رازی به آن دست خواهیم یافت. چون فاز ۳ مطالعات بالینی را طی می‌کند و امیدواریم تا حداکثر اوایل اردیبهشت سال ۱۴۰۰ واکسن پاستور را به بازار بیاوریم.

وزیر بهداشت افزود: همزمان اقداماتی برای واردات واکسن هم صورت گرفت تا گروه‌های آسیب‌پذیر را زودتر واکسینه کنیم. واکسن کاری سیاسی در جهان است و کسی خارج از مرزها نمی‌گوید بدو بیا حراجش کردم و واکسن ارزان دارم. این خبرها نیست. یکی از منابع موثر که بالای ۹۱ درصد ایمنی زایی داشت مجموعه اسپوتنیک روسیه بود که وارداتش با همکاری وزارت امور خارجه انجام شد.

برای اعتماد مردم گفتم اولین واکسن را جگرگوشه‌ام بزند

دکتر نمکی گفت: متاسفانه جو ناجوانمردانه‌ای ساخته شد، شاعر می‌گوید «ترسم از ترکان تیرانداز نیست، طعنه‌ ترآورانم می‌کشد». من وقتی خودم و آبرویم را به میان آوردم، فکر کردم شاید برای اعتمادبخشی به مردم باید جگرگوشه‌ام اولین کسی باشد که این واکسنی را بزند که شما نسبت به آن تردید ایجاد کردید. نامردی است که فکر کنیم خون ما از سایر افراد رنگین‌تر است و فرزندان چیزی استفاده کنند که مردم این سرزمین استفاده نمی‌کنند. خدا را شاهد می‌گیرم تاکنون یک قرص خارجی به خانه ام نبرده‌ام. فقط زمانی قرصی بود که در کشور ساخته نمی‌شد و برای مادرم می‌بردم. همانگونه که کت و شلوار غیر وطنی نپوشیدم. اگر چیزی خوب است، برای همه خوب است و اگر چیزی بد است، برای همه بد است.

وزیر بهداشت اظهار کرد: من به عنوان وزیر و وکیل حق ندارم فراتر از روستایی محروم سیستان و بلوچستان چیزی بخواهم. آنها ولی نعمت ما هستند. روزی در اوایل وزارتم راننده من در خیابان برای پیرمردی بوق زد و من گفتم شخصیت او است که پیاده می‌رود و نه من. شخصیت من را هم او به من داده است، مردم به ما عزت دادند. آنها ولی نعمت اند. ما بدون آنها هیچ نیستیم. و بدبخت کسی است که از خدا و مردم ببرد.

۳۰۰ هزار دوز دیگر از واکسن روسی در راه ایران

این مقام مسئول تاکید کرد: ۳۰۰ هزار دوز دیگر از واکسن اسپوتنیک روسی در راه است و منبع دیگر یک واکسن چینی به نام «ساینوفارم» است که در راه داریم. امیدواریم تا قبل از عید گروه‌های آسیب‌پذیر را واکسینه کنیم.

وی ادامه داد: از سبد کوواکس هم ۱۶ میلیون و ۸۰۰ هزار دوز خریدیم که از فوریه وارد می‌شود. ما بر حسب گروه‌های آسیب پذیر و اولیت‌دارها سند ملی واکسیناسیون کرونا آماده کردیم و هیچ کس به جز سن، بیماری ها و شغل در معرض خطر اولویتی بر دیگران ندارد.

نمکی گفت: تا ۳ ماه دیگر یکی از بزرگ ترین تولیدکنندگان واکسن در دنیا می‌شویم و به همه جا صادر می‌کنیم. چه من باشم و چه من نباشم. این ریل گذاری صورت گرفته است. ما قول می‌دهیم تا شهریور سال آینده اکثر گروه‌های آسیب پذیر را واکسینه کنیم و  ان‌شاءلله اولین کشور دنیا باشیم که گروه آسیب پذیر را واکسینه کردیم و تا سه ماه بعد ۷۰ درصد دیگری که باید زنجیره را قطع کنند، واکسینه می‌کنیم.

کوچک‌ترین عارضه‌ای ببینیم، اجازه تزریق نخواهیم داد

وزیر بهداشت تاکید کرد: بر سر این عهد هستیم که اگر کوچک‌ترین عارضه از هر واکسن خارجی یا داخلی ببینیم، اجازه تزریقش را نخواهیم داد. ما اجازه ندادیم به اسم واکسیناسیون تست واکسن کشورهای خارجی بر مردم ما انجام شود و این کاری بود که برخی کشورهای همسایه کردند. اگر واکسنی آوردیم، شرط کردیم آزمایش آن در کشور دیگری انجام شده باشد و حتما باید بعد از طی ۳ فاز مصرف آن حداقل در ۵ کشور انجام شده باشد. امیدواریم شرمنده مردم نشویم و با حمایت مردم و مسئولین ما هم در این راه سرافراز باشیم و افتخاراتی کسب کنیم.

۱۳ ماه رنج کشیدیم و به آمار فوت دورقمی رسیدیم

وزیر بهداشت ادامه داد: برخی آخرین روز بهمن ماه سال قبل را اولین روز مقابله ما با کرونا می‌دانند اما ما از اواخر دی سال ۹۸ درگیر مدیریت کرونا هستیم و  بیان این حماسه در طول این ۱۳ ماه لازم است و ضرباهنگ تپش قلب ما با بالا و پایین رفتن منحنی استان‌ها جا به جا می‌شود. تمام کادر درمان در این ایام یک روز استراحت و آرامش نداشتند. به آبروی پیامبر و ائمه ان‌شاءالله در آینده نزدیک بر بیماری فائق آییم. آمده‌ام برای اینکه به عنوان یک خدمتگذار کوچک دست همکارنم را ببوسم و نیامدم که بازجویی کنم. آمدم تشکر و عرض ادب کنم و اگر کمکی از دستم برآید، دریغ نکنم.

وی با اشاره به اینکه در ۱۳ ماه گذشته کرونا رنج‌های فراوانی به دنیا تحمیل کرد، افزود: اما معادلات مدیریتی جهان را هم به هم ریخت. به خاطر دارم در اولین روزهایی که ویروس قرار بود گرفتارمان کند، همکاران من برآورد می‌کردند اگر این طوفان رسید، چگونه سختی‌ها را مدیریت کنیم‌ و من آنجا عرض کردم درست است که خزانه ما خالی است و در اوج ظالمانه‌ترین تحریم ها هستیم و من بارها گفتم هیچ روزی روز عاشورا نیست و سرزمینی سرزمین کربلا نیست اما ظلمی که در این ایام سخت بر ملت شریف ایران روا داشتند بعد از واقعه عاشورا بر قومی روا نداشتند.

نمکی گفت: از  هر جای دنیا هرچه می‌خواستیم بیاوریم، برای ما مشکل ایجاد می‌کردند. علی‌رغم آنکه آن دیوانه حاکم بر کاخ سفید ادعا می‌کرد برای دارو و تجهیزات منعی قائل نیستند، اما بدانید این برادر کوچک شب‌های زیادی تا صبح راه می‌رفت و انتظار می‌کشید خبر خوش بدهند که پروازی به نفع ما مجوز گرفته و سپس خبر تلخ می‌دادند که آمریکایی ها جلوی آن را گرفتند. آنها منتظر بودند کشور در مدیریت کرونا به گل بنشیند و می‌دانستند این تنها فشاری است که می‌توانند وارد کنند. اما آنها در محاسبات خود ندیده بودند که ما خدا، رهبری فرزانه و مهربان، دولتی محکم، مردمی صبور و حماسه و  شهدای دفاع مقدس را داریم. در دل شب دعای جانبازان دفاع مقدس را داریم و از همه مهم تر عزتی داریم که به عنوان عشق اهل بیت(ع) با خود همراه داریم.

مقایسه آمار کرونا در جهان و ایران

این مسئول به پیش‌بینی و محاسبات موسسات بین المللی در مورد کرونا و آمار جهانی آن اشاره کرد و گفت: آنها گفته بودند حداقل مرگ در کشور در آذرماه به ۱۲۰۰ نفر می رسد. متاسفانه آمریکا دیروز ۵۲۰۰ مرگ را به ثبت رساند؛ البته ما هرگز برای مرگ هیچ کسی خوشحال نمی‌شویم. حتی مملکتی که سردمدارانش ماسک را از ما دریغ کردند. عشق به اهل بیت عشق به مردم جهان را به ما آموخته است.

وزیر بهداشت اضافه کرد: در انگلستان هم آمار دیروز  از ۱۸۶۰ مرگ عبور کرد و آلمانی ها با آن ساختار مهم، از مرگ بیش از روزی ۱۱۰۰ رد شدند و ما با تکیه بر وفاق ملی به مرگ دورقمی رسیدیم که البته این هم زیاد است. اما این افتخار در بحران فعلی آفریده شد و عده‌ای از هموطنان در کشورهای اروپایی منتظر بازگشت به کشور هستند.

نمکی گفت: در بسیاری از کشورهای بزرگ با مرگ بیش از هزار مورد مواجه هستیم ولی جمهوری اسلامی ایران این روزها مرگ دورقمی را تجربه می کند که البته این عدد هم زیاد است.

وی عنوان کرد: لیست انتظار بازگشت شکل گرفته است و دو روز پیش بعد از مدت‌ها اولین هواپیما را از کشور انگلیس پذیرفتیم و داریم کار قرنطینه آنهارا انجام می‌دهیم. چه شد که توانمندترین قدرت اقتصادی اروپا با زیرساخت قوی امروز به شرایطی رسیده که هموطن ما امروز دامن وطن خود را امن‌ترین دامن برای مدیریت کرونا می‌داند؟ این عزت از جانب خداوند به ما داده شده است‌.

در رعایت پروتکل‌ها سخت‌گیر باشید

دکتر نمکی در بخش دیگری از صحبتش تاکید کرد: این ویروس بسیار چموش و سرکش است. این ویروس توانست قدرتمندترین‌های اروپا را به زانو درآورد. آهنگ گرفتاری این ویروس هنوز بلند است‌. ما جمعه صبح جلسه اورژانسی گذاشتیم و اقدامات خوبی در استان قزوین و البرز انجام شد اما اگر دیر بجنبیم و درنگ کنیم، هرچه بافته‌ایم، پنبه خواهد شد. هر چقدر رعایت پروتکل‌ها کم شود، هجمه بیماری افزایش می‌یابد. از دست اندرکاران مدیریت می‌خواهم در رعایت پروتکل‌ها به شدت سختگیر باشند. در اپیدمی‌ها باید سعی کنیم مردم جان خود را از دست ندهند. اگر گرسنگی بکشند، قابل جبران است اما مرگ را نمی‌توان کاری کرد.

وزیر بهداشت افزود: مردم الان بسیار خسته هستند. من می‌فهمم که اقتصاد خانواده تهیدست یعنی چه. من در خانواده دچار مشکل اقتصادی بزرگ شدم و نازپرورده نیستم. من می‌فهمم خانواده یک کارگر اگر یک روز کار نکند، چه می‌کشند. وقتی منطقه‌ای را از آبی به زرد و از زرد به نارنجی تبدیل می‌کنیم، می‌دانیم چقدر سخت است. اما هیچ پدیده‌ای برای اقتصاد کشور در ایام اپیدمی مخرب تر از طولانی شدن روند بیماری نیست. در اپیدمی بزرگترین رسالت ما کوتاه کردن زمان اپیدمی است.

نمکی گفت: ما سعی کردیم اولین کشوری باشیم که پروتکل بنویسیم تا اقتصاد کشور بچرخد. ما اولین کشور جهان بودیم که حتی یک روز نگذاشتیم کارخانه‌ای تعطیل شود و تولید بخوابد و این اجباری بود که تحریم به ما وارد ‌کرد.  ما اسفند سختی در پیش خواهیم داشت اگر سخت نگیریم و محکم نایستیم.‌ پایه‌های دستاوردهایمان ‌لرزان می‌شود اگر سخت نگیریم.

لزوم مراقبت بیشتر از البرز، تهران و زنجان

وزیر بهداشت ادامه داد: اعلام خطر می‌کنم که با این ویروس نباید سهل‌انگاری کرد و باید حواس‌مان جمع باشد. امروز اعتقاد ندارم کیس‌های ویروس جهش یافته بیشتر است و در استان البرز، زنجان و تهران باید مراقب بود. امروز پیشنهاد من این است جلسات مشترک میان استان قزوین، البرز، زنجان و تهران برگزار شود. کل این منطقه را باید در نظارت مستمر ببریم و لحظه‌ای درنگ نکنیم. گیلان و مازندران هم در اولویت بعدی است.

وی افزود: اولین اقدام اطلاع رسانی گسترده به مردم و دوم افزایش تعداد تست‌های روزانه است. موارد مرتبط با کسانی که به این ویروس مبتلا هستند را همگی مثبت موتاسیون یافته تلقی کنید. تخت‌های بیمارستانی باید آماده تر شود.

در ویروس جهش‌یافته ۷۲ ساعت وقت داریم

این مقام مسئول تاکید کرد: راهی که طی دو هفته با ویروس قبلی می‌رفتیم، با این ویروس جهش‌یافته انگلیسی ۷۲ساعته می‌رویم. یعنی اگر از زمان افزایش تعداد بیمار سرپایی تا افزایش تعداد بستری ۲ هفته وقت داشتیم، در مورد این ویروس فقط ۷۲ ساعت وقت داریم. پس باید کانون‌ها را زودتر شناسایی کنید. مراکز سرپایی باید فعال تر شوند و ما تست هرچه بخواهید برایتان می‌فرستیم.

وزیر بهداشت گفت: در رابطه با دارو در تاریخِ وزارت بهداشت این اراده محکم نبود که دارویی که در داخل تولید می‌شود را اجازه واردات ندهیم مگر در این ایام و از یک میلیارد دلار واردات دارو در یک سال جلوگیری کردم. ما در طول دو ماه از واردکننده به صادرکننده تجهیرات پزشکی مثل ونتیلاتور تبدیل شدیم و رمدسیویر و فاویپیراویر را ۵۵ روزه ساختیم.