به گزارش سایت دویچهوله در فوریه ۲۰۰۱، ۵ ماه پیش از اعطای میزبانی المپیک تابستانی ۲۰۰۸ به چین، آماری منتشر شد که رقم سرمایهگذاریهای لازم در پکن را پیشبینی میکرد. بر اساس این آمار، چین نیاز به دو میلیارد دلار سرمایهگذاری در زیرساختهای خود داشت تا به حدی برسد که بتواند بازیها را میزبانی کند.
ساخت ورزشگاهها و راههای ارتباطی در اطراف دهکده المپیک در شمال پکن، از جمله اقداماتی بود که دولت چین باید انجام میداد. کمیته بینالمللی المپیک همچنین اعلام کرد که برای اجرای بازیها ۵/۱ میلیارد دلار در اختیار پکن قرار خواهد داد.
۴ سال بعد در سال ۲۰۰۵، در نشستی با حضور کمیته برگزاری المپیک چین و مقامات کمیته بینالمللی المپیک، طرف چینی آماری روی میز گذاشت که تعجب همگان را برانگیخت.
در این جلسه اعلام شد که تنها بودجه لازم برای برگزاری رقابتها باید ۲۰ درصد افزایش داده شود. رئیس کمیته بینالمللی المپیک در پی آن اعلام کرد که اگر این هزینه باز هم بالا برود، این کمیته از پکن به جرم اهمالکاری شکایت خواهد کرد.
چینیها همچنین اعلام کردند که هزینه تأمین زیرساختها تفاوت معناداری با پیشبینیها داشته است. البته مقامات کمیته بینالمللی المپیک احتمالا در زمان اعطای میزبانی به چین، میدانستند که چین از این رقابتها برای به رخ کشیدن خود استفاده خواهد کرد، به این معنی که پکن بسیار فراتر از حد انتظارات در این رقابتها سرمایهگذاری خواهد کرد.
کمیته برگزاری المپیک چین در ابتدای سال ۲۰۰۸ اعلام کرد که این کشور بیش از ۳۴ میلیارد دلار برای المپیک پکن سرمایهگذاری کرده است؛ یعنی ۱۷ برابر رقم پیشبینی شده. بخش بزرگی از این پول در ساخت ورزشگاههای لوکس، همچون ورزشگاه ملی پکن (معروف به لانه پرنده) سرمایهگذاری شد. بر اساس آمار، ۸ میلیون دلار آمریکا تنها برای طراحی این بنا پرداخت شده است. متروی پکن هم یکی از پروژههایی بود که میلیاردها دلار را بلعید.
بازیهای سبز زیر آسمان آبی
چین همچنین تعهد کرده که المپیکی صلحآمیز را زیر آسمانی آبی برگزار کند. با این هدف میلیاردها دلار هم صرف ارتقای کیفیت محیط زیست پکن شده است. در مدت کوتاهی تمام سیستمهای گرمایشی ذغالسوز جایگزین شدهاند. در طول بازیها همچنین باید فعالیت صنایع آلاینده همچون ذوب آهن و کارخانههای آلومینیومسازی اطراف پکن متوقف شود. زیان توقف این صنایع را هم باید به اعداد فوق افزود.
برنامهریزان چینی برای توجیه سرمایهگذاری سنگین خود در ورزشگاههای لوکس، به اشتیاق حامیان مالی اشاره میکنند. ۱۲ حامی مالی اصلی این رقابتها، بیش از یک میلیارد یورو به چین خواهند آورد تا نامشان در رقابتهای ۲۰۰۸ پکن مطرح شود. ۵۰ حامی مالی دیگر هم نزدیک به همین مبلغ پرداخت کردهاند.
پشت این سرمایهگذاری سنگین یک امید نهفته است: رقابتها هرچه با شکوهتر برگزار شوند، چهره بهتری از چین به جهانیان ارائه خواهند داد. همچنین قیمت املاک اطراف ورزشگاهها افزایش خواهند یافت و زیرساختهای حملونقل هم پس از رقابتها برای پایتخت باقی خواهند ماند. اینها همه به نفع چین خواهد بود.