همشهری آنلاین- مریم موسی پور: سید حمید حسینی گفت: اگرچه پس از انتشار توئیت من، الجزیره در توئیتی از قول منابع عراقی آزاد سازی پول ایران را انکار کرد و یکی از رسانه های داخلی مدعی شد که فقط با همکاری دو کشور گشایش هایی ایجاد شده و مجوز آمریکا را منکر شد اما با توجه به اطلاعاتی موثقی که داشتم مطئمن بودم که آمریکا با آزادسازی سه میلیارد دلار از منابع ایران در کره جنوبی، عمان و عراق موافقت کرده است. اما پس از آن، مشاور نخست وزیر عراق اعلام کرد که واشنگتن اجازه داده بخشی از وجوه سپرده شده تهران در بغداد برای اهداف بشردوستانه استفاده شود.
حسینی در گفتوگو با همشهری آنلاین افزود: با این حال، طرف عراقی بعد از صدور مجوز آمریکا، کاری در این حوزه نکرده است و موضوع را پیچیده میکند.
وی تصریح کرد: در یک ماه گذشته محمولههایی کوچک به ایران ارسال شده است که طرف عراقی پول آن را پرداخته که البته کارمزد ۵ تا ۶ درصدی هم برای خود در نظر گرفته است.
دبیر کل اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق ادامه داد: اما بعد از مجوز اخیر آمریکا به عراق، کاری انجام نشده است و به رغم تایید مشاور نخست وزیر عراق مبنی بر موافقت آمریکا با آزادسازی پولهای ایران برای اجرای اهداف انسانی، بانک تجارت این کشور اعلام میکند که هنوز دستوری به این بانک در سیستم اداری ابلاغ و مجوز جدیدی برای این کار صادر نشده است که این کار، نوعی بهانهجویی به حساب میآید.
وی ادامه داد: البته پیگیری مسئولان کشور برای آزادسازی هر چه سریعتر پولهای بلوکه شده ایران از سوی عراق ادامه دارد و فرهاد دژپسند وزیر اقتصاد نیز با تایید ضمنی خبر آزادسازی، اعلام کرده است که رئیس کل بانک مرکزی جزئیات آن را اعلام خواهد کرد.
حسینی تصریح کرد: ۵ تا ۶ میلیارد دلار منابع ارزی ایران در عراق بلوکه شده است و به نظر میرسد که عراق به دنبال آن است تا منتی برای آزادسازی این پولها بر سر ایران بگذارد و طوری وانمود کند که خود این کار را انجام داده است.
وی ادامه داد: با مجوز اخیر آمریکا به عراق برای آزادسازی پولهای بلوکه شده ایران، عراق به عنوان واسطه، اقدام به خرید کالاهای مد نظر ایران میکند و این کالاها مستقیما به سمت ایران بارگیری میشوند اما پول آنها از سمت بانک تجارت عراق پرداخت خواهد شد.
دبیر کل اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق، لیست کالاهای مورد توافق با عراق برای واردات را شکر، برنج، گندم، روغن، نهادههای دامی و دارو عنوان کرد.
وی گفت: عراق به واردات از ایران به خصوص واردات برق و گاز نیاز دارد. اگرچه ایران به دلیل پرداخت نشدن پول از جانب عراقیها، صادرات گاز به این کشور را از ۵۲ میلیون مترمکعب به ۱۳ میلیون مترمکعب کاهش داد اما این کشور به نوعی نیازمند واردات از ایران است و باید هر چه سریعتر نسبت به تعیین تکلیف پولهای بلوکه شده ایران اقدام کند تا موضوع پیچیدهتر نشود.